Основният проблем на българина – инфлацията

Тя е провокирана от високите цени на горивата и тока
Обновена: 9 сеп 2022 13:27 | 9 сеп 2022 08:44, Камелия Цветанова
63
Основният проблем на българина – инфлацията
Снимка: Dnes.bg, архив

„Основният проблем за българските граждани е инфлацията. Тя е следствие на високите цени на електроенергията, природния газ и горивата. Тези три компонента трябва да бъдат управлявани, за да предотвратим следващото голямо наводнение“.

Това коментира пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той припомни, че електроенергията е ниска за потребителите и бизнеса, но за природния газ и течните горива ситуацията не е такава.

„Цените на течните горива у нас би следвало да бъдат най-ниските в ЕС. Акцизите ни са най-ниски, производствените разходи са най-ниски, петролът е с около една трета под пазара на сорта „Брент“. Има три страни в ЕС, които са с по-ниски цени от нас. Това трябва да ни подсказва, че нещо не е наред“, допълни Велев.

Според него Европейският съюз не бива да въвежда таван на цените на руския газ, тъй като това е допълнителна намеса в пазара.

Асоциацията на индустриалния капитал ще изпрати писмо до властите с искане да се продължат настоящите мерки за компенсации за високите цени на електроенергията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: инфлацияВасил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е текущ проблем, а сериозният ни проблем е демографския, който е последица от ниските доходи. След 2009 инфлацията в Европа 11 години беше много ниска и бяхме ли добре? Не, пак си бяхме зле.
9
2
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Hoqsan Господине Вие сте меко казано кон с капаци, инфлацията в страната е много висока към момента и хората губят по около 20% от стойността на заплатата си заради нея. За съжаление е така ситуацията в цяла Европа. А вие преди да коментираме е редно да се поинтересувате, имам достатъчно такива като Вас в държавата ни за съжаление!
8
1
 
12
 
! Отговори
Коце швепса преди 1 година
Ногу скъпа мастиката
7
6
 
5
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Вижте реклама за нещо, примерно във Фейсбоклука, коментарите отдолу. Масово питат за цената, по-пробивните бумъри са се добрали до нея и се почват едни излеяния на лелки и чичковци колко е скъпо, как искали такова, но едва ли някой бил можел да си го позволи. Конските капаци на очите на българският народ е проблемът. Единствено там...
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основният ни проблем е демографската катастрофа заради мизерните доходи, а не инфлацията.
5
11
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
И Путинофилите.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдейки по съдържанието на статиите, основния ни проблем е смъртта на кралицата. Други проблеми нямаме.
3
5
 
20
 
! Отговори
радомир преди 1 година
Инфлацията е провокира главно от десетилетието на пеатането на евра от ЕЦБ. И това с хиляди милиарди евра, по подобие на САЩ. Сега някой трябва да плати сметката направена от евроуправниците и евродепутатите ни, и ние всички ще си я платим. И тепърва започваме да я плащаме, ще има още много за плащане.
2
4
 
24
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Така ли?А не са необразованите и мързеливи чиновници и крадци? Или пък криминалните елементи заграбило бизнеса и спекулиращи нагло с цените?
1
5
 
22
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Не, чуждопоклоничеството и след това инфлацията.