»два ли кра€т на света, какъвто го познаваме?

ћюнхенската конференци€ предизвиква тревога
20 фев 2023 09:08, јлександър ѕопов
261
»два ли кра€т на света, какъвто го познаваме?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/EPA

јко дори германците се притесн€ват за опасностите в света днес, това може да е моментът, в който наистина всички тр€бва да започнем да се тревожим.

јко преминете през мъглата от банални прокламации, които се чуха от главната сцена на ћюнхенската конференци€ по сигурността за западната солидарност и общата цел този уикенд, н€ма как да не забележите тревогата под повърхността.

ƒори когато западните лидери се поздрав€ваха за щедростта си към ”крайна, въоръжените сили на страната са изчерпани откъм боеприпаси, оборудване и дори хора. ”краински€т президент ¬олодимир «еленски, който откри конференци€та от  иев в петък, призова свободни€ св€т да изпрати повече помощ - и то бързо. "»маме нужда от бързина", каза той.

¬ицепрезидентът на —јў  амала ’арис нажежи обстановката по отношение на –уси€ на друг фронт, като обвини страната в "престъплени€ срещу човечеството".

"Ќека всички се съгласим. ќт името на всички жертви, както известни, така и неизвестни: тр€бва да се въздаде справедливост", каза т€.

— други думи, руските лидери може да се сблъскат с Ќюрнберг 2. “ова със сигурност ще накара н€кои хора в ћосква да се притесн€т, особено онези, които са достатъчно възрастни, за да си спомн€т какво се случи с югославски€ лидер —лободан ћилошевич и неговото обкръжение.

ќбстановката в јзи€ е не по-малко напрегната. “айван остава нащрек, докато страната се опитва да отгатне следващи€ ход на  итай. » тук новините от ћюнхен не б€ха обнадеждаващи.

"“ова, което се случва днес в ≈вропа, утре може да се случи в јзи€", за€ви генерални€т секретар на Ќј“ќ …енс —толтенберг.

 итайски€т външен министър ¬ан » не направи нищо, за да опровергае този разказ.

"ѕозволете ми да увер€ аудитори€та, че “айван е част от китайската територи€", за€ви той на конференци€та, когато беше попитан за проектите на ѕекин по отношение на самоуправл€ващи€ се остров. “айван "никога не е бил държава и никога н€ма да бъде държава в бъдеще", за€ви той.

«а н€кои участници атмосферата в претъпкани€ хотел „Bayerischer Hof”, където се проведе събирането, носеше ехо от 1938 г. ѕрез тази година баварската столица е домакин на конференци€, в резултат на ко€то е подписано прословутото ћюнхенско споразумение, в което европейските сили отстъпват —удетската област на √ермани€, правейки погрешен ход, който според т€х може да запази мира.

"¬сички знаем, че навън се разраз€ва бур€, но тук, в „Bayerischer Hof”, всичко изглежда нормално", пише јндрю ћихта, декан на  олежа за международни изследвани€ и сигурност към базирани€ в √ермани€ ÷ентър "ћаршал". "¬сичко изглежда толкова рутинно и все пак всичко се промен€ внезапно, след като украински депутат остро за€ви пред аудитори€та, че не усп€ваме да действаме достатъчно бързо".

≈динствените, които се усмихваха на тазгодишната конференци€ по сигурността, са изпълнителите на договори в областта на отбраната. ѕо всичко личи, че продажбите на оръжие са в подем.

ƒори √ермани€, ко€то през последните години усъвършенства изкуството да об€сн€ва неизпълнението на ангажимента си за разходи за отбрана в Ќј“ќ, обеща да промени курса си. ¬същност германските официални лица с€каш се опитваха да се надпреварват един друг, за да докажат какви €стреби са станали.

 анцлерът ќлаф Ўолц обеща "трайно" да изпълни целта на Ќј“ќ за разходи за отбрана за отделните членове от два процента от Ѕ¬ѕ.

Ќови€т германски министър на отбраната Ѕорис ѕисториус, социалдемократ като Ўолц, отиде още по-далеч, като за€ви, че "н€ма да е възможно да изпълним задачите, които ни предсто€т, с едва два процента /за военни разходи/".

»майте предвид, че в началото на миналата година водещите социалдемократи в √ермани€ все още призоваваха —јў да премахнат всичките си €дрени бойни глави от германска територи€.

— други думи, ако дори германците са се събудили за опасностите на сегашното геополитическо състо€ние на света, това може да е моментът, в който наистина всички тр€бва да започнем да се тревожим.

ћатю  арнишниг, „ѕолитико”/Ѕ√Ќ≈—

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


261
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
224
0
 
1
 
! ќтговори
Do opis преди 1 година
√раницата на —јў с ћексико е отворена напълно от 2 години, така че там конфликт не се очаква.
223
1
 
3
 
! ќтговори
opis преди 1 година
’ора, —јў си игра€т със света!!! Ќай мазохистично пал€т коанфликти, войни и прочие икономически катастрофи, за да отслабват други континенти за сво€ сметка!! ¬сички конфликти, които разпалват са на други континенти, далеч от —еверна јмерика! –аздел€й и ¬ладей! “ова е т€хната кауза! ¬се едно –уси€ да насъска ћексико за война със —јў! » да € снабд€ва с оръжие!!! Ћоши години предсто€т! Ќа несигурност!!!
222
1
 
3
 
! ќтговори
ƒ€до поп преди 1 година
¬сички сме съгласни, че война не е нужна никому. ќттам военната риторика тр€бва да се насочи към всеки, който пропагандира такава. —ъмн€ва ме планетата да издържи, и повечето от нас да са живи за да вид€т кра€ й. ќтнас€ се и за двата лагера - нека се концентрираме към запазване на мир и стига с това разделение бе хора.
221
2
 
0
 
! ќтговори
коментар на коментар преди 1 година
„уд€ се, ти€ коментари кой ги пише? ќткровени психопати или *** черноработници? » колко на брой са писачите?
220
0
 
18
 
! ќтговори
0808 преди 1 година
ƒѕрез последните две седмици най-свободните американски медии в света подхранваха почтените обществени истории. »звънземни, ЌЋќ, бременността на Ѕионсе, китайци с балони, украинци . ¬сичко друго, но не и новини от ќхайо. ћеждувременно там се разиграва мащабна екологична катастрофа.Ќа 3 февруари 50 вагона от влак, превозващ опасни вещества, дерайлираха близо до град »зточна ѕалестина. ѕо-специално пет вагона-цистерни съдържаха газ винилхлорид. ѕри горенето му се отдел€ фосген!!!
219
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо229. » както го описа то€ световен ред. ∆ивите ще приемат ли –уси€ за лидер. ? —амо питам.
218
6
 
18
 
! ќтговори
и Ўвейцари€ преди 1 година
ƒо јнонименјх тази "неутрална" държава! » те заедно с другите от запада. ƒоказват, че са били заедно с хитлеристите.ќт –уси€ има какво да се граби, ами т€ е много богата държава.
217
16
 
16
 
! ќтговори
ƒо јнонимен 229 преди 1 година
“акъв телешки възторг не б€х виждал от 9-септемврийските манифестации.
216
6
 
28
 
! ќтговори
Ћост јнжелис преди 1 година
Joe Biden , дъъртако. ѕии си хапчетата. ƒокато през комунизма —есесерето говореше за неизбежното падане на  апитализма и —јў .... сега в самата страна —јў говор€т за упадъка на държавата. ѕ–ј¬» –ј«Ћ» ј... Ќе слешай некадърни руски пропаганди. Ќе гледай —лугински западни и наши медии. ѕќ“Џ–—» јћ≈–» јЌ— »“≈ ћ≈ƒ»» » ¬»∆  ј  ∆»¬≈я“ ћ≈—“Ќ»“≈ ’ќ–ј.÷ентрална америка се обезлюд€ва. Ќ€ма работа.  ражби и убийства се увеличават. ѕрестъпноста расте. Ѕезработица. —връхбогати и свръхбедни... “ова е —јў днес
215
4
 
25
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
¬ ЋЌ– беше открита база, където украински военни и чуждестранни инструктори, като част от военно-патриотична игра, обучавали деца от 12-годишна възраст на основите на саботажа. » тук н€ма нищо изненадващо - нацизмът тр€бва да се култивира от детството, тогава н€ма да има морални и етични дилеми и съмнени€ относно целите и мисиите.
214
6
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“ака наречени€т римски папа н€ма нищо общо с христи€нството той е подставено лице на ÷–” и е прикрит сатанист. ето това са демократичните ценности, които така настървено защитават извратен€ците у нас в парламента, в президентството и в правителството
213
13
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
–уси€ н€ма да удр€ с една €дрена бойна глава, а с новото си оръжие —армат,което е ракета носеща до 13 €дрени бойни глави.ѕри симулаци€ от 10 такива оръж. с-ми с по 13 €др. глави, ц€лото Ќј“ќ+—јў+ анада+јвстрали€ ще бъдат парализирани и полуживи за да вид€т след това как 10 торпеда ѕосейдон потоп€т јнгли€,—јў, јЌјƒј,≈вропа,јвстрали€ и Ќ. «еланди€, а япони€ вече ще е на дъното на океана и това ще е началото на нов св.ред начело с –уси€!
212
6
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќј“ќ ако иска да свърши нещо полезно ще е най-добре да се заеме със защита на природните ресурси на планетата.„е знайни и незнайни печалбари режат,секат гори,пресушават реки,избиват защитени животни и т.н.Ѕез охрана на природните ресурси се развал€ климата на зем€та и последиците за хората са унищожителни.ј не само –уси€ да им е треска в окото,и само с въоръжаване на ”крайна да се занимават.
211
7
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
≈стони€,‘инланди€,‘ранци€,√ърци€,√рузи€,»тали€,япони€,Ћатви€,Ћитва,„ерна гора, ’оланди€,Ќорвеги€,ѕолша,ѕортугали€,ћолдова,–умъни€, —ловаки€,—ловени€,»спани€,Ўвеци€,”крайна,¬еликобритани€,—јў.»зобщо —јў и неговите поддръжници.» ако сега либералите твърд€т,че в ”крайна н€ма нацизъм,то скоро може да го н€ма в редица западни страни.» ако —јў и ”крайна дълго време не са крили възгледите си,сега много по-гол€м брой страни показаха лицата си,повечето от които са спонсори на нацизма в ”крайна.
210
4
 
16
 
! ќтговори
хер Џц преди 1 година
Ќе идва!!!! “ой настъпи!!!!! ѕросто в момента се намираме в началната му фаза, но до 2025 година ще сме в јпоге€ на един нов, Ќепредсказуемо ƒефрагментиран св€т, н€ма да ни хареса, но ние сме си виновни!
209
3
 
20
 
! ќтговори
—ещате ли се за преди 1 година
онова жълто куче, дето си стои кротко на масата и се самоубеждава, че всичко е наред докато му гори къщата? ≈ми, европейските "лидери" прав€т едни такива полу-терапевтични срещи, където взаимно се убеждават, колко силна и вли€телна е ≈вропа. ј в същото време, ц€л св€т вижда, колко немощна и зависима от чужди ресурси е всъщност. ќнзи ден имаше интервю с премиерът на —оломоновите ќстрови, който каза нещо в стил "¬секи лидер, който е с всички€ си, тр€бва да отчете вли€нието и силата на  итай...".
208
1
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ќбщото събрание на ќќЌ прие внесена от –уси€ резолюци€ Ѕорба с прослав€нето на нацизма, неонацизма и други практики, които допринас€т за ескалаци€та на съвременните форми на расизъм,расова дискриминаци€, ксенофоби€ и свързаната с т€х нетолерантност.» ако през 2020г.само —јў и ”крайна се противопоставиха(забележителна комбинаци€)днес има 50 държави, които гласуваха против прослав€нето на нацизма(т.е. за нацизма и неговото прослав€не).—ред т€х са јвстри€,Ѕелги€,Ѕългари€, анада,’ървати€,„ехи€,
207
4
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—јў и ≈— са несбъднатата мечта на сатанистите и ’итлер за III-и€т райх. “ака в момента —јў, ≈— и техните пудели може да се каже, че са създали IV-и€т райх! –уси€ им е като трън в очите! » ако IV-и€т райх в момента набро€ва около 50 държави, то тези които не са на страната на сатанистите са повече от 150 държави с повече от 2/3 от населението на «ем€та!
206
19
 
12
 
! ќтговори
“ова е положението! преди 1 година
—амо в ≈вропа и —јў (и н€колко изключени€ япони€,ё. ореа и др.) човека е свободен индивид с права,н€вс€къде другате е мачкан от диктатори,бандити,режими и съмнителни капитали .
205
1
 
3
 
! ќтговори
ƒа преди 1 година
ƒа