Украйна видя руска умора в Бахмут, щяло скоро да има контраофанзива

И двете страни понасят сериозни загуби
23 мар 2023 16:30, Александър Попов
257
Украйна видя руска умора в Бахмут, щяло скоро да има контраофанзива
Снимка: БГНЕС/EPA

Украйна каза днес, че очаква  "много скоро да се възползва" от руската умора в Бахмут - от няколко месеца епицентъра на боевете в източната част на страната, където руските сили, подпомагани от частната военна компания "Вагнер" на предна линия, претърпяха значителни загуби, предаде Франс прес.

"Агресорът не се отчайва в опитите си да превземе Бахмут на всяка цена въпреки загубите на хора и техника", посочи в Телеграм командващият украинските Сухопътни войски Олександър Сирски.

Руските войски, концентрирани масово във и около Бахмут, "понасят значителни загуби и се изтощават", увери той.

"Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме в миналото край Киев, Харков, Балаклея и Купянск", каза Сирски, давайки за пример предишни украински военни победи.

Генералът отново похвали "свръхчовешката храброст" на украинската армия пред лицето на руската инвазия.

Тези изказвания идват само ден след второто посещение за три месеца на президента Володимир Зеленски в тази зона на интензивни боеве, където той се появи "на фронтовата линия", срещайки се с украинските войници.

Руската армия, с помощта на "Вагнер", вече е обкръжила Бахмут от север, изток и юг, което затруднява снабдяването на украинските войници.

Те обаче устояват, с цената на тежки загуби и от украинска страна. Тази стратегия, възприета от военното командване на Украйна, която цели война на изтощение, която да изцеди силите на руснаците, преди украинска контраофанзива, която се очаква съвсем скоро, отбелязва АФП.

Макар стратегическото значение на самия град Бахмут да е поставяно под съмнение от експерти, Москва би искала да обяви военна победа там, след няколко унизителни неуспеха миналото лято и есен, които накараха руския президент Владимир Путин да мобилизира няколкостотин хиляди резервисти и след това да назначи нов командващ операциите в Украйна.

Град Бахмут, който имаше 70 000 жители преди руската инвазия, започнала през февруари 2022 г., сега е напълно разрушен и в него почти не са останали цивилни, посочва АФП./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Господи помагайИ Той е безсилен. Не може да ти се помогне.
190
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се обаждат им се по телефона и ги питат дали не се умориха вече.
189
6
 
1
 
! Отговори
todor преди 1 година
Ама хайде бееееее,колко още милиярди да ви се дадат ще стоите на едно място ,а няма да изгоните ,,нашественника''от вашите земи или НЯКОЙ ДРУГ ДА ВИ СВЪРШИ МРЪСТНАТА РАБОТА !!
188
5
 
10
 
! Отговори
ZZ преди 1 година
Поредните абсолютно нелепи твърдения и абсурдни закани от страна на Украйна! Украинците да си спомнят какво стана в Мариупол!
187
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците още не са пуснали в действие най боеспособната си военна единица руските затворнички. Ще прегазят Бахмут.
186
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 212Оказа се, че най-боеспособната част от руската армия провежда в момента учения с Китай, Индия, Сирия, Иран и Ю.Африка далеч от Украйна. В Украйна, напук на плановете на САЩ е пратен С отбора, заедно със затворници и донбаски милиции. Както и бойнатехника от преди Пражката пролет. То и Украйна пусна затворниците си, ама.Не разбра ли, че целта на руснаците е да утилизира украинскат армия, втора по численост в Европа и да си осигури спокойствието по границата за поколения напред?
185
6
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Тая контраофанзива я чакаме от миналия юни. Само.с несъществуващи контраофанзиви ни пълните главите. Няма контраофанзива. Има яко окопаване на украински наемници, на които и 100 млрд помощ не помага да мръднат и метър напред.
184
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказа се че най боеспособната част на Руската армия са руските затворници. Но те май свършиха.
183
8
 
9
 
! Отговори
Просто питам преди 1 година
Абе къде се скри плъхчо кадиров ?Не се изказвал няма го на театралната сценаАз само питам?
182
3
 
9
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
Даннит еговорят от западни източници обратното а таз офанзива очаквана от 2022г явно е последния опит з аоцеляване
181
0
 
7
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Защо не стрелям? Ми презареждам ве! бухаха
180
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да напомним на въодушевените русофили, че става дума за ,,специална военна операция".Специална е точно поради тая причина, че броя на убитите и жертви от руска страна са маловажни за целта.Специална е още , защото няма друга на света.Никой и никъде не я е практикувал Веднъж само от руските войски пред Хитлер.Кофато с руските пленници и трупове Сталин успя да забави хитлериските сили.Тска че през това време Запада да се притече на помощ на Русия.
179
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин бърза , час по скоро да проведе ,,референдум " в Бахмут...Вече пътуват новонастанетите жители от Архангелск към. местоназначението.
178
7
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Зеленски-на фронтовата линия,Жужакът-още един етаж по-надолу в бункера.
177
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Късата памет Отлична къса памет за една малка 60 км танкова колона. Интересно как тази скъсена памет я е побрала цялата......А после и напълно унищожила.....Някой знае ли как се унищожават 60 км танкови колони? Много е просто - първо се рисуват, а после просто се трият и......хоооооп! Работа за 24 часа - от появата на танковата колона до пълното й унищожение! Забава за ценители на приписани, сънувани тридневни превземания на 3 млн градове!
176
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укронацистите ще бъдат разгромени!
175
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минавам да попитам колко от клавиатурните евроатлантически ми,ш,оци даде 1000 лв. за Украйна.
174
0
 
0
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До До Батьо Зеленския: Това пък какво общо има с темата? Дай си почивка от опорните точки.
173
2
 
3
 
! Отговори
МОЛОДЕЦ СУКА преди 1 година
Кде ваша ахмат сила друзя.....?
172
7
 
5
 
! Отговори
До Батьо Зеленския преди 1 година
Значи види се путинофил си! А путинофила е предател и продажник на България който НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ! Сега имам само един въпрос към тебе! на кое събране на ЦК на КПСС под ръководството на рашистан се решава да се основе държава и народнос македония? Знаеш ли продажен путинофиле?