ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

—ред жертвите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан
ќбновена: 22 май 2024 10:38 | 20 май 2024 07:24, ≈лка ¬асилева
396
ѕрезидентът на »ран –аиси е загинал при катастрофата с хеликоптер
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

»рански€т президент ≈брахим –аиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външни€ си министър, съобщи иранската агенци€ ћехр, цитирана от –ойтерс.

»рански€т вицепрезидент ћохсен ћансури потвърди смъртта на президента ≈брахим –аиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа.

"Ќие принадлежим на јллах и при него ще се върнем", написа ћансури в публикаци€ в социалната мрежа "≈кс", придружена от хаштаг, който се използва за търсене на фотографии на –аиси. “екстът на съобщението сам по себе си представл€ва строфа от  орана и се произнас€ от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек.

ћеждувременно иранските държавни медии и »рански€т „ервен полумесец също съобщиха, че всички девет души на борда на хеликоптера, включително –аиси и външни€т министър ’осейн јмир јбдолахиан, са загинали при разбиването на машината в —еверозападен »ран.

“ази сутрин официалната агенци€ »–Ќј публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. “е са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. —поред агенци€та президентът е лет€л с хеликоптер "Ѕел-212" американско производство.

Ќ€ма оцелели след катастрофата с хеликоптера, с който е пътувал ирански€т президент ≈брахам –аиси, потвърдиха от иранските власти. —ред загиналите е и външни€т министър ’осейн јбдолахиан, които е пътувал с него.

ќще по темата
Ќ€ма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на »ран ≈брахим –аиси, каза по-рано по иранската държавна телевизи€ ръководител€т на ирански€ „ервен полумесец ѕир ’осейн  оливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до м€стото на катастрофата, предаде по-късно –ойтерс.

»рански€т президент –аиси заедно с външни€ министър ’осейн јмир јбдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщени€та на иранската държавна телевизи€ е направил „твърдо кацане“ в —еверозападен »ран..

–ойтерс определ€ –аиси като хадлайнер и см€тан за възможен приемник на ¬ърховни€ ирански духовен лидер а€толах јли ’аменей, който подкреп€ политиките му. Ўейсет и три годишни€т –аиси беше избран на президентски€ пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди зат€гането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда лини€ в €дрените преговори със световните сили.

 атастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в »ран около редица политически, социални и икономически кризи. »ранската теократична власт е под международен натиск заради спорната €дрена програма на “ехеран и заради задълбочаващите се военни връзки с –уси€ по време на войната с ”крайна.

ќт нападението на "’амас" срещу »зраел на 7 октомври и израелската операци€ в »вицата √аза конфликти с участието на свързани с »ран групи избухнаха на много места в Ѕлизки€ изток.

–аиси беше на границата с јзербайджан, където заедно с азербайджански€ президент »лхам јлиев откри €зовир, изграден като съвместен проект на двете страни. ’еликоптерът му се разби на връщане от церемони€та, припомн€ Ѕ“ј.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


396
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
225
8
 
14
 
! ќтговори
¬. ƒочев, —офи€ преди 1 месец
ѕоредната *** се изтъркал€ в краката на американците. “ова е съдбата на вс€каќтрепка вдигнала ръка срещу световни€ хегемон —јў. —коро идва реда и на други, те си зна€т н€ма да им казвам имената.
224
11
 
3
 
! ќтговори
ястреб ќсманли€та преди 1 месец
Ќа молойуммнитсите, защищаващи евреите да им отговор€ с думите на пророка ни »сус (саллаллаху алейхи ве селл€м), казани след като евреите го предават и е разпънат на кръст - "ќтче, прости им, те не зна€т какво прав€т!"
223
8
 
10
 
! ќтговори
до 228 преди 1 месец
да се готв€т и троловете на путин....
222
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
до 222 - ј ти кво ша прайш ако пукне баща ти?
221
12
 
13
 
! ќтговори
¬»∆“≈ ѕќ–≈ƒ»÷ј“ј преди 1 месец
1) «ј—“–≈Ћя’ј Ў»Ќƒ«ќ јЅ≈ ( искаше добри отношени€ с –уси€ и ѕутин ), > 2) ќ“–ќ¬»’ј Ќј¬јЋЌ» ( искаше международен референдум в  рим ), > 3) ѕ–ќ—“–≈Ћя’ј –ќЅ≈–“ ‘»÷ќ ( искаше да се спре военната помощ за ”крайна ), > 4) ”Ѕ»’ј — јћ≈–» јЌ— » ’≈Ћ» ќѕ“≈– –ј»—» ( даваше военна помощ на –уси€ и ѕутин ) > ј  ќ√ј «≈Ћ≈Ќ»я ѕќ–Џ„»“≈Ћ ?
220
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕ–≈ƒ» ¬–≈ћ≈ » ≈ƒЌ» ѕ–ќ“»¬Ќ»÷» Ќј Ќј– ќћјЌј “ј ј √» "—јћќ”Ѕ»’ј". —Џ— ¬≈–“ќЋ≈“ј.
219
13
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
» –ј«Ѕ–ј’ћ≈  Џƒ≈ —≈ Ќјћ»–ј »«¬ќ–Џ“ Ќј “≈–ќ–»«ћј. ѕ–≈ƒ» —≈ƒћ»÷ј –ќЅ≈–“ ‘»÷ќ, ¬„≈–ј »–јЌ≈÷ј. ƒ¬јћј ќ“ Ќј… Ќ≈”ƒќЅЌ»“≈ «ј ¬ќ…ЌќЋёЅ÷»“≈ ќ“ «јѕјƒ.
218
15
 
8
 
! ќтговори
ястреб ќсманли€та преди 1 месец
јко искате децата ви да живе€т в един по-добър св€т, засадете дръвче и погребете евреин! ћалойуммнитсите, дето ми защищават евреите да седнат да прочета книжка-две за това семе на сатаната, техните религиозни книги, като “анак, ћишна, “ора и пр., да послушат хахами като ќвасиан и подобните му, който беше спиритуални€т съветник на Ќетанх€ху, и след това да груххкат по форумите!
217
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ќЅј„≈  ¬ј ’”Ѕј¬ј „ј Ћћј »ћј! Ќјѕ–јќ ћ≈  ≈‘»!  ј  ƒј Ќ≈ √ќ ќЅ»„ј“ –”—Ќј÷»“≈,  ј ?
216
3
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ј ¬ќ ў≈ ѕ–ј» —≈√ј »–јЌ— »я Ќј–ќƒ Ѕ≈« Ќ≈√ќ....  ј ¬ќ“ќ »  ќ–≈…— »я Ѕ≈« ƒ≈ Ѕ≈Ћќ“ќ ѕ–ј —≈! ў≈ —» ∆»¬≈≈ ∆»¬ќ“ј!
215
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
скоро алах ще го закъса с девиците в исл€мски€ рай. много масово взеха да се преселват, не може да им се насмогне на ти€ брадатите.
214
4
 
2
 
! ќтговори
«а "¬Ќ»ћј¬ј…!&q преди 1 месец
„увал ли си € та€ "ѕлаши ѕейо гаргите!"? “олкова си самонаде€н и елементарен, че плашиш с ѕрокуратура, човек който израз€ва мнение и позици€. ¬секи може да говори - ƒума - дупка не прави! “и защитаваш убийци!
213
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо ястреб ќсманли€та - расист = дeбилл. Ќ€ма две мнени€ по върпоса. »наче съм сигурен, че такива като тебе цитират јйнщайн и ‘ройд и кой ли не друг велик ≈вреин, ама иначе като става въпрос за собтсвената ти некадърност, всички евреи са лоши хаха
212
2
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"—поред агенци€та президентът е лет€л с хеликоптер "Ѕел-212" американско производство", само да вметна че това е хиликоптер от 1968 година, €вно а€толасите хептен са го закъсали
211
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
толкова заслепени хора има тук, не е истина! дори и да харесвате руси€ (което за мен е нормално като българин), защо забрав€те, че преди месец джихадисти избиха над 100 невинни руснаци в москва? как въобще е възможно да възхвал€вате терористи и исл€мисти? колко от вас въобще са ходили в иран и са си говорили с обикновени иранци? знаете ли как живе€т и колко много искат да са свободни?
210
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ястреб ќсманли€та, не с епраи на турчин! плосък си! –ъчкаш хората да пишат постове! внимавай да не ти смен€т пола в затвора!
209
11
 
3
 
! ќтговори
ястреб ќсманли€та преди 1 месец
» да - докато е посленото еврейско лаййнюо не бъде сплескано с лопата, по света н€ма да има дори един ден в мир, покой и просперитет. Ќе напразно това племе прокажено през последните 3500 години е прогонвано 1033 пъти. » идва 1034'и€т, но този път ще е за последно.
208
6
 
8
 
! ќтговори
–ашка с прашка преди 1 месец
ƒнес са намерили телата на още трима заложници от »зраел. Ќевинни хора!«атова никакви милост към исл€мските варвари и техните руски при€тели. ¬оенна операци€, до пълното унищожение на терористите и ***!
207
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
яко пипат евреите, нема лабао! ще им излезе през носа на ти€ офанзивата в газа....
206
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
— “јя Ќќ¬»Ќј «јћј«¬ј“ —Џƒ–јЌ»я «ј ƒЌ»  Ќј ƒ∆”ƒ∆ќ,  ќ…“ќ ќЌя ƒ≈Ќ —≈ ¬Џ–Ќј ќ“ –јѕќ–“ ѕ–≈ƒ √ќ—ѕќƒј–я.