Калиспера, Атина*

За Атина, графитите, бездомните кучета, финландките и с какво е интересен Акрополът
4 окт 2008 14:15,
47
Калиспера, Атина*
Атина - древна и необятна. И интересна. Снимки: Dnes.bg

Вижте още от Атина

Бели и ниски къщи, палми и много маслинови дръвчета. Това е първото впечатление от Атина.

Ако я погледнете от високо, примерно от хълма на Акропола, ще си кажете, че този град не се е променил на йота за последните 2500 години.

Няма спор, от всички балкански столици Атина е най-впечатляваща. Не само с древногръцките си останки, а по принцип. Не прилича на средностатистическа европейска столица, а на древен град, който по случайност е намъкнал одеждите на цивилизацията. Като добавим и православните църкви на фона на храмовете от времето на Платон, гледката и впечатленията стават все по-еклектични.

Хубавото на Атина през есента е, че е приятно топла. Е, през лятото прилича на изгорял кефал, но пък атиняни са корави хора и са измислили доста начини за справяне с жегата – климатици, включително в градския транспорт, щори, вентилатори с вода, така че се преживява.

Атина всъщност не е кой знае колко далече – на около 1000 км от София. Можете да стигнете с рейс, влак и самолет. Може и с колело и каруца, но не е препоръчително. Най-удобно и най-евтино е да стигнете с влак спално купе.

Цената е 160 лв. за двупосочен билет, вагоните са гръцки (но всъщност произведени в Будапеща) и сравнително нови, което ви гарантира доста комфортно пътуване за не кратките 14 часа.

Атина притежава чудесен градски транспорт. Градът подобри доста инфраструктурата си заради Олимпийските игри през 2004 г. и атиняни наистина се придвижват бъзро с градските превозни средства.

Метрото ходи до летището, гарата, центъра и пристанището Пирея, има 4 лини – жълта, червена, синя и зелена. Билетчето струва 80 евроцента и важи за час и половина (цели 90 минути), като през това време можете да го ползвате в комбинация с какъвто и да е транспорт – метро, тролей, трамвай, рейс. Би могло и за хеликоптер, ако беше включен в градската мрежа. Картата за 24 часа е 3 евро, а тази за седем дни и нощи – 10 евро.

Маркирайте си винаги билета, тъй като гръцката контрола на се шегува и не се оставяйте да бъдете заобиколени от 10 гневни чичковци или какички, които без жал ще ви одрусат с почти 70 евро глоба.

По-добре не наемайте кола, защото трафикът е ужасен – нещо, с което Атина е печално известна. На мен лично обаче софийските задръствания ми се виждат доста по-гадни, което не говори никак добре за нашата столица. Ама то какво ли говори добро за нея, но това е друга тема.

След като сте стигнали, трябва и някъде да спите. Вариантите за нощувка са най-разнообразни. Просто се разровете в мрежата и си изберете вашето място - хотел, хостел, квартира на разменни начала. Четете препоръките на хората, които са били вече там.

В центъра на града има хостели, които предлагат нощувка и закуска срещу 25 евро на човек, а и имат самостоятелна баня и тоалетна, което си е истинска находка.

Относно градската среда има интересни съвпадения. Кой каза, че Атина и София не си приличат? Приличат си, разбира се. И в Атина, както и в София, може да се видят доста бездомни кучета. В четиримилионния мегаполис опашатите бездомници са около 7000 по данни на общинските власти.

В гръцката столица обаче останалите без подслон четириноги не се разхождат на глутници и не приличат на болни от бяс върколаци. Атинските лаещи безпризорни са прилежно кастрирани, обезпаразитени и се излежават като преяли тюлени на слънцето. Така че опасност да бъдете изядени няма.

Ако решите да пазарувате из Атина, а българите винаги го правят, вашите улици са Stadiou и Ermou. Отправната ви точка е площад “Синтагма” – там е и едноименната спирка на метрото, и почвате да обикаляте. Спокойно – имената на улиците са изписани и на латински, така че няма да ви се налага да четете разни епсилони и омеги и да се чудите кое как по дяволите се чете.

Както в повечето европейски градове, цените на дрехите и обувките са по-ниски от тези у нас. Невероятно, но факт.

Освен това в Атина са стъпили отдавна вериги сравнително евтини марки дрехи и аксесоари, които още не са отворили у  нас – Zara, H&M, Sfera и Bershka (собственост на Zara). Ако уцелите разпродажба, направо сменяйте гардероба, за 100 евро ще накупите дрехи за цял сезон.

За хората с по-изтънчен вкус има и по-елитни марки, а също и много аутлети, в които има интересни дрехи с наистина намалени цени.

Ако сте запалени по моловете, се метнете на зеленото метро в посока Кифиса и отивайте в Mall of Athens. Наблизо е и Олимпийският стадион, така че разгледайте и него – целият комплекс е уникален.

И ако шопингът ви е изтощил, можете да обикаляте забележителности. Вижте Акропола, просто като задължение. Вземете си железните нерви и 12 евро. Толкова струва билетът. Ако улучите последния уикенд на септември, входът ще ви излезе без пари. Само тогава за съжаление.

Тълпите да видят останките са безчет. Може да се наслушате на всякакви езици. Всъщност да гледате хората, които се суетят около купчина заградени отломки, е по-забавно, отколкото камънаците.

Недейте да пипате нищо. То и без това, ако пипнете, ведна се чува глас на английски с тотален гръцки акцент Don’t touch като “ч”-то си е истинска забава и смес от фъфлене между ч, ц, ф и с. Гласът идва от устите на разни лели и каки, които изведнъж се оказват на местопрестъплението и ви гледат назидателно.

Ако ви е забавно, можете да посягате и да пробвате колко пъти някоя уредничка ще изфъфли “Донт тъч (с, ф, ц)”. Все пак недейте, защото може да ви глобят за обида на културното наследство.

След Акропола вижте Агората, което си е нещо като древногъцки пазар, но не съвсем. И без това е наблизо. Пътят ви минава през едни доста хлъзгави камъни, така че внимавайте как стъпвате, за да не се търкулнете по хълма надолу и да отнесете гръцките светини с все целия Акропол.

Ако не ви мързи, се разходете до Пирея, метрото ще ви докара директно дотам. Може да се метнете на някой ферибот и да си направите обиколка из островите – не е лоша идея.

Около Акропола има доста места за хапване, но цените там, естествено, са по-солени. Пазете се от джебчии, доста мъже също крадат, така че си гледайте личните вещи.

Вечер трябва да отидете на бузуки бар и да ядете морска храна. Лично на мен гръцката кухня ми е най-вкусна от всичко, което съм ял в цяла Европа. Така че се натъпчете като за последно.

Общо взето, гръцката столица не спи. Затова се отдайте на нощни забавления, направо ще е грехота, ако си легнете в 22,15.

Кварталът за забавления е Псири, който е окупиран от младите гърци. Намира се до Плака, който пък е владение на туристите заради Акропола.

За да стигнете до Псири, трябва да слезете от метрото на Монастираки и да се ориентирате наляво по Ermou.

На самия площад Монастираки има няколко заведения за бързо хапване, в които можете да ядете сувлаки, това е гръцкият дюнер, или тост сандвичи на цени от 3 до 5 евро.

Гърците правят хубаво капучино, а има и турско кафе, което наричат гръцко.

А иначе Атина е толкова космополитна, че не се знае с кого ще си тръгнеш вечер. Може да е испанец или пък финландка. Хостелът, в който бях, беше собственост на две финландки и две португалки. Да живее разнообразието. Калиспера*, Атина! И приятно прекарване.

*Добър вечер (от гръцки език)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
georgis преди 15 години
xaxaxaxa tva za gyros i souvlakito mnogo me izkefi mnogo se zabavliavam
45
0
 
0
 
! Отговори
georgios преди 15 години
vsi4kite ste mi edni garci, edni razbira4i......xaxaxaxaxa ae ostaviam vi da se karate
44
7
 
1
 
! Отговори
anonimna преди 15 години
GARTSIA E EDNA TSIGANSKA DARJAVA DET SE KAZVA TSIGANIA DO 6IA I HORATA Sa kato tsigani i mantalitetat im tsiganski samo kato pogledne6 edin ma6 i v ratsete mu broenitsata ti stava iasno a ob6to vzeto vsi4ki smardiat vlezte v edin avtobus i6tese overite tova mi e vpe4atlenieto ot dvegodi6noto mi prebivavane tam a ako iskate da se po4uvstvate na 7moto nebe edi savet ot men posetete edno malko raisko mestentse nare4eno darjavata izrael
43
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
tapanar suflaki ne e duner a balgarsko 6i64e,na dunera mu vikat giro
42
0
 
4
 
! Отговори
Даола преди 15 години
името е Бенаки, Музеят за византийско изкуство. Партенонът е в реставраация, но разходката из Акропола е незабравима - спалният влак прстига на разсъмване в Атина и тогава ако се вземе едно такси - цени по-нормални от нашите - и се качите в подножието на Акропола - гледката е незабравима.От Пирея пътува фериботната линия Миноанлайнс, която рзполага с най-новите и луксозни фериботи за Крит- Ираклион. Има луксозни кабини, но и по-нормални цени на в общ салон с удобни кресла и душове и тоалетни в изобилие. Е аз предпочетох кабина с люк към морето. Крит е детинация повече за онези, които не предпочитат по цял ден да се излежават на плажа - северният бряг е скалист, а да се разходят из археологическите резервати Кносос, Фестос и Малия. Струва си, повярвайте ми. Магазини, парцали - това е без значение, в Гърция е жив дъхът на историята - това е важното.
41
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Харесва ми тази статия - щрихирана по младежки, доста точно.Бяп през септември 2006, пътувах със същия спален вагон - много добре и чисто. В зентъра на Атина има хотел със собственик българин - Мока - не е евтин, но е на 2 минути от Археологическия музей, а пеша се отива до Акропола - респектвно вечер до Плаката и Псири. Всъщност централната част на Атина е достъпна пеша и ака се опознава най-добре. Има много интересни музеи - Ченаки,
40
3
 
3
 
! Отговори
glasovete преди 15 години
Здравейте,бих искала да споделя нещо много важно.....харесвам Гърция ,харесвам гръцката кулинария,но най-мн. не харесвам ТЪПИТЕ ВИЗАНТЙИЦИ.....ТЯХ ДЪРЖАВАТА И ПОЛИТИКАТА ГИ ПРАВИ ДА СА ТАКИВА.....*** ПРОСТИ И ОГРАНИЧЕНИ във всяко едно отношение......съжелявам много че използвам такъв цинизъм ,но съм живяла доста години там и съм завършила висшето си образование......така че образованите им хора не живеят там а по Австралия Италия Германия.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Sando, bravo. dopadna mi napisanoto. drigata nedelia otivame da im probvame gozbite, kafeto i ribata.
38
2
 
1
 
! Отговори
турист преди 15 години
Значи - аз никога не съм ходил в Гърция. Обиколил съм почти всички европейски държави, но на Промахон един гръцки митничар се направи на интересен. Имах резервация за хотел в Атина, но въпреки това - вероятно трябваше да им дам подкуп - не ме пуснаха. На английски обясних на митничаря, че по всички европейски закони няма никакво основание да ме спира, но отговора беше: Тук не е Европа, а Гърция. Това ме накара да се върна с удолоствие, но сега съжалявам малко, тъй като исках да видя Атина заради Платон, Аристотел, Есхил, Еврипид, Талес и т.н. Имам приятел, който живее в Атина от години. неговите впечатления са следните: ужасна мръсотия. Има и хубави квартали, но има и ужасни места, в които живеят само емигранти и е наистина ужасно мръсно. Не знам дали да ида до Атина. Ходил съм в най-големите градове в Европа, но най-ви хареса един малък град в Испания, недалеч от Гибралтар. Сигурно е по-добре да отида на Крит.
37
0
 
4
 
! Отговори
Ирина преди 15 години
Статията ми харесва. Грешките са допустими като за първо и само за няколко дни песещение. Атина е град в който лично аз винаги се връщам с удоволствие и винаги откривам по нещо ново интересно или променено. И задължително посещавам всеки път Акропола и Ликавитос. Това което ми допада там е, че от една страна гледаш нещо чуджо по-различно, но от друга се чувстваш някак си като у дома си. Защото хайде да оставим злаба, завист и фалшиви претенции и да задгърбим дразги и да си презнаем, че в много отношения с гърците си приличаме. Е, в момента там се живее по-долре от тук, но дано се променим малко и тук да дойдат по-долри времена.
36
0
 
0
 
! Отговори
pepe преди 15 години
Авторът виждал ли е през живота си кефал?
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Atina ne sam bila,no ot tova,koeto ponqkoga vizhdam po TV-ERT-,maj stava duma za MNOGO PARI ZA REKLAMA,mnogo orientalska mi izglezhda,SOLUN E NAJ-EVROPEJSKIQ GRAD V GR,OT TAM NADOLU SI E NAPRAVO SEVERNA AFRIKA....KOJTO GO OTRICHA E "VLYUBEN" V ....NQKOJ "ELIN" I ZADALZHITELNO NQKOJA NASHA ZAVEQNA "DAMA" ....OT SELATA
34
1
 
0
 
! Отговори
k2 преди 15 години
iana samo taka, tia maliaki skapani sa tolkova tapi i ograni4eni, osobeno kiparskite.
33
0
 
0
 
! Отговори
iana преди 15 години
koito ne e obikalql Evropa,ne znae kak da sravni Atina,i po princip Garciq,nqma darjava v koqto da ne sam emigrirala,v Garciq sam rabotila 10 g. xora tozi jivot,koito vodqt tiq vizantiici i ni piqt kravchicata,i ni unijavat i podigravat go nqma nikade,taka se jivee,ako nie Balgarite pon e malko da bqxme kato Garcite,moje bi shtqxme da sme po Evropeici,te pone umeqt da kontrolirat parlamenta si,za shtqlo i neshtqlo si vdigat stachkite i xop po visoki zaplati,pensii i t.n. ta ima kakvo da se ponauchim i statiqta e gotina
32
0
 
0
 
! Отговори
do 25 преди 15 години
аз го пиша в случая, не го произнасям!!!и понеже не е чисто "б" както знаеш или не знаеш, го изписжвам така, като е по книгите, кака!!! :)
31
2
 
3
 
! Отговори
Tais преди 15 години
Всъщност, големия проблем на Гърция и Атина са всъщност гърците :-) Дебелоглави, мързеливи, нагли, и не на последно място - това е общото впечатление на всички, които за първи път се озоват в Гърция. Никой не спазва правилата - моторетките се карат в насрещното движение, по тротоарите и по всичко, което не е заето от автомобили. Няма кой да санкционира това - за 4 дни в Атина поне не забелязах такова нещо, пък и полицаи не забелязах в интерес на истината. Метрото на Атина всъщност не е метро, а железница, това може да забележи всеки, който се е возил на метро или е прескачал на шопинг до Лондон ;-) Така наречените търговски улици Ерму и Стадиу всъщност са капан за туристи - изключително скъпи *** се продават там. Аз лично не бих дал 12 евро за да посетя Акропола, но случих последния уикенд на септември (тогава беше концерта на Мадона) и се качих дотам. Това което си струва да видите е гледката към града и амфитеатъра, нищо друго вече не може да ме накара да се кача дотам отново. Няма да коментирам организационните способности на гърците, що се отнася до самия концерт на Мадона - изумен съм, че нямаше жертви..... Ако някой иска някакво мнение за Гърция - по на юг от Солун (Тесалоники, за да няма заяждания) не ви трябва да слизате, може би до Метеора или ако имате резервиран 5-звезден хотел по крайбрежието. Другия вариант е обиколка по островите. Атина е пренаселена, еднообразна и пълна с наркомани, които се варгалят по кварталните градинки - това последното е леко преувеличено разбира се. Е, ако все пак се озовете случайно в Атина - задължително посетете едно място наречено Джаз ин джаз - празно е, не знам защо - може би защото работи от 21 до 03 сутринта. Най-хубавото нещо на Гърция е широката магистрала и поддържаните пътища - инвестирани са няколкостотин милиона евро в тях от програми на евросъюза - това, което нашите нагли корумпирани политици провалиха ....Моля да бъда извинен за разпилените ми впечатления, това е с амо поради липсата на време...
30
1
 
4
 
! Отговори
Адриана преди 15 години
Алекс, авторът на статията, както вече споменато си е направил лек очерк на прекараното време в гръцката столица. Ама не, българинът обича да намира кусури на всичко. Седнали те да ми обесняват, виждате ли в Атина нищо нема, там е гадно, по- гадно от София. Хайде, моля ви, тук не става въпрос за сравнения. Ако ще си говорим за тях - мнения бол. Аз лично живея в София, но да ви кажа, Атина ми се видя далеч по приятна.Кефи ме и градския им транспорт и магазините и така наречените камънаци. Имам си и своите забележки, неща, които не ми допаднаха, но когато човек харесва нещо, го приема с недостатъците. Когато не го харесва - заяжда се надребно и се впуска в една хипербола.На мен статията много ми допадна. Поздрави за нея на автора.
29
2
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
16 го е казал много точно.В покрайнините на Атина е все едно си в Пакистан, София въприки чалгаризирания си вид в последните години след посещение в Атина ти се вижда един спокоен и зелен град.Гръцките *** без ЕС, в който влизат преди повече от 20 години и получават над 100 милиарда $ с пословичния си мързел, сега щяха да са и под нивото на Албания и нямаше по 50 000 шиптъра да емигрират в Гречко всяка година, а по толкова гърчоля щяха да се снискат да ходят на гурбет в Шиптърландия.Гърчолята имат прекалено високо самочувствие за това, което представляват в действителност, но и тяхната не е лесна вече със спирането на сухото от ЕС, а те не са много много по бачкането както знаем, 50 000 новопристигащи шиптъра всяка година още толко *** студенти, в Атина и Солун и сега има квартали където не можеш да видиш бял, като се изключи факта и , че гърците не са много бели а ДНК близко до това на тези от близкият изток и северна Африка.
28
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Мисля, че повечето от писалите против Атина просто правят сравнение с това, което е там и това, което е в София и сърцето им се стяга от това, че в повечето, ако не във всички случаи предимствата са на страната на Атина. Т.е. столицата с име на богинята на мъдростта бие тази с има на светицата на мъдростта. Да, линиите на метрото не са 4, а 3. А колко са в София? Какво представляват трамваите и Атина? Какви са трамваите в София? Да, в Атина до преди няколкото години зеленината беше оскъдна. Но така ли е днес? За сметка на това къде и как са се разширили зелените плащти в София? Не е ли точно обратното - май много от тях са се привърнали в излишно лъскави офиси - на кол корем, чефте пищови. Е, да акрополи и "камъни" има и в БГ. но колко туристи можеш да видиш там и защо ли? Кой ни е виновен за това щом за някои пишещи античността е само "камък". Браво на Александър, че е успял да усети атмосферата на този град, макар и за краткото време , в което е бил там. Сигурна съм, че отново ще одиде там ималките и незначителни грешки във втория му репортаж със сигурност ще бъдат избегнати. А за да се видят повечко красоти на Атина и да се усети повечко от нея - като плюсове и минуси май няколко дни съ съвсем недостатъмни
27
0
 
0
 
! Отговори
№ 14 е firomec преди 15 години
14 е aguptee6t se firomski pederast izqvqva6t se v news bg s nika bai ganio vulgarski