Връх Руй – "шпионски" поглед в Сръбско

С модерна табелка РБ, поставена над издълбания надпис НРБ
Обновена: 31 окт 2011 11:36 | 10 май 2011 11:20,
14
Връх Руй – "шпионски" поглед в Сръбско

 

Поглед отгоре. Снимка: Васил Богданов
Виж други галерии »

 

Напролет времето уж е по-благо, но високите планини могат да бъдат по-негостоприемни, отколкото през зимата, защото снегът е мек и се затъва много, дори и със снегоходки.

Затова решаваме да изкачим сравнително скромния връх Руй в едноименната планина, по чието било минава границата ни със Сърбия.

Най-високият връх на планината е с надморска височина 1706 м и това го нарежда на 9-о място в класацията на планинските първенци у нас след Мусала (Рила), Вихрен (Пирин), Ботев (Стара планина), Черни връх (Витоша), Руен (Осогово), Гоцев (Славянка), Голям Перелик (Родопи) и Радомир (Беласица).

От София до изходната ни точка село Ломница са около 80 км, едно объркване в Перник поради сънливо недоглеждане и едно прегладняло спиране в Трън за банички.

От село Ломница до хижа Руй вървим около 2 часа по широк коларски път, озвучен чудесно с долби съраунд звук от близката река.

Хижата е в отлично състояние, разполага с 30 легла, баня, нова дограма и един прозорец, който ни посреща с написаното с бял спрей „ЧНГ”. Единственото, което ни плаши, са големите тонколони в столовата и си пожелаваме да не замръкнем някой път тук в компанията на голяма тийнейджърска група.

Другият акцент в интериора е препарираната глава на диво прасе. Зевзеците се шегуват, че след третата ракия тя започва да говори и дори може да коментира мачове по-добре от Алекси Сокачев. Аз лично се съмнявам в първото, но за второто съм склонен да вярвам. 

Също така съм сигурен, че не е добра идея точно тук да поставяш под съмнение естетическата стойност на препарираните животински глави, защото цялата столова е осеяна с книги и списания за лов/риболов, а и гилзите по поляната отпред те карат да избереш мълчанието.

След задължителната за планината церемония по пиене на чай с мед си взимаме по една ламинирана визитна картичка на хижата (в която „резервации” е написано с й накрая) и поемаме нагоре към върха.

Пътят е стръмен, но кратък (под час), а може би и славен. Още в началото виждаме табела с надпис „Забранена гранична ивица“, но думата „забранена” е полузакрита с оранжева боя.

Тук една скоба за върховете по границите. Когато се катерят подобни баири, трябва поне две седмици по-рано да се поиска разрешение от Гранична полиция, на която се предоставят трите имена и ЕГН-та на всички туристи.

Това обаче се спазва само от големи организирани групи. Пробвали сме в последния момент да искаме разрешение или поне да уведомим полицаите в най-близкия до върха участък, но бюрократичната машина е тромава и предпазливо ни се намеква, че сме закъснели, но и няма никакъв проблем да осъществим разходката си.

Малко под билото има остатъци от някогашната величествена гранична ограда и внимаваме да не си скъсаме панталоните в ръждивата тел.

На самото било пък с гордо изправено срещу ветровете чело са граничните пирамидки. С модерна табелка РБ, поставена над стария, издълбан надпис НРБ от наша страна и СФРJ от сръбска. Така връх Руй е не само интересен географски обект, а и минимузей под открито небе на една отминала епоха.

Любуваме се на гледките в двете държави, хапваме и... бегом надолу към суетата. По пътя за Трън спираме в хижа "Ерма", която е досами асфалта и е деградирала до вмирисана кръчма. Отбиваме се за минутка, защото там е заветният триъгълен печат, с който отбелязваме в книжката с 10-те планински първенци, че сме изкачили Руй.

Ако не друго, събирането на такива печати носи голяма радост на децата и възпитава в последователност. Остават ни още 4 върха и колекцията ще бъде пълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Преди години преди 12 години
Ааааааааааааа.....там каква скара направихме,....беше един път :) Нищо, че беше заключено.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прекрасно място!
12
0
 
6
 
! Отговори
Hero преди 12 години
Драги многоуважаеми читатели, културтрегери и патриоти .Няма грешка върхът се казва Руй, но по-интересното е че от него извира река Ерма да и тука няма грешка.
11
3
 
4
 
! Отговори
Bate Vanio преди 12 години
Epa kato ne ste go vijdali, che davate dislike.
10
17
 
4
 
! Отговори
Bate Vanio преди 12 години
Znaete li kuf (R)*** imam u gashtite?
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
predi kolko godini e bilo tova!?
8
0
 
19
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 12 години
Бяхме там преди 3 седмици и останахме очаровани. Пътя от с. Ломница до хижата е 2,5 ч. и е малко стръмен:), но природата е красива...Х. Руй е много добре поддържана и хижаря и помощника му са много свестни момчета, дори отказаха пари за чая и кафето :)))Още 30-40 мин. до върха с леки набези в сръбско, просто няма граница:)...и изключителна гледка и красота и на изток и на запад. Има и добра маркировка до хижата !Ако решите да наминете, няма да съжалявате, наблизо е и каниона на р. Ерма :)
7
1
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
чудесно място,,дествена природа и аромати на пресно окосено сено,,,,,,,,,,,,убииствено място за пьрви пьт да усетиш влиянието на височината вьрхо сексоалноста на жената ОПИТАИТЕ
6
8
 
9
 
! Отговори
Редовен преди 12 години
Аз съм ходил за 2 нощувки в хижа Руй. Толкова не доволен не съм оставал никъде другаде. Няма ток, няма топла вода. Леглата са като в студентски град(сякаш Лили Иванова е зачевана там). Единственото хубаво като спомен което ми остана от посещението ми там, е прекрасната разходка из великолепната природа на планината.Само за това си заслужава да се отиде там.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Врър
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма грешка, "Р"-то е за благозвучие.
3
0
 
26
 
! Отговори
АЛЕН ГАЛЕН преди 12 години
Няма печатна грешка . Браво на туристите ! На мен остават само Руй о гоцев връх ! УСПЕХ на всички планинари !
2
1
 
26
 
! Отговори
И.П. /с.Бусинци,Трън преди 12 години
Хубаво написано и най-вече полезна информация. Потеклото ми е от Трънско и ето сега се заричам да ида на вр.Руй.
1
37
 
17
 
! Отговори
МУНЧУ преди 12 години
Връх Руй - да не е станала някаква печатна грешка ?