Загадъчни обекти в пустинята Гоби всяха паника

Google Maps засне странни рисунки в Северозападен Китай
Обновена: 17 ное 2011 08:30 | 17 ное 2011 07:04,
86
Загадъчни обекти в пустинята Гоби всяха паника
Един от тайнствените обекти в Северозападен Китай. Снимка: maps.google.com

Загадъчни обекти с гигантски размери, открити във вторник в китайската пустиня Гоби върху спътникови снимки на Google, предизвикаха паника сред медиите и сред интернет потребителите и продължават да са предмет на бурни обсъждания и догадки. Мнозина откриха в Китай и други обекти с неясен произход, пише РИА Новости.

Някои от откритите обекти се намират в района на езерата Лоп Нур (Lop Nur). Според The Guardian огромното правоъгълно съоръжение със сив цвят се оказало част от най-големия в света завод за производство на калийни торове.

В този район се намира и военен полигон, на който Китай е провеждал ядрени изпитания, затова някои обекти във вид на правоъгълници и кръгове може да представляват пускови ракетни шахти или цели за въздушни бомбардировки. Наблизо са разположени и обекти, които приличат на писти за излитане и кацане, пише The Guardian.

Освен това били открити загадъчни обекти, представляващи хаотично пресечени огромни бели линии. Точният произход на тези обекти и от какво са направени те не може да се установят от снимките. Някои интернет потребители се опитали да ги наложат към схемите на улици на големи американски градове, по-точно на Вашингтон, и твърдят, че Китай може да тренира върху тях в случай на бомбардировка на САЩ. Но тези доводи не изглеждат убедителни, според The Guardian.

Още един загадъчен обект е разположен до големи вятърни генератори, затова не е изключено той да представлява гигантска електростанция. Китай е инвестирал много средства точно в този начин на получаване на енергия, напомня изданието.

Официални представители на Китай се въздържат от коментари по повод произхода на обектите, а китайските медии препечатват информацията на чуждестранни източници. Много обекти са разположени в секретна военна зона, затова истината за тях трудно може да се изясни.

Търсенето на интересни и загадъчни обекти на космически снимки в Google е популярно развлечение сред интернет потребителите.

Загадъчни обекти в пустинята Гоби всяха паника
В центъра на гигантски кръг, осеян с линии, има силуети, които много приличат на самолети. Снимка: maps.google.com
При многократно увеличение на фотографиите може да се забележат разположени върху обектите самолети и обгорени автомобили, пише Утро.ру. Това още повече плаши интернет публиката, активно включила се в обсъждането, и поражда маса панически съобщения за скорошна атака на Китай.

Подкрепа на тази версия се намирала в това, че на няколко километра от рисунките се намира космодрумът Цзюцюан. Излиза, че това може да са схеми "земя-въздух" за ориентир на космически станции. Тази теория намирала доста привърженици.

Мнение изказва и кореспондентът на сп. New Scientist Пол Маркс. Той смята, че това са бази, на които се провеждат учения на китайската армия. Кръглият обект, приличащ на Стоунхендж, е мишена за тренировка на нанасяне на удари от въздуха. Изгорелите автомобили само потвърждават тази гледна точка. Глупаво е обаче да се разглеждат като карти на американски градове, твърди Маркс, тъй като ако имаше планове за атака срещу САЩ, то съвременните технологии разполагат с много по-удобни механизми.

Загадъчни обекти в пустинята Гоби всяха паника
При увеличение на снимките до грамадните квадрати се виждат изоставени и изгорени автомобили и камиони. Снимка: maps.google.com
През септември в Близкия изток учените откриха други тайнствени геоглифи. Тези древни съоръжения от камъни били фиксирани благодарение на новата спътникова технология за картографиране в Йордания. Според Дейвид Кенеди от Университета в Западна Австралия, само в Йордания те са повече от цялата Наска. "Освен това те покриват доста по-обширен район и видимо са доста по-стари", съобщава ученият и отбелязва, че тези геоглифи са на не по-малко от 2000 години.

Всички съоръжения имат общ дизайн във вид на кръг със спици, благодарение на което са получили наименованието "колела". Но в детайлите кръговете, с диаметър от 24 до 70 м, значително се различават.

Трудно е да се определи предназначението на съоръженията. Първоначално учените смятали, че тези обекти може да са остатъци от домове и гробища. Но Кенеди твърди, че това не отговаря на истината.

"Възможно е в този регион да е съществувал някакъв култ, при който е било необходимо да се създават кръгли конструкции", казва ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
2
 
! Отговори
Цонка преди 12 години
ОФфф...с какво точно сте избрани бе?Да ви серам...хрантутници ненаправили нищо през целия си живот, кротко стояли в офиси...окултизма е наука...тя се учи, никой няма да те избере бе въшка!
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tova sa izvynzemnite, te mi kazaha 4e idvat, malcina sme izbranite
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
74,изглежда Йончева е в отпуска, обаче Бенатова активно скучае - да я спуснат право в горещата десятка на кръга с пряко излъчване - голям репортаж ще стане :)
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
САМО *** АМЕРИКАНЧЕТА МОГАТ ДА ДРЪНКАТ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ ... ЯНКИТАТА СА МНОГО ЗЛЕ ОБРАЗОВАНИ И ВИДЯТ ЛИ ДОРИ И ПЛИКЧЕ В НЕБЕТО БИХА СИ ПОМИСЛИЛИ ЧЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ГИ НАПАДАТ ХАХАХАА МНОГО *** НАРОД !
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Точният произход на тези обекти и от какво са направени те не може да се установят от снимките.""При многократно увеличение на фотографиите може да се забележат разположени върху обектите самолети и обгорени автомобили, пише Утро.ру."Тези вда цитата казват всичко.
80
1
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
Те това се все мои обекти. Аз съм ги строил. Кофраж, арматура, бетон ей с тия 2 ръце ама всичко е въпрос на стимул. Като ме стимулира ей такава помощничка като тази: funstruction.net/2011/11/18-11-2011/
79
1
 
1
 
! Отговори
maleto преди 12 години
бат бойко да отиде да види как се правят магистрали.
78
3
 
41
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
Ако Хителр не бе сглупил да напада Сталин, досега двете страни щяха да са си поделили не само Полша.
77
15
 
6
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
С цялото ми уважение към чуждото мнение, повалите и критиките важат за всички от "големите играчи", ако обективно интерпетираме фактите. Също е факт, че самостоятелно СССР не би могъл да се справи с Хитлер, както не са се справили самостоятелно и с Наполеон. В подобни конфликти, няма някой който сам да завладее или сам да спаси света. Предполагам, че е очевадно. Затова се търсят партньорства, а сега ни искат и в Евроазийски съюз.
76
9
 
25
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Хубъв ден и на теб. Ето тук си личи влиянието на Discovery Chanel, NG.... Добре че са Американците, Англичаните ...Канадците..Френското Съпротивително движение...Та да няма трети райх :) А в СССР чоплеха семки през това време :)
75
26
 
5
 
! Отговори
Евгений преди 12 години
Има място за много и основателни критики към политиката на САЩ, както и към доста други световни играчи. Факт е, обаче, че ако не бяха САЩ, може би сега щяхме да бъдем един световен Райх и щяхме да маришуваме по плаца, вместо да пишем по форумите. Хубав ден за всички!
74
0
 
19
 
! Отговори
николай преди 12 години
Какво чака Елена Йончева ,да грабва торбите да отива и да изяснява на терен.Тя в Чечня ходи , талибаните още я помнят ,че с някакви жълтурковци с малки пУшки ли няма да се справи.
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Некой много са е отдал на рисуваческо изкуство в Гуглето....да не би да е хакерче или некое манипулаторче от некое разузнаванценцене....нещо мащабирането хич не въри....изведнъжка докато няма нищо има нещо....
72
0
 
4
 
! Отговори
Мормон преди 12 години
Аз съм Дянков
71
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
photoshop
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zyltata zaplaha e mnogo goliama, no ni otvli4at vnimanieto s dr. raboti.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези неща, се използват за калибриране на шпионски сателити.Оттам нататък е ясно.
68
5
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
ако дойдат в българия, Бойко ще ги набие
67
2
 
27
 
! Отговори
Заплаха преди 12 години
Не ви ли е ясно, че това е заплаха на Китай срещу САЩ и това в скоро време ще бъде поправено.Много се опасявам, че тези идиотизирани грандомани ще унижожат човечеството, заради манията да владеят света!
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е какво чакате *** - няма ли да отиде някой на място да разбули мистерията. вие май само от компютрите си скалъпвате всички "новини" хаха