Монсанто – каменното село

Това кътче със средновековна атмосфера е в Португалия
Обновена: 23 ное 2011 07:06 | 23 ное 2011 07:06,
36

Снимка:

freetraveltalk.com

 

Монсанто е автентично село, разположено на планински склон на югоизток от Сера да Естрела в Португалия. Това историческо село е едно от най-забележителните в Европа. Местността тук е останала непремоменена в продължение на столетия.

Селото е построено между гигантски каменни блокове, с къщи, притиснати под огромни камъни, като някои дори едва се подават изпод покритите с мъх канари. Уличките в каменното село са тесни и лъкатушещи и водят към руините на стар темплиерски замък, издигнат през 1165 г.

През 1938 година Монсанто е обявено за "най-португалското село в Португалия". Закон пази мястото от ново строителство в района и благодарение на него Монсанто е запазило типичния си облик и средновековно очарование, превръщайки се в жив архитектурен резерват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина е много живописно и някак много поругалско, обаче...Има един камък без Акт 16...
34
0
 
8
 
! Отговори
Маринчев преди 12 години
О, радост за моите очи - невероятната Португалия. Това е уникална държава. Пожелавам на всички да я посетят поне веднъж, за усетят аромата на палмите, Атлантика, средиземно море, реките Дуро и Тежу, аромата на каймачените сладки и кафето бика, печените кестени, зеленото вино и портвайна, да видите три вида надземна железница, 200 годишните трамваи, да чуете португалското фадо, което беше обявено преди една седмица от ЮНЕСКО за световно наследство, и т.н....
33
3
 
8
 
! Отговори
жоро преди 12 години
там където няма комунисти - винаги е хубаво.
32
0
 
2
 
! Отговори
Любомир преди 12 години
Близо до замъка над селото има останки от жилища на първобитни хора, също и римска църква. Може се потърси в Google на "Castelo Monsanto".
31
0
 
7
 
! Отговори
Любомир преди 12 години
Разбирам гнева срещу фирмата "Монсанто" (който е напълно основателен), но ви уверявам, че португалското село няма нищо общо с нея. Названието означава "моят светец". Замъкът над селото е основан от рицаря дон Гуалдин Пайш през ХII в. А Монсанто е известно като "най-порутгалското село в Португалия" (a aldeia mais portuguesa em Portugal). Ако някога имате възможност, непременно Ви препоръчвам да го посетите - има много екскурзии до Португалия и Ви уверявам, че ще откриете една вълшебна страна.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
Ние пък си симаме най-балансирания бюджет в Европа!!!Кога ще ни стигнат португалците, а???:-D
29
0
 
11
 
! Отговори
Емил преди 12 години
Скъпи българи, това е истината - хората в другите страни знаят какво правят ! Идете и вижте в Португалия Marvão, Tomar, Santarém, Coimbra, Bragança, Guimaraes, Braga, Barcelos с прочутия петел, Cascais, Sintra, Mafra,`Óbidos, да не говорим за Лисабон и Порто...Ще ви налегне завист и възхищение. Гарантирам ви невероятно изживяване !!!
28
4
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
хаха, хобити направо :)
27
6
 
11
 
! Отговори
............... преди 12 години
Значи гнусната фирма Монсанто има нещо общо с това село. Най-вероятно е заради замъка . Нали Си падат много по ритуали и сатанизъм. Може и да си организират срещи там.
26
8
 
12
 
! Отговори
мон-сатан преди 12 години
Наистина ли мислите, че случайно се публикуват такива "симпатични" новини/снимки, свързани с най-човеконенавистната фирма?Просто малък брейнуош :-)) Уж се кефиш на снимката, а мозъкът ти запомня колко е готин този Мон-Сатан.
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На сравнявяй една красота с друга....Снимките от това място са невероятни. А колкото до Слънчев бряг и Влас, както и подобните скъпи курорти на нашето черноморие....завирай се в най-*** южни "дупки" и се прибирай всяка година с какви ли не бактериологични проблеми!!! За всяко място си има хора - всеки според джоба му!!!
24
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е за такива работи хората дават луди пари да ги видят. А не за Слънчев бряг (Люлин 1) и Влас (Люлин 2).
23
1
 
40
 
! Отговори
Жени преди 12 години
Уникално е. Бих се преселила да живея там
22
2
 
22
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Хората са добри по света ли... препоръчвам ти да не гледаш новини, щото те чака голям шок.Иначе селцето изглежда чудесно, като от приказка. Напомня ми на Мелник малко някакси
21
1
 
31
 
! Отговори
Митева преди 12 години
Красиво е. Много...
20
6
 
19
 
! Отговори
Мони преди 12 години
Дали на последните местни избори в това селце е имало черни джипове, миризма на кебапчета и дебеловрати тикви? :-))
19
6
 
59
 
! Отговори
Do 17 преди 12 години
Не се оплакваме, а съжаляваме, че по света хората са добри, правят почти всичко с мисъл за човека, а ние тук сме *** и уж най-красивата страна я направихме на помийна яма.Не се оплаквам, радвам се на останалите държави и ме боли за България.А относно статията:-Има ли изобщо нужда от коментар? Красивото си е красиво и без думи, то е ясно!
18
1
 
4
 
! Отговори
до 13 - Данъчния преди 12 години
Данъчния! Вие данъчните като сте главорези ....... поне не коментирайте работата на другите! Да си чувал за параграф 16 от ЗУТ?
17
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вие без можете ли да една прочетете статия без да почнете да се оплаквате от България.Много сте жалки и изтъркани.
16
5
 
5
 
! Отговори
man преди 12 години
само да накачат сателитни антени и ще е идилия