Олимпийското вкусно меню на Лондон

McDonald's, Coca-Cola и Cadbury не се вписват в понятието "здравословна храна"
3 апр 2012 16:16, Бойчо Попов
14
Олимпийското вкусно меню на Лондон
За последните 2 години Coca-Cola е платила на МОК над 650 млн. долара. Снимка: Ройтерс

За Олимпийските игри в Лондон McDonald's ще действа мащабно. Представянето на гиганта в индустрията за бързо хранене ще счупи нови рекорди. В лондонския квартал Статфорд концернът ще изгради най-големия в световен мащаб клон, пише Wall Street Journal.

С обща площ от 3000 квадратни метра двуетажната сграда ще е голяма колкото половин футболен терен, на който едновременно могат да се подслонят 1500 гости. Общо 1,75 млн. хапвания иска да продаде McDonald's по време на състезанията в Лондон – с половин милион повече отколкото по време на игрите в Пекин.

За американския концерн колосалната планина с хамбургери ще е добър бизнес, но за организаторите на игрите представлява проблем. Те трябва да представят на света съвсем различна картина, игрите трябва да се характеризират не с мазни бургери, а със здравословна храна.

Преди две години организационният комитет LOCOG публикува в този дух доклада „Food Vision", който се възприема като един еко памфлет за балансирано, регионално и морално коректно доставяне на храна за десетте милиона зрители и персонал. За първи път в историята на Олимпийските игри документът направи храната централна тема. „Вкусно, по-здравословно и по-екологично", беше мотото, което организаторите лепнаха на себе си и на своите партньори от хранително-вкусовата промишленост.

Сега обаче се появява пропаст между това пожелание и действителността, пише Wall Street Journal. „Факт: имаме топ спонсори, които просто не разбират смисъла на тези думи и със сигурност не ги прилагат в своите бизнес отношения" казва Джени Джоунс, член на Зелените в Лондонскската асамблея (Надзорен управленски орган в Голям Лондон) и кандидат-кмет на града за изборите, които ще се състоят на 3-и май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво не ми харесвате коментара бе?! Една Олимпиада предполага точно това - нови работни места. Като сте толкоз чистички и разумни си стойте безработни или със смешни пари. Ако имате малко акъл ще кандидатствате в тези вериги за бързо хранене - ама то само с лежене не става, трябва и акъл. :)
12
0
 
2
 
! Отговори
тт преди 12 години
живея на 15 мин от това местенце, за момента може само картофи да се сложат там, но се надявам, че ще го завършат по график:) Но като гледам, че Къти Сарк го оправят вече повече от 4 години .. важно е часовка да има и да се усвояват правилно данъците :)
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това означава разкриване на нови работни места - оставете пак яденето на ***. Вие си бачкайте, пък нека издуханите дечица да пръскат по 20 евро за двоен чийзбургер с картофки и кола. :))) Монетата си има две страни в крайна сметка - за един сватба, за друг брадва.
10
1
 
4
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Никога не съм ял подобни ***, няма и да ям. Мазнотии не обичам, пък и не искам да пълня пеликанските гуши на капиталистите!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека мислим социално.В нормалните страни фирми като макдоналдс осигуряват едни доста добри условия за живот дори и със стартовите си минимални заплати от 65-80 долара ДНЕВНО.И най-големите мизерници имат някакъв шанс да живеят нормално получавайки към 2 бона тукашна пара месечно.Обаче в БГ местните тарикати дет държат макдоналдс правят цените малко по-високи отколкото там а заплащането - пъти по-ниско.Тоест генерират по-високи печалби и не правят живота на никой хубав.Що ни викат Бантустан..?
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кво мислите вие, тройката кебапчета или баниците които се продават по мърсните павилиони са много здравословни
7
13
 
17
 
! Отговори
Lulu преди 12 години
Излишно се сатанизират тия храни. Ям фаст фуд поне веднъж на ден, но се движа достатъчно и нямам проблеми. Може би след години ще се обади някоя болежка, но никой не е вечно млад. И правилно отбелязаха никой не ви е спрял марулите. Просто трябва мярка във всичко, не *** обощения тип само простаците ядяли бургери
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Общо 1,75 млн. хапвания.... смятай точно толкова народ ще започне да има различни проблеми със здравето... да им е сладко. Аз си имам прасе, кокошки и крава и хич не ми пука за 1,75 млн. клиенти на болницата:)
5
2
 
23
 
! Отговори
AZ преди 12 години
Еййй, голяма сте работа!Хем статия за здравословно хранене и бла, бла и хайде пак рекламна снимка на кока-кола.Аман от тия шитни! И спрете да ги рекламирате и то без пари!
4
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааа лошо няма нека си хапват.Никой не ги е спрял да ядат салата или сурови плодове нали така?Аз що не ям в Макдоналдс? Щото едно ядене там струва 10-20 лева.Я им направете заплатите колкото в България да ги видим Макдоналдс ли ще ядат?
3
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само че на децата им е интересно и забавно и след години когато пораснат, те знаят вече - макдоналдс и кока-кола означава връщане към детството, когато са били щастсливи и за да върнат това щастие, трябва да боднат по едно бигмакче. Коварен маркетинг трик, който се набива в съзнанието на децата и оправията е трудна след това.
2
5
 
27
 
! Отговори
тина преди 12 години
трябва да съм луда да ям и пия тези ***
1
7
 
38
 
! Отговори
АС преди 12 години
Само простаци тъпчат децата си с ГМО бургери и Кола!