Руините на Тимгад - паметник на велики битки и охолен живот

Макар днес там да има само руини, мястото носи своето величие
Обновена: 15 окт 2012 08:25 | 15 окт 2012 08:25,
22
Руините на Тимгад - паметник на велики битки и охолен живот
Снимка: historicum.com

Един безлюден и разрушен град, се превръща в грандиозна туристическа атракция в Алжир. Името му е Тимгад и там няма признаци на живот. Той е бил римска колония в Северна Африка, основан от император Траян преди около 2000 г. Намира се до пустинята в подножието на планините Аурес, на около 35 км източно от град Батна.

Макар днес там да има само руини, мястото носи своето величие. Градът е строен от римски воини, които да представят мощта на Римската империя. Те трябвало да го бранят и за награда след битките получавали правото да живеят в разкош в него. Тимгад е бил планиран да побира около 15 000 души.

Архитектурата и разпределението на постройките напомня шахматно поле – има две централни улици -декуманус максимум (улица, ориентирана от изток на запад) и кардо (улица с посока север-юг), които били оградени с поредица от коринтски колони. В западния си край декуманус максимум завършва с висока 12 метра триумфална арка, наречена Траяновата арка, която частично е възстановена през 1900 г.

Арката е изградена от пясъчник в коринтски стил - с три арки, от които централната е широка 11 метра. Известна е още като арката на Тимгад.

Сред другите запазени постройки са театър с 3500 места, термите, библиотеката и базиликата.

В южната част на града се намира Византийската цитадела, построена на по-късен етап от създаването на града. Стотици години жителите на Тимгад са живели в мир и спокойствие и той дори става център християнството в началото на 3 век. Четири века по-късно берберите успяват да го превземат от византийците и той е напълно изоставен.

Повече от хиляда години мястото е тънело в забрава и едва през 1881 г. той е открит.

Докоснете се до магията на това място в дълга история и славни победи и загуби като разгледате галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: руиниисторияТимгад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
ели преди 11 години
номер тринадесети е много прав споделям мнението му
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
krasivo, ama zashto e v aljir.
15
1
 
0
 
! Отговори
Mislesht преди 11 години
Император Траян е бил тракиец по произход. :-).
14
0
 
2
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
До Анонимен 10В Никополис ад Иструм разкопките продължават, преди дни вестниците писаха, че е открита красива гема. Не знам доколко е поддържан сега, ходила съм там като ученичка, преди да избухне демокрацията си беше посещаван туристически обект.
13
1
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
DO 15 / DA PRAV SI NE SAM TRAKIEC A ROMELIEC DEMEK TRAKIEC .
12
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
до 14 ROMAN EMPIREТвърдението ти е смешно,жалко че не знаеш тракийската цивилизация какво е представлявала,но айде нали днес е модерно да се кланяте на чуждото и да не зачитате родното. Само ще ти кажа че сме обработвали злато 2000 години преди египтяните,строили сме сложни сгради с по няколко етажа пак преди тях,а "египетския" култ към скарабея произхожда именно оттук.
11
5
 
1
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
DVE SA CIVILIZACIITE E GIPTE I ROMA VSI4KO OSTANALO E KOPIE .
10
1
 
8
 
! Отговори
187 преди 11 години
траян е царувал между 98-*** и 117-та година, няма как града да е основан от него преди 2000 години...иначе интересна статия, не бях чувал за тоя град, а явно има какво да се види там
9
3
 
22
 
! Отговори
Imperium Romanum преди 11 години
Държавата се е наричала Imperium Romanum и никога не се казвала по друга начин.Второ, граждани на тази държава са ромеи, т.е. римляни.Столицата се е наричала Nova Roma, след което е прекръстена на името на императора Константинопол - Constantinople.Останалото са гръцки фантазии.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никополис ад Иструм е античен римски град, разположен на 18 км северно от Велико Търново... Основан е през 102 г. от император Траян в чест на римската победа над даките...И ние имаме такива забележителности но никой не ги поддържа.. никой не ги популяризира..
7
1
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
градовете и имената на уж източноримските императори завършват с гръцки окончания.--Да си чувал някога за латински език? Знаеш ли окончанията на латински? Трето- има топоними, които се запазват. Не го мисли - това е сложна материя и ти няма как да си в час.
6
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, нямало било държава Византия...българските патриотари съвсем загубиха връзка с реалността. Нямало Византия, ама затова градовете и имената на уж източноримските императори завършват с гръцки окончания...и може би са горяли враговете си с "източноримски огън" ? :D
5
11
 
37
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Тъпите гърчоля много им се иска да е имало Византия, но е е имало никога. Имало е Римска империя и в нея гърчолята са били роби, чобани, просяци, бачкатори. Сега са същата *** и са за посмешище в цяла Европа. Гърчолята, същото като макетата, крадат чужда история и я представят за своя, но когато трябва самите те да направят нещо, са пълна трагедия. От създаването на Гърция през 1830 г. фалират вече за шести път. Пълни ***.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този град е поне толкова интересен като Помпей, но понеже е в Алжир, а не в Италия малко хора знаят за него! Ние също имаме много римски останки все още заровени в земята, но няма кой да направи туристическа атракция от тях..
3
2
 
14
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
Бъркаш много Тимгад е съвсем различно от *** град.
2
11
 
8
 
! Отговори
до неграмотните преди 11 години
Последно, кой е построил града Римската империя или Византия? Особено като се знае, че държава с наименование Византия никога не е съществувала.
1
3
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Леле малее и това всичко в Тимгад е...запазено хиляди години.Ако беше близо до Кривунделово,щяхме да се...преместим да живеем...там,на тези прави улици;да не се препъват магаретата и кривунделци,по нашенските...сокаци.