Златният камък в Мианмар

Гранитният камък се извисява на ръба на пропаст
Обновена: 18 окт 2012 14:56 | 17 окт 2012 07:51,
11
Златният камък в Мианмар
Снимка: kuriositas.com

Златният камък е висок цели седем метра и изглежда така, сякаш всеки момент ще падне в пропастта надолу. Истината е, че противно на физическите закони, гранитният камък стои на върха Кяиктийо вече над 2000 години.

Легенда разказва, че мистичният златен камък се крепи на кичур коса на Буда, който той дал на отшелник по време на свое пътуване. Преди смъртта си отшелникът завещал косата на Буда на Краля на страната.

Кралят не искал вятърът да издуха кичура, затова наредил да извадят един огромен камък от дъното на морето, под който да остави косата на Буда. Будистите вярват, че именно кичурът крепи камъка в това неестествено положение.

Златният камък е едно от най-важните и свещени места за последователите на будизма. Вярва се, че хората, които посетят това място три пъти в рамките на една година, ще бъдат благословени с богатство и признание за тяхната доброта.

Камъкът е позлатен от поклонниците на Буда. Така те са искали да покажат своята почит към него.

Стигането до златния камък е наистина трудно. Последният километър до свещеното място хората трябва да извървят боси, заради специален обичай. Жени обаче все още не се допускат до златният камък.

Влезте в галериятана Tialoto.bg, за да разгледате неестествения камък, извисяващ се на връх Кяиктийо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: камъклегендаБуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
xaxaxa преди 11 години
xaxaxa da to jenata neinoto si znae
8
7
 
14
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
няма да ти сбъдне мечтата щото си ***.Казват и че жени не се допускат тя си знае нейното
7
4
 
8
 
! Отговори
Архимед преди 11 години
Дайте ми един лост и опорна точка е ще го сваля от там.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност си стои там в пълно съответствие на ФИЗИЧНИТЕ закони.
5
2
 
18
 
! Отговори
Суека преди 11 години
Хубаво ,че е доста далеч от нашата "държава" това "чудо" иначе аборигените с по 100 чавета в семейство да са му видяли сметката на камъка за няколко дена с каруците :( .
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prirodata e chudotvorna. mnogo e krasiv tozi kamyk i dano oshte dylgi godini sapazi zagatkata si i radva horata. dnes BG mnogo mi haresva, ch chesto pokazvate takiva prirodni chudesa. bravo.
3
0
 
16
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Голямата ми мечта е и аз един ден да отида до Мианма. Казват, че това е една от най-интересните държави в Югоизточна Азия.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1, така погледнато нищо неестествено няма също в реликвите на християнството и другите религии.Преди няколко години лично видях този камък и гледката наистина е доста шокираща. Трудно е да си предствиш защо този камък не мръдва от мястото си. Интересното е, че само мъже могат да се доближат до камъка и да залепят молитвените си златни листчета. Ако някой има желание вероятно може да изтърже килограми злато от скалата, но почти денонощно има молещи се около нея, така, че не е много лесно
1
9
 
16
 
! Отговори
22 преди 11 години
Центърът на тежестта е много навътре. Камъкът е огромен -теглото може би над 300 тона, което значи, че вятър или топлината не му влияят. Основата на която е стъпил е солидна. Може само земетръс да го търкулне и нищо друго.Така, че няма нищо свещенно. Но за индусите всичко е свещенно. Например, кравите... Иначе, като атракция е интересно.