В тон с пустинята

Курорт сред пустинята в Йордания се простира на 80 000 кв.м
16 ное 2012 08:23,
13
В тон с пустинята
Снимка: archdaily.com

В условията на глобална конкуренция печели този, който е оригинален и еко. С това се отличава и дизайнерското студио Oppenheim Architecture + Design, което работи по изграждането на невероятен курорт в пустинята на Вади Рум, Йордания.

До края на 2014 година там ще бъдат издигнати 47 пустинни хижи, които съчетават примитивността и лукса. Дизайнът цели да се впише в околната среда, без да нарушава нейния баланс дори визуално.

Обектът залага на прости архитектурни форми, като помещенията ще бъдат вградени в скалите, като се използва дизайна на природните дадености. За конструкциите ще се използват естествените каменни плочи, пясък и цимент. Сред водещите материали е и стъклото, което ще замества цели стени от помещенията.

За климатизацията ще се използва естествената хлад от скалите, както и топлината при нагряването им. Предвижда се използването на енергията да бъде минимално и тя да се набавя от естествени източници като слънцето и водата.

Идеи за експлоатирането на курорта дизайнерите черпят от цивилизациите, живели преди години по тези места. Сериозно внимание е отделено на опазването на природните ресурси, като е предвидено изграждането на система, която да събира дъждовната вода.

Площта на пустинното архитектурно чудо е 80 000 кв.м.

Вижте как ще изглежда в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Йорданиякурортпустиня
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви ествествени ресурси в пустинята, каква дъждовна вода, това е пустиня , абсолютно суха и безводна, да не говорим , че е в една от най-изостаналите държави в света, по-точно племена, една малка част, от които са събрани в така наречена държава, управлявана от монарх, голям курорт , няма що.
9
0
 
2
 
! Отговори
отпускар преди 11 години
яко
8
1
 
0
 
! Отговори
Владислав преди 11 години
Струва ми се често ще остават без вода ако разчитат само на дъждовната. :]
7
2
 
0
 
! Отговори
Герги преди 11 години
супер яко. ставаш сутрин, разходка по пясъка, мацки с бурки, тук там камила, почти като на морето, само дето няма вода и други неща
6
1
 
0
 
! Отговори
Тошко Колев преди 11 години
ЕДИН МАЛЪК СВЯТ ОТ СТЪКЛО,АЛУМИНИЙ,БЕТОН ... МОИТЕ ЛЮБИМИ МАТЕРИАЛИ!!!
5
0
 
8
 
! Отговори
Жоро до номер 1 преди 11 години
Бил съм в Йордания - и да ти кажа, ако мога пак ще отидя. Няма да ти обяснявам - гледай Индиана Джонс и Последния .... - сниман е половината в Петра.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що лошо няма ,мен лично ми е интересно в пустиня и бих прекарал седмица при някои условия на живот.
3
0
 
8
 
! Отговори
ПР преди 11 години
Агенция "Нама й Кати Фустата" ще прави курорт на Марс. Има и галерия към тая новина, ама ми е неудобно да ти я покажа! Авторче!
2
2
 
2
 
! Отговори
pipinana преди 11 години
ne znaia , BOKO ima info
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, трупбг-то. вие освен да крадете снимки и на чужд гръб да показвате рекламки, ставате ли за нещо друго? Май е време да информираме някоя и друга заспала агенция да ви понаправят малко проверки касаещи авторските права.