Скитници се превръщат в екскурзоводи

Бездомници показват на туристите "тъмната страна" на градовете
Обновена: 27 яну 2013 12:33 | 27 яну 2013 12:33,
2
Скитници се превръщат в екскурзоводи
Скитниците се превръщат в екскурзоводи. Снимка: Reuters

Човек може да опознае някой нов град по много начини. Повечето туристи се насочват към музеите и културните забележителности на града, други избират да посетят местните заведения и да опитат от традиционната кухня, а трети предпочитат да „попият“ от местната обстановка и да се разхождат по улиците с часове.

Но какво ще кажете да видите новия град през очите на бездомен човек? Наблюдава се нарастваща тенденция в Европа, както и в Сан Франциско, туристическите обиколки на града да се правят от скитници-екскурзоводи.

Въпросните екскурзии се предлагат на по-ниска цена и са подходящи за хора, които искат да видят другата, различната, тъмната страна на някои от най-известните столици и градове в света.

Вестник “Гардиън“ беше един от първите, който още през 2010 година съобщи за тези туристически обиколки в Лондон. Unseen Tours израснали от доброволческа мрежа, наречена Sock Mob. Доброволците раздавали чорапи и храна на бездомните хора в Лондон.

След това започнало обучението на някои от скитниците в екскурзоводство. Бездомните екскурзоводи задържат между 7 и 10 паунда на човек за себе си. Останалото отива за Unseen Tours, като част от парите се инвестират в обучение на допълнително скитници.

Ройтерс проследява нарастващата тенденция в Прага. От август до декември 430 човека са платили по 10 долара, за да посетят места, на които скитниците са живели в чешката столица. Половината от приходите отиват за бездомните хора, а другата половина за студентската агенция, наречена Pragulic.

Както при обичайните обиколки на града, туристите могат да направят онлайн резервация за тур с бездомник. Подобна услуга се предлага за Сан Франциско, Амстердам и Лондон. Всъщност туровете не са единствената дейност, която е насочена към скитниците. По-приключенски настроените от вас могат да резервират „хотел“ в бездомен лагер в Швеция.

Независимо дали става дума за обиколки или хотели, идеята на бездомниците е не само да спечелят пари, но и да покажат на туристите тъмната страна на градската култура. В лондонските обиколки се споменава за средновековните проститутки, бездомниците в Прага говорят откровено за болестите и престъпността, с която се сблъскват, а в Сан Франциско осмелилите се туристи посещават приюти.

Още любоитни идеи за пътувания вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
u kenefa nema dalavera , tuka netrebe gia hodish i gledash...prosto drugo osven mizeria niama.
1
0
 
6
 
! Отговори
образ преди 11 години
Ето аз искам да си резервирам "хотел" в бездомният лагер в Швеция /горе го пише/. Очаквам от "Тиалото" да ми кажат как ще стане.