Шарените колиби на Буркина Фасо

Африканска архитектура за чудо и приказ
11 фев 2013 07:11,
12
Шарените колиби на Буркина Фасо
Снимка: designboom.com

Буркина Фасо e държава в Западна Африка и се води за една от най-бедните страни в света. Тя няма излаз на море и граничи с Мали, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Гана и Нигер. В южната част на Буркина, в непосредствена близост до границата с Гана, се намира това малко село, наречено Тиебеле. Тук можете да посетите тези уникални къщи "касена", които са собственост на главното кралското семейство на страната, което се състои от около 300 членове.

Тези колиби са истинското културно наследство на страната, най-вече заради своята интересна архитектура. Жилищата са направени от смес от изсушена на слънце глина, почва, слама и тор, навлажнена с хоросан и стъпкана с крака.

Тези къщи много приличат на добре познатите кирпичени сгради на коренното население в района, но са с по-ниски и дебели стени с цел да издържат на екстремни температури и бури.

Най-интересното нещо в тях е сложната им орнаментика, която покрива почти всеки квадратен сантиметър от фасадата. Рисунките са направени от цветна кал и тебешири. Те разказват изразителни истории за културата на племето гурунси, илюстрирайки почти всички предмети, използвани в нормалното ежедневие на местните.

Някои от укрепените колиби са декорирани и с камъни, с малки отвори и саксии. Най-големите автори на тези красиви и абстрактни стенописи са жените от племето. Логично това село е едно от малкото официални туристически атракции в Буркина Фасо и срещу дребна сума пари ти осигуряват гид, който разказва историята на селището на френски език.

Колибите имат различни форми, в зависимост от това кой живее в тях: големите правоъгълни колиби са за женени двойки, кръглите със сламени покриви са за самотните мъже, а тези с форма на осмица са за по-възрастните двойки с големи деца, които все още не са се отделили.

Къщите нямат прозорци, а входните им врати са много малки и ниски, за да предпазват обитателите от врагове (има много атаки от диви животни).

Вижте снимките на това красиво африканско село в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
и у "ФАКУЛТЕТО" и в "СТОЛИПИНОВО " е пълно с "изящество " и " естетика " в " архитектурният " гений ! :)))))))) софийска простотия :))))))))))))))))))))))))))))
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересувам се от архитектура и съм естет по душа и природа. Съжалявам да го кажа, но това не са никакви къщи. Това са кирпичени кутии с дупки, изрисувани и нагъчкани една до друга - няма и 1м отстояние. Дишат си във вратовете и на други места. На практика те не се използват за живеене, а за спане вечер. През деня племето е навън. Малко помислете, преди да се прехласвате......И в България из селата и *** гета има такива"къщи", само дето не са се сетили да ги нашарят с цветни бои...
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Германия и Австралия вече строят обществени сгради от керпич - училища, църкви. Това е един екологичен материал със страхотни изолационни свойства и не на последно място устойчив при земетресения, защото поема вибрациите от земята. Сто пъти по-добре е да живеем в такива къщички, отколкото обградени от бетон и метал...
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много атрактивни неща са построени от кал и сламки. Вижте град *** в Йемен
7
2
 
6
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
И защо ми е още една къща?!? Сегашната ми е с басейн и е за половин милион а не за 5к. По добре ми е сред рая на планетата, какво да правя на село? Оз има 80 острова много от които са между Сидни и Бризбън покрай рифаНе знам какво е "при нас що кичозни глупости се построиха с много милиони" но ти си построй не-кичозни умности тогава? Някой спрял ли те е?Що пък реши че те са бедните? Винаги съм твърдял че $$$ не ме правят богат. Важното е душевното богатство и качествения живот сред природата
6
0
 
6
 
! Отговори
до Сидни преди 11 години
Аха разборам вече що ги пишеш такива -хванал си гората.Ами вземи си къща на село има и по 5000 лв и си живеи там.Какво да правят хората когато наистина са бедни ,а не като нас изкуствено толкова могат толкова им стига.Шарено и първобитно ,но издържано в автентичен архитектурен стил.Незнам 4 при тея е от бедност ,а при нас що кичозни глупости се построиха с много милиони.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много са красиви!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Африканска архитектура = колиби от кал. Чутовно. После питат, защо сме ги дискриминирали...
3
0
 
14
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Ей, супер! И нямат нужда от ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!
2
5
 
27
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
АА ха ха ха Надявай се надявай се. Не можете да ги стигнетеТе живеят в КЪЩИ с дворчета - а вие в панелни кутийки главата на другияТе ядат собствена храна БЕЗВРЕДНА - а вие ядете вредни *** отиват за вода като приятна разходка - а вие киснет по задръстванията и дишате смогТехния глас се чува когато има племенен съвет - а вас ви имат за "електорат"Те живеят свободно и каквото направят то правят за себе си - а вий сте овце и ви стрижат редовноНе може ги стигна, само си мечтайте
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде народе какво те чака ако ги търпиш още