Пясъчникът Уайт Покет

Феноменът се намира в Аризона
28 мар 2013 12:04,
1
Пясъчникът Уайт Покет
Снимка: flickr.com

Уайт Покет е изолиран пясъчник, скрит в пустинната шир близо до границата между Аризона и Юта. Мястото е труднодостъпно. Целият район е покрит в сиво-скалист слой, който понякога е с дебелина едва няколко сантиметра, а друг път достига сериозни височини. Цветовете на образуванията варират от бяло до червено, а формите на пясъчника са най-разнообразни.

Странната геология в Уайт Покет не може да се обясни със сигурност. Някои геолози предполагат, че пясъчникът се е образувал в резултат на мека седиментна деформация. Това означава, че причудливите усукани форми на Уайт Покет може би са настъпили още по времето на динозаврите и с течение на времето пясъкът се е трансформирал в скала.

Пенсионираният геолог Марк Дешовиц, който изучавал години наред странното природно явление, има друга теория.

Неговата версия е, че пейзажът е резултат от огромна свличаща се пясъчна маса, предизвикана от земетресение. Тя „заляла“ голямо езеро или оазис. Без значение точния произход на Уайт Покет, безспорно това е едно красиво и впечатляващо природно явление.

Колкото и странно да звучи, само допреди една година пясъчникът бил почти никому неизвестен. За него знаели само местни фермери и шепа приключенско настроени фотографи. Тогава National Geographic публикували статия за Vermilion Cliffs National Monument, към която включили и няколко снимки на Уайт Покет. Оттогава пясъчникът става обект на голямо внимание и вече е в списъка на много любители туристи.

Влезте в  галерията на Tialoto.bg и разгледайте повече снимки на красивия пясъчен феномен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: скалиАризонапясък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари