Наклонените блокове в Бразилия

В град Сантос си имат цял квартал, подобен на кулата в Пиза
14 май 2013 08:16,
17
Наклонените блокове в Бразилия
Снимка: skyscrapercity.com

Бреговата линия по протежение на бразилския град Сантос, на около 80 км от Сао Пауло, предлага странна гледка. Блоковете на първа линия приличат на парчета от домино, които всеки момент ще се срутят едно след друго. Интересното в случая е, че в тези сгради, които безспорно изглеждат наклонени като кулата в Пиза, продължават да живеят хора.
Проблемът се крие в почвата на града. Основите на блоковете са положени на 4-5 метра под земята в пясък и хлъзгава глина и логично - те нямат много стабилен фундамент.

Утежняващ фактор е, че много от сградите са разположени съвсем близо една до друга, което вероятно е допринесло за тяхното наклоняване. Въпросната близост на блоковете е създала и популярната градска легенда, че ако един от тях падне, ще предизвика ефекта на доминото и всичко други ще се срутят след него.

Специалисти, обаче, отричат тази евентуална катастрофа и смятат, че сградите биха могли да се срутят вертикално, а не хоризонтално. Хората, които обитават тези опасни апартаменти, имат ежедневни проблеми от сорта на това, че мебелите им са нестабилни и не могат да застопорят една чаша с кафе на масата си, без опасността тя да се разлее.

Като цяло тези сгради са около 100 на брой, а наклонът им стига от 0,5 метра до 1,8 метра. В миналото са правени опити някои от блоковете да бъдат изправени, но това било твърде скъпо и несигурно начинание и местните власти се отказали. Само една сграда е била оправена, а това е струвало на града 1,5 милиона щатски долара.

Проблемът на жителите на тези блокове не спира до тук. Те се сблъскват и със сериозната девалвация в цените на имотите си, които вече са буквално непродаваеми.

Вижте снимките на този бразилски квартал в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: бразилияблоковенаклон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
до 6 до 7 преди 10 години
УправителЮ може да си управляваш ,това нито ще те направи дипломиран геолог ,нито ще ти даде титлата инжинер-конструктор.В България в близките 25 години сгради над 15 етажа се броят на пръсти или с други думи специалистите не са вчерашно завършилите ,а едни старчоци от времто на соца.Има 200 типа фундамент и 200 типа почви ...Русе ако не си спомняш го люшка яко Вранченско-Свищовското земетресение ,на тея 60 метрови кули 50 см са почти нищо.
16
0
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 10 години
Мога ти гарантирам ,че това с гниещата арматура за 50 години са пълни глупости.Виждал съм буквално в морето при сол,студ,вода и вятър след 30 години как пораженията са минимални.Така ,че далаверата дето я мислят някои няма да стане.Мисля ,че се строи един 35 етажен в Бургас,а апартаментите не са особенно скъпи.
15
0
 
0
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Искам да построят нови не панелни пмногоетажни блокове от сорта на 30-40 етажа и да имам апартамент на 25 етаж или на 32. Кеф!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Обожавам многоетажните панелки. Обичам да живея на високо и да имам просторна гледка от 15 или 20 етаж. Аз съм градски човек и обичам вертикалата,градините и барбекютата не са за мен.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бай Тошо построи на всички хора жилища, обаче панелките имат 50 години срок на експлоатация и вече изтича срока на строителството от 60-те и 70-те години и като се килнат така и нашите панелки не ми се мисли какво има да става ...
12
1
 
1
 
! Отговори
6 до 7 преди 10 години
А икономиката, тъпчо, е от решаващо значение, защото Бразилия има ресурса да си реши този проблем, а *** го няма. Колко десетилетия минаха от земетресението в Стражица, а там все още има хора, живеещи във фургони. Така, че дай да си гледаме в нашето канче, бразилците да не ги мислим.
11
0
 
2
 
! Отговори
6 до 7 преди 10 години
Бе не знам какво понятие имам от строителство, но работя като управител на строителна фирма. "Оня" блок се нарича блок "Русия" и се накланя от както е построен в края на шестдесетте години. На 300 метра на запад от него се накланят още 6 15-етажни блока. В района на ст."Локомотив" има цял квартал с 15 етажни блокове, които имат повече от 50 см отклонение от вертикалата. "Космонавтите" ги пропускам, осем етажните блокове - тоже. А въпросите ти не ги разбирам може би защото си ***.
10
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Мда, особено във "favelas" да видиш какви са спретнатички, направо бижу!
9
0
 
0
 
! Отговори
уфу преди 10 години
уфу
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i vypreki tova sa po-spretnati i 4isti ot bylgarskite, koito se ru6at i bez da sa kilnati nastrana.
7
1
 
7
 
! Отговори
до 6 -ти преди 10 години
Ти изобщо някакво понятие от строителство на сгради имаш ли ?Знаеш ли какво е това да ти се килнат така сградите ?Ще те светна ,че поне 10 специалисти трябва да се провалят за да сме свидетели на нещо такова.В Русе онзи блок дето го даваха е след близо 2 годишна ВИК авария място за сравнение просто неможе да има.Какво значение има коя икономика са ?Това ,че немогат да строят не е само до средства.Коментираш точно като от някои краен квартал.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каня журналистите да напишат статия за наклонените блокове в Русе. По-добре да напишат за ненаклонените, че са по-малко. Нали се сещате за кой град говоря? За онзи, в който на крайбрежния булевард пропадна (потъна в асфалта) изцяло камион на ВиК. Изобщо е тъпо да се смеем на Бразилия, че е сред десетте най-развити икономики в света.
5
1
 
21
 
! Отговори
Of преди 10 години
"... струвало на града 1,5 милиона щатски долара." Значи да разбирам, че за тези 1 човешки живот струва по-малко. Като ви е скъпо ги съборете бе... или чакай като паднат тогава ще се вайкат защо са го допуснали...
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не ги е строила Лилянчето????:)
3
2
 
9
 
! Отговори
asd преди 10 години
и пак пътищата им са по-добри от БГ
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Блокът на снимка 2 има много копия и в България.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наскоро беше паднала 16 етажна сграда.Като гледам строителната им култура е никаква.Да строиш без фундамент е като да напрвиш автомобил без гуми.