Живот сред пепелта

Кратерът Уау ан Намус се е превърнал в красив оазис сред либийската пустиня
Обновена: 4 сеп 2013 14:42 | 4 сеп 2013 09:54,
1
Живот сред пепелта
Снимка: flickr.com

Красотата може да се открие на най-неочакваните места. А живот има дори там, където има само пепел. Доказателство за тези поетични слова е угасналият вулканичен кратер Уау ан Намус (Waw an Namus), разположен в една от най-отдалечените дестинации в Либия, дълбоко в пустинята Сахара, почти в географския ѝ център. Той е широк около 4 км и е заобиколен от 10-20 км широк тъмночерен слой пепел, който се откроява ярко на жълтеникавия пустинен пясък.

В средата на кратера има конусовидно възвишение с височина от 120 м и три малки солени езера, които привличат доста комари. По тази причина и в превод Waw an Namus означава „оазис на комарите".

Негласно правило в Сахара е, че има питейна вода съвсем близо до солени езера, така че районът често е бил място за почивки на керваните, преминаващи разстоянието от Уау Ал Кабир и Ал Куфра до оазисите Ребиана и в по-югоизточните райони на Либия.

Първият европеец, посетил кратера, е Лорен Лапиер през 1920 г. Той е бил военен офицер, отведен в плен в Уал Ал Кабир и Уау ан Намус, където добива своите впечатления и след години ги описва подробно.

През следващите десетилетия и други европейци предприемат уморителни пътешествия през пустинята и се докосват до това самотно, но красиво по свой си начин място.

След Втората световна война няколко учени посещават недействащия вулкан, сред които е и географът Никълъс Бенджамин Рихтър, който дори издава книга за това си пътуване през 1960 г.

По-късно „туристическият поток" е силно ограничен, тъй като либийското правителство започва възлагането на петролни концесии из страната. Две десетилетия по-късно интересът към Уау ан Намус е възобновен и сега кратерът е една от най-посещаваните туристически дестинации в либийската пустиня.

Вижте какво привлича туристите в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
prirodata e nai-dobria tvorez. izglejda kato narisuvano i e mnogo krasivo.