Лофотенски острови – арктичният рай

Архипелагът се намира в Норвежко море и е като истинско кътче на спокойствието
24 дек 2013 22:00,
0
Лофотенски острови – арктичният рай
Снимка: flickr

Всеки човек, който чуе „север“, вероятно се сеща за студена зимна приказка. Едва ли много хора знаят, че много на север може да съществува истински арктичен рай, но с пясък и прекрасна зеленина. Лофотенските острови са доказателство за това, че дори на най-странните места в света човек може да се сблъска с невероятна красота.

Първите заселници на островите са пристигнали преди векове. Заради своя кимат обаче архипелагът е бил център на огромна риболовна атлантическа треска в продължение хилядолетия. Хората били привлечени от района най-вече заради морския живот. С течение на времето Лофотен (Lofoten) дава името на цяла верига от острови.

Забележителна е 1100-метровата стена от планини и скали, която се издига, сякаш да защити мястото. Друга природна атракция в Лофотенските острови са тихо течащите води, които могат да ви накарат да се замислите наистина ли се намирате на най-крайната точка в Норвегия. Островите са много популярни сред норвежците, но като цяло са слабо известна туристическа атракция за чужденците.


Особено интересно е, че в някои участъци на брега на морето има пясъчни плажове, които се намират в безопасни заливи. Все пак обаче има опасност от водовъртежи, особено в западната част на архипелага. Лофотенските острови са най-северното място в света, където средната температура е над нулата през цялата година. През януари термометрите показват целодневно около -1,5 градуса по Целзий, а през летните месеци около 13 градуса по Целзий.

Мястото е толкова отдалечено, че там може да се любувате на слънцето дори в полунощ. От 26-ти май до 17-ти юли слънцето е винаги над хоризонта в продължение на 24 часа в денонощието. Съответно – през зимата в периода от 9-ти декември до 4-ти януари е тъмно през цялото време.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте Лофотенските острови – арктичният рай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Норвегиястудострови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари