Ганвие – селото във водата

Необикновено място се намира в езеро, където няма улици, а само накацали къщи
Обновена: 30 дек 2013 09:25 | 30 дек 2013 09:25,
5
Ганвие – селото във водата
Снимка: Flickr

Венеция е един от най-романтичните градове в Европа, известен със своите канали и неповторима атмосфера. Той е построен върху множество малки островчета, разположени в плитка лагуна на Адриатическо море. На хиляди километри от Италия се намира друга подобна забележителност. Става въпрос за малко африканско селце, което е построено не върху островчета във водата, а директно в езеро.

Ганвие е неповторимо място, намиращо се на брега на езерото Нокуе (Nokoué). Селцето е отдалечено само на един час на север от Котону – административната столица и най-големият град в западноафриканската държава Бенин. Ганвие се състои от множество къщи, разпръснати във водата. Дори да ви се струва труден животът на подобно място, то 20 000 души не смятат като вас.

Толкова е приблизителният брой на живеещите в селцето. Заради своята неповторима същност, Ганвие добива популярност и сред туристите. Смята се, че хората тофину (Tofinu) са първите заселници на това място, дошли през 16 или 17 век. Именно те изградили селото, за да се защитят от други племена, които по религиозни причини не могли да влизат във водата.


Хората тофину построили домовете си в езерото и за около 500 години от своята поява Ганвие разработило сложна и просперираща култура в рамките на ограниченията на живота във водата. Всички къщи, магазини и ресторанти в селцето са изградени върху дървени кокили, разположени на няколко метра над водата.

Африканското село разполага още с плаващ пазар, където жените от Ганвие показват своите изделия. Мястото разполага и с училище, което е изградено върху парче земя. Цялата почва се внася от жителите на селцето с помощта на лодки. Повечето хора разчитат на риболова и туризма, за да се изхранват.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте уникалното езерото село в Бенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: водаселоБенинганвие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
? преди 10 години
Като гледам цвета на водата, се питам имат ли канализация :(
4
1
 
0
 
! Отговори
Безкоз преди 10 години
Пази боже от мухъл на сушата се появява мухъл не мога си представя друга къща освен стъклена във водата
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези , като се напият в кръчмата , как се прибират в къщи ?
2
0
 
11
 
! Отговори
башевро преди 10 години
Ами толерират ги и ги интегрират!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a be interesno e, no kakvo praviat s komarite.