Австрийското светилище на историята и изкуството

Бенедиктското абатство е на почти 1000 години
1 яну 2014 15:54,
1
Австрийското светилище на историята и изкуството
Снимка: raredelights.com

Ако ви предстои пътуване до австрийските Алпи за ваканцията, или сте решили да посрещнете Нова Година във Виена, то може да поискате да посетите и една от най-впечатляващите забележителности в тази държава.

Бенедиктското абатство (собственост на най-стария западен католически орден), наречен "Admont Abbey", е истинско светилище на историята и изкуството, поне що се отнася до Австрия. Той е построен на брега на река Енс, в южната област Стирия, чиято столица е Грац. Манастирът лежи сгушен на фона на планините на Националния парк "Gesäuse".

Сградата е на почти 1000 години. Тя е построена в далечната 1074 г., а става монашеска библиотеката през 1776 г. Създател на библиотеката, която представлява среща между знанието и изкуството, е Джоузеф Хюбер. Манастирът е украсен с множество впечатляващи стенописи, които представляват еволюция на човешката мисъл, от признанието на Божественото, до научния напредък. Изложбената площ е от 3600 квадратни метра като голяма част от нея е музей, а навън има обширен и озеленен парк.

Самата сграда е известна със своята изключителна барокова архитектура, както и с великолепните си скулптури. Една от най-впечатляващите от тях се нарича "Четирите последни неща" и изобразява четири от най-противоречивите понятия по отношение на Християнството - Рая, Ада, Страшния съд и смъртта.

Тъй като все пак това е библиотека, трябва да кажем, че в нея се съхраняват над 200 хиляди тома, включително 530 книги, отпечатани през 1500 г., както и 1400 ръкописа, някои датиращи доста назад във времето, чак до 8-ми век.

Вижте снимки на библиотеката в галерията на Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Българче преди 10 години
Стирия ли? Я пак... я пак!Недейте изнервя народа още от началото на годината.ЩИРИЯ - това е името на провинцията!