Вулканичните лозя в Лансароте

Огромни ями са накацали по черно-кафявия пейзаж
20 яну 2014 17:20, Мария Дуковска
0
Вулканичните лозя в Лансароте
http://www.flickr.com/photos/

За истинските любители на вино, освен високото качество, със сигурност интерес представлява и самото производство на напитката. Видът грозде, съчетанието, обработката, насажденията... Всъщност всичко е от значение, когато става въпрос за хубаво вино, което човек да отпива с желание. Ето защо вулканичните лозя в Лансароте могат да се приемат за истинска туристическа забележителност – особено сред почитателите на виното.

Остров Лансароте е най-източният от Канарските острови. На неговата територия са разположени около триста вулкана. Последните големи изригвания започнали през 1730 година и продължили цели шест години. От 1824 година насам вулканът е в латентно състояние. Въпреки това селскостопанската дейност на острова си остава труден процес.

В района Ла Герия земеделските производители са проявили креативност и са измислили интересен начин, с помощта на който да отглеждат грозде. След множество изригвания на острова, на пръв поглед земята останала безплодна, а селскостопанските общности – унищожени. Пепелта обаче родила нов метод за поддържане на лозя.

Той започва с изкопаване на „ямите“, които имат около четири или пет метра диаметър и два или три метра дълбочина. След това се изгражда малка стена от камъни, която има за цел да предпазва растението. Резултатът е пейзаж, който изглежда повече от смайващо. Сякаш някой гигант-художник е нарисувал едни и същи форми във вулканичната земя.

Лозята в Ла Герия представляват защитена територия. Може би за някои хора е изненадващо, че в тези сухи и неблагоприятни условия се произвежда вино. Това обаче е поредното доказателство, че човешката изобретателност и находчивост нямат граници.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте прекрасния вулканичен пейзаж с лозя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари