Подземният водопад на Тенеси

Красотата му е забележителна, дори стотици метри под земята
4 апр 2014 07:47, Мария Дуковска
13
Подземният водопад на Тенеси
Снимка: weirdworldfacts.com

Водопадите са красиви образувания, а по-интересното е, че могат да се намират и под земята. Доказателство за това е водопадът Руби, който е заровен в сърцето на планината Лукаут (Lookout), близо до Чатанова, Тенеси.

Преди близо 200-250 милиона години източната част на Тенеси е била покрита от плитко море. Неговата утайка с времето се превръща във варовикова скала, която пък поставя началото на образуването на планината и пещерите в нея.

Планината Лукаут е дом на много пещери. Водопадите се намират в края на главния тунел на пещерата Руби Фолс, в голяма вертикална шахта. Те са на дълбочина около 340 м.

Водите се събират от дъжд или естествени извори, които се изливат от 44 метра височина и се събира в езеро на дъното на пещерата.

До 20 век пещерата с водопадите не е била позната на човечеството, тъй като не е имала отвор, който да стига до повърхността. Смята се обаче, че водопадът съществува отпреди 30 млн. години.

Днес пещерата е истинска туристическа атракция. Поради големия интерес в нея е прокарано електричество, което се пречупва през водата по красив начин.

Тя е една от първите електрифицирани пещери в света. По-късно в нея са монтирани и асансьори, за да бъде улеснен достъпът на туристите до водопада.

Вижте повече в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
До Синди преди 10 години
какво ще ловиш в джунглите - тигри, лъвове или запеци?
10
0
 
3
 
! Отговори
Орфей преди 10 години
Посетете "ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО", няма да съжалявате.
9
0
 
0
 
! Отговори
veni преди 10 години
Ще сме тaм живот и здрaве след месец.Нaдявaм се дa си прекaрaме чудесно!Товa ни е първо пътувaне до Тенеси.A тaм има и Рок сити,влaкче до плaнините,aквaриум,хотел нa корaб и още!До скоро Ruby falls and Chattanooga!
8
0
 
0
 
! Отговори
xax преди 10 години
Сидни Австралия,много ме забавляват писанията ти,и все пак каква е предполагаемата ти работа там,че ти позволява всеки ден да се разкарваш из този прекрасен континент,всеки ден си свободен,интересно ми е просто как си изкарваш прехраната.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурен съм, че около Сидни Ав$тралия има подобни забележителности, само чакаме да пуснат WiFi-то в Свети Наум (4-ти км) и ще разберем.
6
0
 
4
 
! Отговори
Rem преди 10 години
Каква е големината на тока и напрежението на това електричество, което са пуснали през водата, да си пусна и аз вкъщи през душа, да ми се пречупва през водата по красив начин?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мария, напиши статия за секса край водопад. Или под водопад.
4
0
 
1
 
! Отговори
WoW преди 10 години
Била съм там със семейството си през 1992 г, прекрасно, достъпно и красиво!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Дяволското гърло" е не по-малко красиво или внушително. Ако се освети, може да изглежда по същия начин.
2
1
 
8
 
! Отговори
Браво преди 10 години
Хората от водопад под земята пари правят а ние със златна природа в България нищо не правим.Срамота.Събодете се и си развийте потенцияла.
1
0
 
12
 
! Отговори
vss преди 10 години
Поради големия интерес в нея е прокарано електричество, което се пречупва през водата по красив начин. ?????? Електричеството се пречупвало??? Моля ви редактирайте си статията