Най-величественият дворец в Полша

Замъкът се намира в град Валбжих, близо до границата с Чехия
10 апр 2014 17:37, Мария Дуковска
3
Най-величественият дворец в Полша
Снимка: raredelights.com

Огромният замък „Ксенж“ се намира в югозападна Полша, близо до град Валбжих и недалеч от границата с Чехия. Това е най-величественият шедьовър на архитектурата на Барока и третият по големина дворец в страната. Всъщност той е и една от най-важните туристически атракции в тази източноевропейска държава.

Изключителният замък е построен между 1288 и 1292 г. от херцога на Льовенберг Болко I. Величественият дворец се намира на възвишение, с изглед към река Пелчница. Той е обграден от огромна зелена гора с красиви дървета, които са част от природен резерват.

В масивния дворец има различни арт галерии и всяка година тук идват голям брой посетители. Всъщност галериите заемат една малка част от интериора на замъка. В останалата част от изисканото и доста обширно пространство са се наместили 3 хотела и 2 ресторанта.

В рамките на тази полска забележителност има много примери за епохата на Барока – бални зали, просторни тераси, тунели, арки и прекрасен парк. В района има и няколко сгради в готически стил. През дългата си история крепостта е сменяла доста собственици. Тя е била седалище на полски, унгарски и чешки крале.

Вижте снимки на тази внушителна полска забележителност в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мария, напиши нещо за величественият секс. Или за този в Полша. Или... знаеш нататък.
2
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
По съвпадение отивам да разглеждам замъци в Германия. Нещо по великолепие и величественост полския губи по точки.
1
1
 
9
 
! Отговори
Нека уточним преди 10 години
Барокът е стил, господствал през 17-и - 18-и век.След като тази сграда е "най-величественият шедьовър на архитектурата на Барока" в Полша, не е възможно да е била построена между 1288 и 1292 г. От 13-и век вероятно са онези сгради в готически стил, които се намират в района. Изглежда, че те са останали от целия комплекс, който е представлявал замъкът на херцога Болко I, а сградата, която виждаме на снимката сигурно е дворецът, построен на това място през 17-и или 18-и в.