Приказните острови Раджа Ампат

Архипелагът е дом на най-разнообразния морски живот в света
9 май 2014 18:31, Мария Дуковска
0
Приказните острови Раджа Ампат
Снимка: dreamingphoto.net

Далечните места от България винаги са интересни, екзотични и много по-различно от всичко, с което сме свикнали да бъдем заобиколени. Може би единственото, което липсва на нашата прекрасна страна, е някой вечно слънчев остров, на който може да почиваме целогодишно.

За съжаление, това са само мечти и единственото, което ни остава, е да се наслаждаваме на природните красоти на хиляди километри от нас.

Раджа Ампат е архипелаг, включващ над 1500 малки острова. Той се намира край североизточното крайбрежие на индонезийската провинция Западна Папуа. Четирите основни острова са: Misool, Salawati, Batanta и Waigeo.

На територията на Четиримата крале, както още са наричани островите Раджа Ампат, е регистрирано най-голямо разнообразие на морски живот на Земята. Разнообразието е значително по-голямо от всяка друга област в Кораловия триъгълник, съставен от Индонезия, Малайзия , Филипините, Папуа-Нова Гвинея, Соломоновите острови и Източен Тимор.

Разположени в сърцето на коралов риф в света на биологичното разнообразие, Раджа Ампат притежават най-богатите екосистеми от корални рифове в света. Това прави архипелага едно от най-добрите места за гмуркане. Дори най-слабо населените острови са страхотни за наблюдение на птици и приключения сред джунгли, бели пясъчни плажове, скрити лагуни и пещери.

Срещат се повече от 1500 вида риби, 537 вида корали и 699 вида мекотели. Според митологията името на Раджа Ампат идва от историята за жена, която намира седем яйца. Четири от яйцата се излюпват и мъжете се превръщат в царе на четирите най-големи острова на архипелага. Другите три яйца се превръщат в призрак, жена и камък.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте страхотни снимки от приказните острови Раджа Ампат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари