Най-голямата книга в света

Уникалното произведение се намира в Мианмар
31 май 2014 22:30, Теодора Драгоева
2
Най-голямата книга в света
Снимка: Flickr

Много книги разказват увлекателни приказки, затова и историята на най-голямата книга в света започва като приказка. Владетелят на Мианмар (бившата Бирма) Крал Миндон искал да остави нещо на идните поколения.

Както знае всеки любител на книгите, литературата е едно от най-ценните неща за едно просветено общество. Ето защо Кралят решил да остави книга след себе си. Но не каквато и да е книга – това трябвало да бъде най-голямата книга в света.

Кралят искал литературното произведение да се запази поне в продължение на 5000 години, така че хартията не била подходяща за направата на книгата. През 1860 година започнало изграждането на Мандалай (тогава столица на Мианмар).

В основата на хълма Мандалай все още стои най-голямата книга в света. Нейните размери са изумителни: произведението има 730 листа и 1640 страници. Всеки лист е направен от мрамор и върху него има изписани около 100 реда. Всяка една от страниците е широка малко над един метър и висока малко над един метър и половина.

Освен това всеки лист има свой покрив. Цялата книга е подредена около централна златна пагода, известна като Kuthodaw Pagoda. Самата книга не разказва живота на Крал Миндон, макар че много владетели биха се изкушили да напишат историята на своя живот. Всъщност най-голямата книга в света съдържа Pail Canon, което е колекция от писания в традицията Тхеравада от будизма.

Влезте в  галерията на Tialoto.bg и разгледайте уникалната мраморна книга в Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: МианмаркнигаМандалай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Аритметика преди 9 години
Да не би да са не 1640, а 1460 страници? 730 листа, умножени по 2 прави 1460 страници.Иначе материалът е интересен.