Най-депресиращият град в Русия

Радвайте се, че не живеете в град Норилск
Обновена: 24 юни 2014 16:41 | 24 юни 2014 16:38, Мария Дуковска
74
Най-депресиращият град в Русия
Снимка: gelio.livejournal.com

Норилск е индустриален град, разположен в Красноярския край, в Русия. Това е най-северният град в света с население от 170 хил. души и е вторият по големина (след Мурманск) над Арктическия кръг.

Норилск е почти откъснат от света. Той е свързан с жп линия само до един град - пристанищния Дудинка. Единственият начин да напуснете смразяващия Норилск е след като стигнете Дудинка, да пътувате 2000 километра надолу по река Енисей или да се качите на самолет, но поради лошото време полетът ви може да се забави до две седмици!

Градът е основан през 1935 г., като трудов лагер, а по-късно става селище за работещите в мината и металургичния завод. Норилск се намира се в близост до едни от най-големите находища на никел на Земята.

В Норилск се намира и една от най-големите фабрики за топене на тежки метали в света, произвеждаща повече от 20 на сто от световното производство на никел, 50 процента от това на паладий, повече от 10 на сто от това кобалт и 3 на сто от производството на мед. Износът от Норилск съставлява повече от 2 на сто от БВП на Русия.

По времето на сталинизма в града са принудени да живеят 500 хиляди работници, които са работели при нечовешки условия. Повече от 18 хиляди от тях са загинали от студ и глад, но все пак мнозина са избрали да останат да живеят и работят в мините, въпреки изключително суровия климат.

Градът се намира в зона, където температурата пада до -30 градуса по Целзий през зимата. Между ноември и януари, за период от седем седмици, няма слънце. През лятото температурата се покачва за кратко до 20 градуса, но това не е достатъчно, за да се стопи снегът напълно. Най-големият проблем на Норилск обаче е замърсяването.

Близо 4 милиона тона мед, олово, никел, арсен, сяра и други токсични химикали се освобождават във въздуха всяка година. Снежната покривка е черна, а понякога жълта или розова. В допълнение към това има киселинни дъждове.

Количеството на серен диоксид във въздуха е толкова високо, че няма растителност в радиус от около 20 мили, освен редки плодове или гъби, които растат при висока токсичност.

Почвата е толкова замърсена, че средната продължителност на живота на жителите на града е с десет години по-къса от средната за страната. Обитателите страдат от множество заболявания на дихателните пътища, рак на кръвта и кожни заболявания. Само 4% от възрастните в града са здрави. Хората идват в Норилск за пари, но дори и тези, които пристигат доброволно, скоро са готови да избягат.

Напускането на града обаче не е лесно, особено за по-възрастните жители. Цените на имотите в Норилск са смешно ниски, което означава, че никой не може да продаде жилището си, а дори и да го направи, след това парите няма да му стигнат да си купи друго в Русия.

Снимки на града може да видите в галерията ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 9 години
Мозък промит, знаеш ли коя е държавата в света на второ място по брой на имигранти - нека ти подскажа - Русия, от която като прочетеш нашите медии ще разбереш, че всички бягали
58
3
 
5
 
! Отговори
vk преди 9 години
Ми то като в Перник :D
57
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Сигурно трябва да се радвам и че не живея в Припят? Така ли се опитват да ни въодушевяват в най-бедната страна в Европа и Балканите (дори след Албания) ?
56
4
 
7
 
! Отговори
tt преди 9 години
Не отклоняваите вниманието на обикновенния българин с промиване на мозъка му.Значи тои в България е по зле и от Дантевият ад.А В Норилск е цвете.Работа,отопление и ток на безценица.Хеи журналисти,не изпълняваите поръчки.
55
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам тука някакви спорове къде е по-депресиращо - в САЩ или Русия. Ами дайте да видим къде е наплива от емигранти. Едва ли е толкова сложно да се разбере.
54
3
 
15
 
! Отговори
Русофоб преди 9 години
Ето едно райско кътче за русофилите. :)))ПП Ние ще се скапваме в Маями, където един ваш съратник писа, че няма никаква индустрия и е за оплакване. :(((
53
14
 
26
 
! Отговори
Статистик преди 9 години
Ясно! Разбрахме за някакво пробито градче над полярния кръг- Норилск. А, сега да ни информирате, не за замърсените ами направо изоставени градове в САЩ? Например за Centralia в Пенсилвания, или бившата СТОЛИЦА на Алабама- град Кохаба? Търмонд, Конекот...Ами за Детройт, който през 60-те е с население от 1,9 милиона а сега населението е паднало под 700 хиляди? С тези темпове след 20 години ще имаме ИЗОСТАВЕН МИЛИОНЕН ГРАД! Това е възможно само в страната на неограничената гнусотия-САЩ!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми те поне малко цветни,не като нашите сиви и утрепани.Присмяла хърба на щърба.Ама поне народа да ни е задружен че аман от алчни политици
51
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да спрат да добиват полезни изкопаеми за да не се депресират. Да оставят на щатите да добиват такива неща, понеже там не се депресират. На щатите индустриалните селища са суперлукс и работниците живеят да 120 години. Нал тъй Дуковска ?
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Викате освобождават се разни елементи във въздуха и си стоят над града понеже както изглежда според Дуковска няма движение на въздушни маси и нищо не се премества.А понеже има толкова много серен диоксид във въздуха, то няма растения, но народа някак си оцелява.
49
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Канада дървосекачите работят за мизерни надници най-опасната работа в света и умират на 40 години средно. В САЩ по време на златната треска са се избивали един други заради златото и кражбите. Всяка работа има рискове.
48
1
 
4
 
! Отговори
soulburner преди 9 години
Но НЕ бутат собственните си управници.
47
5
 
23
 
! Отговори
soulburner преди 9 години
Неспирна пропаганда. Кауни, такива индустриални градове има навякьде - в САЩ, Китай, Канада и дори ЕС. САЩ е най-големия замьрсител на планетата, следван от Китай, но те (Китай) работят здраво за редуцирането на вредни частици, като до момента имат резултати по-добри дори и от ЕС. А САЩ с купищата им "природозащитни" организации само ручат срещу останалите големи замьрсители, но бутат собственните си управници.
46
6
 
16
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Йово--42 ;Че *** ако пускаха да се работи в ЕС и САЩ кой щеше да остане тук.Освен това то нямаше да е комунизъм.
45
12
 
13
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До американец--38 ;Ами какъв го държиш там? Отивай в рая на земята --любимата ти Русия.
44
9
 
12
 
! Отговори
Соф преди 9 години
До ATAKA - POBEDAАтака - национални предатели. Абсолютно равностойни на ДПС (те дори си гласуват заедно)
43
15
 
11
 
! Отговори
ATAKA - POBEDA преди 9 години
V Neu Yuork da ne e po hubavo. Rusia - pobeda, Ataka - pobeda!
42
12
 
22
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 42Човече, ти или си болен или си луд, ама честно! Не се шегувам!На колко годинки си момченце? Дядо ти да не е бил член на БКП?Ти знаеш ли какво беше тогава бе детенце???Баща ми замина да работи за "великия" Съветски Съюз, защото му отказаха за Куба!Ти знаеш ли, че за да заминеш за Куба се искаха връзки с поне пет партийни секретари, само защото е близо до САЩ и робите могат да избягат?Ти знаеш ли, че на село живях на 16 километра от сръбската граница и никога не съм бил там?
41
12
 
25
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
И кой е решил, че хората там са депресирани? Депресиран може да си, ако нямаш с какво да нахраниш детето си, мръзнеш и мизерстваш, въпреки, че бачкаш като луд. А възрастната ти майка са я изнасилили и заклали за 5 лв - като в "цветущата" от демокрация България.
40
9
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
До 32: Това не бяха долари, а "конвертируеми" рубли.С които можеха да си купят без ред и чакане Москвич или Жигула, а не нормална кола.А на заблудените проруски *** препоръчвам да отидат да поживеят два-три месеца в провинциална Русия и след това да се изказват по въпроса.