Любопитни факти за Гватемала

Името на страната означава "място с много дървета"
Обновена: 12 дек 2014 22:20 | 12 дек 2014 22:10, Теодора Драгоева
7
Любопитни факти за Гватемала
Снимка: Pedro Szekely

Гватемала е разположена между Северна и Южна Америка. На север и северозапад страната граничи с Мексико, на изток с Хондурас и Ел Салвадор, а в североизточната си част с Белиз. На запад пък бреговете на Гватемала се мият от Тихия океан.

Страната е на трето място по площ в района (108 889 квадратни километра) – след Никарагуа и Хондурас, и едно от най-предпочитаните туристически места в тази част на света. Природната красота на Гватемала, както и множеството древни паметници привличат туристи от всички краища на света.

Какво още не знаете за тази държава? Проверете сами:

1. Гватемала е една от най-живописните страни в Централна Америка. Тя е един от центровете на могъщата цивилизация на маите (II - IX век преди новата ера) и родното място на още древни народи, живеещи по тези земи още преди Колумб да открие Америка. Гватемала е известна и с изобилието си от исторически и културни паметници.

2. Три исторически паметника в страната са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Те отразяват различните етапи от историята на страната: Археологическият парк "Киригуа", "Националният парк Тикал" - създаден на мястото на един от основните центрове на цивилизацията на маите, както и град Антигуа Гватемала, който представя много примери за испанската колониална архитектура.

3. В Гватемала има безкрайно разнообразие от екзотични предмети, които са изработени ръчно още от индианското население. Те са като огледално отражение на цялата многовековна култура на местното население.

4. Столицата на Гватемала е Гватемала сити или просто Гватемала. Тя е основана през 1776 година.

5. В западна посока в близост до столицата, в „Зона 7“ лежат обширните руини Kaminalhuyu ("Хълмът на мъртвите"). Това е едно от най-важните селища от "класическия период" на цивилизацията на маите.

Още по интересни факти за тази държава, както магията на Гватемала в снимки, можете да видите в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
мафия преди 9 години
В Гватемала има голяма мафия.Спират те на пътя и ти вземат колата.В ресторант може жена, интелигентна и модерна, да ти каже, че няма с кого да празнува рождения си ден( ако си сам! и да се събудиш "опепелкан"- без документи, пари, чекова книжка...Разбира се- персоналът "нищо не знае"( сложила ти е нещо в питието..)( разказ на служител от чуждестранно посолство в Гуате)
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zaplata 30 $ na mesec
2
2
 
1
 
! Отговори
Воланд преди 9 години
До ИзпадналЧугунистанецПротиворечат ти всички икономически статистики
1
4
 
3
 
! Отговори
ИзпадналЧугунистанец преди 9 години
До АнонименЯ не се оплаквай!И там е много мнооооооггоооо пооо-дообреее от България.Пълно е със заводи и има работа за всички а в България не остана нито един завод и нито педя обработваема земя.Да да който ми противоречи или е купен или е платен!