Най-високият непокоряван връх в света - Гангкар Пуенсум

Все още той е предизвикателство за човека
11 яну 2015 10:17, Мария Дуковска
10
Най-високият непокоряван връх в света - Гангкар Пуенсум
Снимка: flickr.com
Всички сме чували за най-високия връх в света Еверест, който неведнъж е бил изкачван – включително и от българи. Едва ли обаче знаете кой е най-високият връх в света, все още останал неизкачен от алпинистите.

Това е Гангкар Пуенсум – най-високият връх на територията на Бутан с надморска височина от 7570 метра. По височина сред всички върхове на нашата планета бутанското възвишение се нарежда на номер 40.

Той се намира на границата между Бутан и Тибет, въпреки че точната гранична линия се оспорва. Според китайските карти Гангкар Пуенсум е разположен на границата, докато другите източници го поставят изцяло в пределите на Бутан.

Всъщност дълго време липсвало точно картографиране на най-високия неизкачван връх в света до този момент. Интересен факт е, че първият тим алпинисти, които решили да се опитат да изкачат върха, изобщо не могли да го открият.

Между 1985 година и 1986 година били направени четири опита да се покори Гангкар Пуенсум, но всички завършвали с неуспех. През 1994 година пък правителството забранява катеренето на планини по-високи от 6000 метра, в знак на уважение към местните духовни убеждения.

От 2004 година насам алпинизмът в страната е забранен напълно. Заради тази причина, както и фактът, че липсва специализирана спасителна помощ, изглежда върхът още дълго време няма да бъде покорен от който и да е ентусиаст.

Влезте в галерията на Tialoto.bg и разгледайте как изглежда планинското предизвикателство Гангкар Пуенсум.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
Гангкар Пуенсумееееее ти убава македоснка земйо
5
4
 
12
 
! Отговори
Соте преди 7 години
Бутанците или са много зле или много добре ?
4
2
 
15
 
! Отговори
Идиот преди 7 години
До АнонименКак ще определиш граница със сателит? Я пак? Може да го картографираш точно, обаче като няма решена граница...
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За бутанците разбирам, ама китайците кво се правят, че не са чували за сателити? Много лесно ще определят точно в кои граници е върхът, *** явно се правят на ударени.
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Вутепърви са македонците после си ти братле
1
11
 
36
 
! Отговори
Вуте преди 7 години
Ей сега като ще рипна и ще хукна към Бутан да изкачвам върха Гангренар Опосум!Ще си направя там селфи за доказателство и ще го пусна у Фейсбуко!