Нетрадиционното летище на Фуншал

Има една от най-късите писти в света
Обновена: 16 яну 2015 08:40 | 16 яну 2015 08:16, Мария Дуковска
8
Нетрадиционното летище на Фуншал
Снимка: amusingplanet.com
Португалският остров Мадейра определено може да се похвали с доста нетрадиционно международно летище. То е разположено в близост до столицата Фуншал и е открито през 1964 г.

Кратката писта е правила кацането трудно постижимо дори и за най-опитните пилоти, а високите планини до летището, както и близостта на водата, само са усложнявали нещата.

Кацането допълнително се затруднявало от силната турбуленция, предизвикана от топлите ветрове, които идват от Атлантическия океан и се срещат с по-хладния планински въздух.

Освен това в района често има силни дъждове и ветрове, както и лоша видимост.

След фатална самолетна катастрофа през 1977 г., в която умират 131 души, късата писта е удължена с 200 метра, които представляват мост над океана. През 2000 г. пистата е удължена отново и към днешна дата общата ѝ дължина е почти удвоена, в сравнение с първоначалния ѝ вид.

Уникалното летище е спечелило наградата за конструкция през 2004 г. от Международната асоциация за мостове и строителство (IABSE).

Вижте снимки на летището в галерията на Tialoto.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Румбо, имаш право. Много силно и пивко вино с висок градус. Опитахме го, но доста е скъпо, изнасят милиони литри от него. Стандарта на хората там е висок, защото острова се посещава от много туристи. По -скъпо е от Майорка, но не е като на Бора-Бора, или на Хавай, където е безумно скъпо са средната ръка хора.
5
2
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Казват че имало хубаво вино-т.нар. "Мадейра"!
4
1
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Горите са гъсти, с акациеви, борови,евкалиптови и всякакъв род други дървета. По всяко време на годината цъфтят красиви цветя, затова островът е наречен "островът на цветята и на вечната пролет".Ботаническата градина на острова е единствена по рода си. Поздравявам г-жа Дуковска за тази тема и пожелавам да пише по често на подобни теми и да разширява кръгозора на любознателните читатели. Интересни също така са Маврициус, Ла Реулион, Острови Зелени нос, островът на Маргарита и т.н Светът е огромен
3
0
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Любознателни и вежливи хора топлят душата ми. Столицата Фуншал е само 100 хил. души, носещи в себе си гени на европейци и африканските роби. Последните са построили пътища, подпорни стени, мостове и виадукти, които не са мръднали вече 800 г. На центр. площад във Фуншал и издигната 6 метрова статуя от бронз на Вашку Гонсалвиш - Зарго Едноокия, който от пират става губернатор и защитник на острова. Зарго живял цели 80 г., което по това време било направо невероятно при средна продължителност 40г.
2
0
 
19
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
споделя си човека, теб като не те интересува, не чети. На мен пък ми беше интересно. Не се чувствай длъжен да четеш, щом не те интересува. Че и обиждаш.
1
0
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
На остров Мадейра бяхме с жена ми преди 6 г. в края на март. Пистата за кацане е една от най-опасните писти в света, ако не - най-опасната. Острова е красив, но малък. Ориентиран и по дължината си в посоките изток-запад. В северната част вали всеки ден, южната е суха и безводна, но е райско кътче. Посредством "левадас" с обща дължина от 1500 км се водоснабдява. Истинска райска градина, с целогодишна температура от 15 до 26 градуса по Целзий.***-дейра означава "дърво" на португалски.. ..Красота!