Любопитни факти за Хавай – част втора

Какво все още не знаете за островите
8 фев 2015 10:09, Мария Дуковска
9
Любопитни факти за Хавай – част втора
Снимка: архив, Reuters

Само при произнасянето на името Хавай и на човек му се приисква да резервира билети, да приготви багажа и да се отдаде на заслужена почивка в едно от райските кътчета на нашата планета.

В първата част за Хавайските острови научихте някои интересни факти за тях, а сега следва втора порция любопитни подробности.

В съчетание със снимките в галерията, ще добиете една още по-пълна представа какво да очаквате от Хавай, ако някога посетите тези прекрасни острови:

1. Хавай е единственият щат, където се отглежда кафе. През 2003 година са произведени повече от 17 милиона килограма кафе.

2. Хавайският архипелаг се простира на 2451 километра.

3. През 20-ти век Хаваите се превръщат в изключително важна стратегическа военна база на САЩ. Отлична локация в сърцето на Хавайския Пасифик довежда до решението да се използва заливът до Пърл Харбър на остров Оаху. Там се разполагат американски военни кораби.

4. Хавай става 15-тия щат, включен в Съединените щати на 20 август 1959 година.

5. Хавайските острови са най-младият геоложки обект на повърхността на нашата планета.

Останалите любопитни факти може да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ваканцияХавайострови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
български И Д И О Т преди 9 години
Хаваите са 51-вия Щат на Америка,а Аляска са 50-ия Щат....Хаваите са РАЯ на света!
7
3
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
А истината е, че и двете места не струват, макар по различен начин.
6
3
 
4
 
! Отговори
За Хаваите преди 9 години
Хаваите са много нестабилна земя. Това е заради нестабилноста на Тихия океан, чийто нестабилност нараства с нарастване на броя и интензитета на земетресенията и вулканските изригвания. Кората на дъното на океана е само 9 до 10 км. дебела. Самите острови са вулканични. Островите са по-нестабилни от Япония.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
статия за Америка - стягайте багажа, всичко е супер и тн. статия за Русия - галерия с пияни хора, снимки от най пропадналите места в държавата, такива каквито има навсякъде по света! ех, жалка пропаганда...
4
7
 
2
 
! Отговори
от сидни ав$$тралия преди 9 години
ами ако попитате индиянците америка е 11 щата. Точно толкова са земите които индиянците са разделил континента и до днес има валидна карта на САЩ индиянска карта с 11 щата/земи
3
0
 
7
 
! Отговори
Ядрения преди 9 години
А знаете ли че,на 12 август 1898г., американците анексират архипелага.През 1900г. Хавай стават официална територия на САЩ. В крайна сметка те са обявени за 50-и щат...През 1996 повече от около 200 000 потомци на местните хавайци гласували, за да установят някакава форма на самоуправление. През август 1998 на 100 годишнината от анексирането на Хавай, протестанти марширували във Вашингтон, търсейки пълен суверенитет от федералното правителство.
2
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Преди време се е много отглеждал ананас.
1
0
 
14
 
! Отговори
бг преди 9 години
Хаваите 15-ия щат??????????А кой е 50-ия? Албания?