Любляна - чиста, спретната и романтична

Столицата на Словения е малкa, но много красивa
24 мар 2015 22:35, Теодора Драгоева
17
Любляна - чиста, спретната и романтична
Снимка: hostelblog.hostelrocket.com

Столицата на Словения - Любляна не е сред най-атрактивните туристически дестинации, което обаче е неин голям плюс. Тя е чиста и спретната, много спокойна и зелена, именно защото в нея не се срещат тълпи от туристи.

Любляна е като излязла от приказно филмче на Дисни и не прилича на нито една друга европейска столица.

Градът може да се похвали с красива архитектура - особена смесица от барок и Арт нуво, със сложни детайли и всичко това в една пастелна палитра от цветове.

Комунистическият режим (Словения беше част от Югославия) тук почти не е оставил своя отпечатък - в града няма панелни блокове, няма мавзолеи и т.н.

Освен това в романтичния град има много приятни малки кафенета и заведения, разположени по протежение на брега на тихата река река Любляница, има много паркове, красиви площади, хубава катедрала, интересни мостове, галерии, музеи и тесни улички, приятни за разходка.

Очарователната Любляна си има истински средновековен замък, датиращ от дванадесети век, който е построен на хълм, от който се разкрива страхотна гледка към града.

Някои хора смятат, че града прилича на малка Прага.

През 2014 г. Любляна чества своята 2000-а годишнина от основаването си (като римско селище Емона).

Освен това градът е само на два часа път с кола от двете перли на Европа - Алпите и Адриатическо море, което го прави още по-привлекателно място за отсядане дори и за един ден.

Вижте още снимки на този красив град в галерията на Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приятен град, любезни, спокойни хора, усмихнати и възпитани деца. Живеят добре, хранят се с качествена /произведена в държавата им/ храна, пият отличните си собствени вина и най-важното - вижда се, че се радват на живота.
9
0
 
3
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
Единственото замърсено с фасове място е международната автогара... Предполагам се досещате защо...
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе наша София си е по-убава :]
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Любляна е долу-горе колкото Люлин край София и почди два пъти по-малка от Варна и Пловдив и е почти колкото Бургаззззз и Търново взети заедно,но е по-хубава от всички изброени
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как ще е хубав град Любляна като не е 1 500 000 колкото е софия и не е концентрирал всичко
5
8
 
3
 
! Отговори
Ме преди 9 години
Нищо особено не е Любляна. Имаме поне 5 по-приятни града. Надути цени. Словенките не блестят с външност. Чисто е и карат колела - единствените добри впечатления.
4
7
 
5
 
! Отговори
Noone преди 9 години
Като човек, който току-що се е върнал от там, бих казал, че ако не минавам наблизо по друг повод, едва ли бих посетил града отново, защото няма кой знае какво да се види. Центъра се обикаля за 30-на минути, и може би най-впечатляващото са няколко скулптури в готически стил на Mesarski Most. Замъка също не е кой знае какво, бих го сравнил с Цари Мали Град (дори е по-малък). За сравнение с Прага и дума не може да става.
3
5
 
3
 
! Отговори
любознателен преди 9 години
А жените? Сладки ли са като шоколадови бонбончета?
2
0
 
4
 
! Отговори
Трагедия преди 9 години
4-тата снимка не е от Любляна, а от Блед. Статията е пълна с правописни, пунктуационни, стилистични грешки... Егати калпавият автор (Теодора Драгичева).
1
0
 
12
 
! Отговори
Живущ преди 9 години
Има панелни блокове, кой Ви каза, че няма? :) Жалко, че пишете статиите си по картинки от Уикипедия. Любляна е много повече, а и много по-малко от това, което сте написали. Калпавата журналистика ще си остане завинаги такава...