Сблъсък: Къде да харчим на Великден - у нас или в Гърция?

Ще последваме ли молбата на Бойко Борисов или газ на юг
Обновена: 2 апр 2015 17:36 | 2 апр 2015 16:00, Александър Попов
264

Да харчим у нас, защото е хубаво. Снимка: Булфото
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не! Снимка: Булфото

Общо гласували: 671
Да харчим у нас, защото е хубаво
22%
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря
78%

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов къде с ирония, къде наистина, призова българите да изхарчат предвидените си за Великден пари в България. Съдейки по предварително изнесените данни, голяма част обаче ще поемат към южната ни съседка Гърция. В традиционната ни рубрика ще се сблъскат мненията на редакторите в Dnes.bg Мария Нестерова и Александър Попов, които защитават двете позиции.

Да харчим у нас, защото е хубаво. Александър Попов, Dnes.bg

Писна ми да чета колко хубаво било в Гърция, колко било евтино, как обслужването било едва ли не на светлинни години от това в България. Наистина сме №1, когато трябва да оплюем родното и да величаем всичко чуждо. Някои ще кажат - народопсихология. Ама стига вече с тия клишета. Поровете се малко, има десетки уникални туристически дестинации в България, които могат да направят почивката ви истински добра.

В Гърция било евтино, но нямам идея кой как калкулира разходите си. Как пък един път не ми излезе по-евтино почивката в южната съседка, като трябва да се уточни, че става въпрос за семейство с две деца. Много пъти съм попадал на нелепи сравнения как при съседите излизало направо без пари, ама при внимателен прочит става ясно, че се съпоставят български хотели от една страна и къмпинг и каравани от друга.

Други изпадат в екстаз, когато им носят вода до шезлонга. Но хайде да не отиваме към крайности. Да, Гърция е пред нас като туристическа дестинация. Все пак за тях това е основният източник на приходи в хазната, докато ние попаднахме в конкурентна среда едва преди 25 години. Учим се, правим грешки, но пък и не е чак такава трагедия обслужването. Мога да посоча примери за лошо и добро обслужване и в двете страни. Все пак всичко опира до хора. В Гърция не живеят някакви светии.

В същото време по този компонент се работи все повече у нас и хората, които наистина инвестират в туризма, са наясно, че няма как да печелят, ако обслужването е на ниско ниво. Примери за добри практики могат да се дават с часове. Но те увисват с постоянното, че всичко у нас е много зле. Ако променим само с милиметър мисленето си, ще забележим, че се развиваме в туризма, има стотици места, където ще получите на едно място и забележителности, и добро обслужване с усмихнати хора, въобще - приятна почивка.

И нещо, което няма как да получите в Гърция. Запалете колата и изкарайте няколко дни в някое родопско селце. Да усетите завръщане към корените, невероятна гостоприемност, природа и преживявания, които ще помните дълго. И ще ви струва по-малко от горивото до съседите.  

Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря. Мария Нестерова, Dnes.bg

Гърция, като държава, чиято хазна се пълни предимно от туризъм, предлага почивки за всеки джоб и за всеки тип турист – и за къмпингар, и за любител на спа лукса. Ще кажете, че и тук го има това. И няма да сгрешите.

Но има един основен фактор, който може да превърне почивката ви както във вълшебен спомен, така и в незабравим ад. Става въпрос за обслужването.

Нужно ли е да припомняме десетките случаи в последните години у нас на натровени деца по лагери, потресаващите условия в хотелите или пък арогантното отношение на ресторантьори и хотелиери? И да става въпрос за отделни случаи, каква е гаранцията, че утре няма да се случи точно на мен. Защото всички знаем, че проверките на хигиената по правило у нас са след инцидентите.

В такива условия криворазбраният патриотизъм в консумация на местното, макар и да става въпрос за услуга, е излишен. Ако съм успяла да заделя някой лев за ваканция, със сигурност ще предпочета да прекарам почивката си сред чиста вода, тишина и добро отношение. А не във вода с екскременти (заради липсата на пречиствателни станции), бетонни кули, намръщен обслужващ персонал и сергии с гащи. Защото българският туризъм се вдига на крак не с патриотизъм, а с конкурентна услуга.

И не на последно място: пътищата. Да пътуваш в Гърция е много по-приятно и лесно, отколкото у нас. Дупките са малко, лентите са широки. С две думи: шансът да дадеш няколкостотин лева за окачване на колата след почивка в Гърция е значително по-малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: празнициВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как въобще може да се сравни безкрайно по-хубавото гръцко море, невероятната храна, сервиз и ВСИЧКО с това, което за луди пари се предлага тук в ***? Защо баш-българските хотелиери /справка: Ветко Арабаджиев/ имат през лятото запазена маса на Ники Бийч в Сен Тропе /с чалгата и с всичките простотии/, а не са на Аркутино например? А?
14
2
 
38
 
! Отговори
Аз преди 9 години
За 250 лв. бях 5 дни с 4 нощувки с вкл. закуска и вечеря на блок маса (без сирене от 2 лв. кг.), транспорт, застраховки в апартамент в хотел на Халкидики, 3 звезди /еквивалент/. Кристална вода, спокойствие, тишина, вкл. чадър и шезлонг (към хотела). Починах си. Не ми се дънеше чалга, не бях в бетонна джунгла. Да, храната им в таверните е скъпа, но има супермаркети, където можеш да намериш изгодни цени.
13
0
 
8
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 5 ако ти е за марулята ела ми на гости ке те черпим и с отлежала 20 годишна ябълковаа ся по сериозно и мойте деца станая на сумати годин и кусур ама на цръно море не са одили я тоже от неколко десетилетия па знам ли защо
12
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе ще почивам в България, да немога да си запаля една цигара с кафето или бирата
11
3
 
3
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
До vargЕ, аз мисля да дойда в Банкя, па да си налея една туба 10л. минерална вода от банята и като седна в някой ресторант на центъра да дочакам Гергьовден.Е, все пак някои плащат данъци, ама точно в Банкя ми се струва нахално.Моля за коментар, без да псувате нашия премиер.
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе каква връзка може да има между москвича България и Мазерати Гърция? Ай стига с глупостите!
9
2
 
28
 
! Отговори
Кайзера преди 9 години
Александре, а нещо за фекалиите, които се изливат направо в морето да кажеш?
8
2
 
62
 
! Отговори
Мавродиев преди 9 години
От 12 години не съм стъпвал по нашето черноморие. Децата ми не са го виждали. Казват нашето море на гръцкото. Жалко е, но е факт. Тук трябва да си благодарен само, че стигаш жив до морето. След това започва инстинския сървайвър. Морето е пълно с ляйна и зарази. Нямам познат да се върне от нашето черноморие и да не е ***. За съжаление миговете прекарани в Гърция ми напомнят не тези прекарани преди 20 години в Синеморец, Несебър, Кранево...
7
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да харчим у нас, защото е хубаво."Хубаво е за далавераджиите, за точещите ДДС, за мутрогените и мутресите. Уточнавяйте се!
6
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да харча ?
5
0
 
25
 
! Отговори
мда преди 9 години
Аз избрах Румъния за ден два по Великден и след това за около седмица в Мюнхен. Смятам, че може би ми излиза малко по скъпо но пък си мисля че ще си заслужава...
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не знам за вас, но аз до Гърция не мога да отида, но ще си хапна испанска маруля купена от чуждите вериги, че е по евтинка а български няма!
3
21
 
17
 
! Отговори
BG преди 9 години
Като цяло в гърците не им е особено добре отношението към чужденците, особено нас българите, но в последните години след кризата са взели да си опавят отношението. За по евтино това са абсолютни легенди че там е по евтино. Бирата по капанчетата почва от 2 евро, а тук от 2лв, нощувките са като в БГ но в евро.
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпроса е повече от слабоумен.Кюфте ли да ям или лай*но..........Отговора е без алтернатива.
1
4
 
38
 
! Отговори
DA преди 9 години
Абе нали сме бедни уж бе-какви харчове?!В къщи пред телевизора и това е!!