Сблъсък: Къде да харчим на Великден - у нас или в Гърция?

Ще последваме ли молбата на Бойко Борисов или газ на юг
Обновена: 2 апр 2015 17:36 | 2 апр 2015 16:00, Александър Попов
264

Да харчим у нас, защото е хубаво. Снимка: Булфото
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не! Снимка: Булфото

Общо гласували: 671
Да харчим у нас, защото е хубаво
22%
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря
78%

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов къде с ирония, къде наистина, призова българите да изхарчат предвидените си за Великден пари в България. Съдейки по предварително изнесените данни, голяма част обаче ще поемат към южната ни съседка Гърция. В традиционната ни рубрика ще се сблъскат мненията на редакторите в Dnes.bg Мария Нестерова и Александър Попов, които защитават двете позиции.

Да харчим у нас, защото е хубаво. Александър Попов, Dnes.bg

Писна ми да чета колко хубаво било в Гърция, колко било евтино, как обслужването било едва ли не на светлинни години от това в България. Наистина сме №1, когато трябва да оплюем родното и да величаем всичко чуждо. Някои ще кажат - народопсихология. Ама стига вече с тия клишета. Поровете се малко, има десетки уникални туристически дестинации в България, които могат да направят почивката ви истински добра.

В Гърция било евтино, но нямам идея кой как калкулира разходите си. Как пък един път не ми излезе по-евтино почивката в южната съседка, като трябва да се уточни, че става въпрос за семейство с две деца. Много пъти съм попадал на нелепи сравнения как при съседите излизало направо без пари, ама при внимателен прочит става ясно, че се съпоставят български хотели от една страна и къмпинг и каравани от друга.

Други изпадат в екстаз, когато им носят вода до шезлонга. Но хайде да не отиваме към крайности. Да, Гърция е пред нас като туристическа дестинация. Все пак за тях това е основният източник на приходи в хазната, докато ние попаднахме в конкурентна среда едва преди 25 години. Учим се, правим грешки, но пък и не е чак такава трагедия обслужването. Мога да посоча примери за лошо и добро обслужване и в двете страни. Все пак всичко опира до хора. В Гърция не живеят някакви светии.

В същото време по този компонент се работи все повече у нас и хората, които наистина инвестират в туризма, са наясно, че няма как да печелят, ако обслужването е на ниско ниво. Примери за добри практики могат да се дават с часове. Но те увисват с постоянното, че всичко у нас е много зле. Ако променим само с милиметър мисленето си, ще забележим, че се развиваме в туризма, има стотици места, където ще получите на едно място и забележителности, и добро обслужване с усмихнати хора, въобще - приятна почивка.

И нещо, което няма как да получите в Гърция. Запалете колата и изкарайте няколко дни в някое родопско селце. Да усетите завръщане към корените, невероятна гостоприемност, природа и преживявания, които ще помните дълго. И ще ви струва по-малко от горивото до съседите.  

Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря. Мария Нестерова, Dnes.bg

Гърция, като държава, чиято хазна се пълни предимно от туризъм, предлага почивки за всеки джоб и за всеки тип турист – и за къмпингар, и за любител на спа лукса. Ще кажете, че и тук го има това. И няма да сгрешите.

Но има един основен фактор, който може да превърне почивката ви както във вълшебен спомен, така и в незабравим ад. Става въпрос за обслужването.

Нужно ли е да припомняме десетките случаи в последните години у нас на натровени деца по лагери, потресаващите условия в хотелите или пък арогантното отношение на ресторантьори и хотелиери? И да става въпрос за отделни случаи, каква е гаранцията, че утре няма да се случи точно на мен. Защото всички знаем, че проверките на хигиената по правило у нас са след инцидентите.

В такива условия криворазбраният патриотизъм в консумация на местното, макар и да става въпрос за услуга, е излишен. Ако съм успяла да заделя някой лев за ваканция, със сигурност ще предпочета да прекарам почивката си сред чиста вода, тишина и добро отношение. А не във вода с екскременти (заради липсата на пречиствателни станции), бетонни кули, намръщен обслужващ персонал и сергии с гащи. Защото българският туризъм се вдига на крак не с патриотизъм, а с конкурентна услуга.

И не на последно място: пътищата. Да пътуваш в Гърция е много по-приятно и лесно, отколкото у нас. Дупките са малко, лентите са широки. С две думи: шансът да дадеш няколкостотин лева за окачване на колата след почивка в Гърция е значително по-малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: празнициВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да ходят на Гърция хората трябва да си оправят баланса.Къде полицай ги спре,къде в кръчмата понадпишат .Морето е по чисто но е достатъчно студено още ,но когото си го влече.Аз избирам в БГ на планина.
174
9
 
15
 
! Отговори
... преди 9 години
Олалал, тука какво е станало. Из записки от българските... летувания. Исках да прочета всичките коментари, но стигнах до No. 100 и се уморих!!! Аз няма да разказвам моите ваканции, но да питам: Добре де, как им изглеждаме на всички западноевропейци, платежоспособни и руснаците примерно, които постоянно ги каним да си почиват тука. Значи ние щото сме хитри, дайте да се спасяваме [от самите себе си] в Гърция, пък да ги "набутаме"тях тука. Това е почти подигравателно,но и аз последно избрах Гърция!
173
19
 
11
 
! Отговори
край преди 9 години
България няма друг толкова успешно конкурентен отрасъл като туризма. От българския туризъм всеки един от плювачите косвено получава нещо. НО телесата са ви много изискани и непременно трябва да почиват на Малдивите. Шшш ало да не сте Фики или Николета Лозанова.
172
11
 
6
 
! Отговори
2013 преди 9 години
На юг, но в България!
171
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на остров Мавриций цяла година времето е едно и също,т.е. много приятно и хубаво.
170
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
де ще ходите стойте си на топло в село хем ще почерпите с комшията турчин с козунак
169
1
 
34
 
! Отговори
Балкантурист преди 9 години
Защо обаче ние спорим къде е по добре и визираме само Гърция Турция или Българското черноморие.Защото тия дето ни призовават да си даваме париците в родните курорти ни докараха до там,че да нямаме избор.Затънали в дългове с ниски доходи много българи не могат да си помислят за почивка.А тези,които отидът в Гърция или Турция са щастиви овчарчета.Ония,които обраха държавата обаче хадят на такива екзотични места дето обикновения труженик може само на картинка да гледа.
168
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен високите цени и лошото обслужване,което пък се дължи на факта,че собствениците са ***,които искат някой да им работи за по 500 -600 лв,а от своя страна да дерът почиващите като за последно,най-голям минус на БГ морето е времето.При тия дъждовни лета да планираш почивка е чиста лотария.Никога не знаеш кога ще има десетина наистина слънчеви и топли дни.В Турция сезана почва от май и свършва септември октомври.В Гърция също е топло през повечето летни месеци.
167
14
 
10
 
! Отговори
Аман от невежи преди 9 години
Кире, на Созопол пречиствателната станцие е нов модел от най-модерните в Европа....прочети малко бе! Едно време беше мизерийка ама сега бая модернизираха от европрограмите.
166
12
 
17
 
! Отговори
без граница преди 9 години
Само Чужбина! Никаква България!
165
7
 
22
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Не става въпрос само за пари и цени ! Българската клоака е опасна за здравето ни ! Някои да е чул някъде да има пречиствателни станции които да пречистват фекалиите на милионите цвъкащи ! Като допълнение е отровната храна която се мъчат давсякъде да ни пробутат на цени далече над европеиските и мазните гларуси чакащи да отмъкнат парите ни ,като не предлагат нищо срещу това! Мръсотия ,чалга , пияни руснаци и *** британски хипита ! Стоите си на това гадно място ! Плувайте сред ..... ! Живейте
164
12
 
1
 
! Отговори
N.N. преди 9 години
Edin golqm minus na Garciq e che nqma poleti ot Sofia do ostrovite ili blizo do kurortite!
163
3
 
17
 
! Отговори
до 182 преди 9 години
ти май не си бил в България на море. Как може да се изцепиш че от Бургас надолу по Черноморието не слушат чалга и чак пък там да е истината, карай я по-полека. В Албена е 100 пъти по-хубаво, който е ходил знае.
162
2
 
17
 
! Отговори
Малко разнообразие преди 9 години
Хората искат нещо различно-кухня,бит,природа.....затова ходят в чужбина....откъсваш се от сегашния си живот. Като си останеш тук пак даваш същите пари и нищо ново.
161
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги ми Българи, по нашето черноморие не всеки е мутра!Лятото главно млади хора работят по курортите, вашите деца са там!На юг от Бургас е истината. Там собствениците са местни, няма/или не толкова/ чалга, морето е по чисто, обслужването е сравнително добро, не е застроено, и най важното е наше и красиво!!!Айде живи и здрави!
160
1
 
34
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Мойта почивка ще е на село при баба за велик ден, хем салатка с пресен лук ще ям на корем от градината и пресни яйца, от които ще направи домашни козунаци без всякакви Е-та. На почивка в хотел не съм ходила от сватбата си тоест от 6 години, и най вероятно няма да имам възможност ида ида със тези пикливи заплати. Аз и мъжа ми вземаме чисто по 480лв с две деца сме и живеем във Варна.
159
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това лято пак ще почивам в Созопол, няма *** като Слънчев бряг, и туристите са културни, обслужването е на ниво, има много забележителности и плажове!За Грееце... нямам толкова пари, а и от мой приятели и познати разбрах че обслужването не е това което е било.
158
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Логиката на ***- няма да храня мутри по морето, затова ще храня мързеливите гърци.
157
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас си е най добре!А това лято Българския турист ще бъде на почит, и се надявам чрез намаления и промоции да се привлекат повече Български туристи!Никой вече не иска пияни руснаци и англичани!
156
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди две години изкарах лятото в Гърция и не видях нищо кой знае какво, така че не знам защо я превъзнасяте. Имаше места с добро обслужване, имаше и места с кофти обслужване. Морето е доста солено, а на плажа е ад през деня.