Сблъсък: Къде да харчим на Великден - у нас или в Гърция?

Ще последваме ли молбата на Бойко Борисов или газ на юг
Обновена: 2 апр 2015 17:36 | 2 апр 2015 16:00, Александър Попов
264

Да харчим у нас, защото е хубаво. Снимка: Булфото
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не! Снимка: Булфото

Общо гласували: 671
Да харчим у нас, защото е хубаво
22%
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря
78%

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов къде с ирония, къде наистина, призова българите да изхарчат предвидените си за Великден пари в България. Съдейки по предварително изнесените данни, голяма част обаче ще поемат към южната ни съседка Гърция. В традиционната ни рубрика ще се сблъскат мненията на редакторите в Dnes.bg Мария Нестерова и Александър Попов, които защитават двете позиции.

Да харчим у нас, защото е хубаво. Александър Попов, Dnes.bg

Писна ми да чета колко хубаво било в Гърция, колко било евтино, как обслужването било едва ли не на светлинни години от това в България. Наистина сме №1, когато трябва да оплюем родното и да величаем всичко чуждо. Някои ще кажат - народопсихология. Ама стига вече с тия клишета. Поровете се малко, има десетки уникални туристически дестинации в България, които могат да направят почивката ви истински добра.

В Гърция било евтино, но нямам идея кой как калкулира разходите си. Как пък един път не ми излезе по-евтино почивката в южната съседка, като трябва да се уточни, че става въпрос за семейство с две деца. Много пъти съм попадал на нелепи сравнения как при съседите излизало направо без пари, ама при внимателен прочит става ясно, че се съпоставят български хотели от една страна и къмпинг и каравани от друга.

Други изпадат в екстаз, когато им носят вода до шезлонга. Но хайде да не отиваме към крайности. Да, Гърция е пред нас като туристическа дестинация. Все пак за тях това е основният източник на приходи в хазната, докато ние попаднахме в конкурентна среда едва преди 25 години. Учим се, правим грешки, но пък и не е чак такава трагедия обслужването. Мога да посоча примери за лошо и добро обслужване и в двете страни. Все пак всичко опира до хора. В Гърция не живеят някакви светии.

В същото време по този компонент се работи все повече у нас и хората, които наистина инвестират в туризма, са наясно, че няма как да печелят, ако обслужването е на ниско ниво. Примери за добри практики могат да се дават с часове. Но те увисват с постоянното, че всичко у нас е много зле. Ако променим само с милиметър мисленето си, ще забележим, че се развиваме в туризма, има стотици места, където ще получите на едно място и забележителности, и добро обслужване с усмихнати хора, въобще - приятна почивка.

И нещо, което няма как да получите в Гърция. Запалете колата и изкарайте няколко дни в някое родопско селце. Да усетите завръщане към корените, невероятна гостоприемност, природа и преживявания, които ще помните дълго. И ще ви струва по-малко от горивото до съседите.  

Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря. Мария Нестерова, Dnes.bg

Гърция, като държава, чиято хазна се пълни предимно от туризъм, предлага почивки за всеки джоб и за всеки тип турист – и за къмпингар, и за любител на спа лукса. Ще кажете, че и тук го има това. И няма да сгрешите.

Но има един основен фактор, който може да превърне почивката ви както във вълшебен спомен, така и в незабравим ад. Става въпрос за обслужването.

Нужно ли е да припомняме десетките случаи в последните години у нас на натровени деца по лагери, потресаващите условия в хотелите или пък арогантното отношение на ресторантьори и хотелиери? И да става въпрос за отделни случаи, каква е гаранцията, че утре няма да се случи точно на мен. Защото всички знаем, че проверките на хигиената по правило у нас са след инцидентите.

В такива условия криворазбраният патриотизъм в консумация на местното, макар и да става въпрос за услуга, е излишен. Ако съм успяла да заделя някой лев за ваканция, със сигурност ще предпочета да прекарам почивката си сред чиста вода, тишина и добро отношение. А не във вода с екскременти (заради липсата на пречиствателни станции), бетонни кули, намръщен обслужващ персонал и сергии с гащи. Защото българският туризъм се вдига на крак не с патриотизъм, а с конкурентна услуга.

И не на последно място: пътищата. Да пътуваш в Гърция е много по-приятно и лесно, отколкото у нас. Дупките са малко, лентите са широки. С две думи: шансът да дадеш няколкостотин лева за окачване на колата след почивка в Гърция е значително по-малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: празнициВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
18
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Като знам какво мислят за нас Гърците, как се държат и как ни псуват наред, защото не знаем езика им...Няма да стъпя там и пари да ми дават. Все още има приятни местенца в БГ и никой не може да ме убеди, че са по скъпи от тъпата Гърция. Поне тук ако нещо не ти харесва ще теглиш една майна по нашенски и ще те разберат. Там и да теглиш и да не теглиш, не те разбират. Гърците са пълни *** и ***.
134
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ще последвам Премиера. Иначе защо съм българин. Има много места в Бг за хубава почивка на добри цени. В Англия съм бил и видял тяхното море, застроено да самата ивица, студено, не съм чул британците да плюят по него въпреки че нашето е много по- хубаво, а британците масово почиват в чужбина, но НЕ ПЛЮЯТ по своето
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В малките курорти на България е евтино а в другите цените са завишени стократно. Трябва да се приеме закон с, които да не се завишават цените в България. Ако това не стане ще е добре повечето големи курорти с високи цени да имат лош сезон.
132
5
 
12
 
! Отговори
!!! преди 9 години
139, на онези камънаци? Да търсиш пясъка с лупа! Гръцко си е гръцко! Рибата му риба, кафето като кафе, пясъкът чист и златен, салатки...оооооооооооо, аре няма ли да идва май... водата БОЖЕСТВЕНА!
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не е само до заведения ... ами водата ?едва тази година признаха за проблемите в канализациятапречиствателните станции готови ли са вече ?
130
4
 
10
 
! Отговори
до 145 преди 9 години
Бисра е защото е по-солена.На Тасос има места където е пълно с гуми в морето.
129
2
 
14
 
! Отговори
до 131 преди 9 години
Не всички имат пари за скъпи почивки.А и не навсякъде в чужбино е чисто.В Италия такава мръсотия съм виждал в заведенията.И обратното - в България по малките курортчета има прекрасни места и заведения.Черноморието не е само Златни и Слънчев бряг/и тях има кой да ги харесва/.
128
3
 
19
 
! Отговори
Apokalipsis преди 9 години
Водата в нашето море е като в язовир.В северна Гърция (Фанари) е кристално чиста, без *** и гадни миризми.
127
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох поминалата година, като пуснаха магистрала Тракия, викам на жената дай да я прелетиме тая магистрала се ходиме в Гърция и Хъравтия, да направим тук един уикенд на нашето море, ходихме в Созопол, абе какво да Ви кажа имах чувството че съм СеСеСеРето :) навсякъде нахални руски матрьошки, и за това 80 лв на вечер, трябваше да е студио с изглед към морето, ама Ц:)че даже ми искат и паркинг да плащам, наливната бира 3 лв :) кафето сЪбалем *** пот..си ходят на леля си в ******
126
23
 
14
 
! Отговори
мм преди 9 години
Няма да стъпя в Гърция освен ако не ми платят. Недай си боже да ви се случи нещо по тяхна вина те изхвърлят на улицата и ако не знаеш гръцки си загубен. Познати имаха проблеми с прословутите им яхти. Обърнаха се в открито море защото е претоварена. Никакво обезщетение. Други се оказа че имат топла вода само в определен час в хотела.В Гърция е всичко друго но не и евтино. И не на последно място ХАРЧЕТЕ В БГ.
125
2
 
3
 
! Отговори
мм преди 9 години
До ААми полицаите им незнаят. Не че и наще отбират много много.
124
1
 
6
 
! Отговори
до 135 преди 9 години
А в гречко ходят само културни?
123
2
 
5
 
! Отговори
А преди 9 години
До ммТо излиза, че гърцитте са неграмотни като потребителите на Замунда чакащи субтитри. Гърците не знаят ли Английски.
122
7
 
16
 
! Отговори
айде стига преди 9 години
Стига с тая смотана Гърция. Аз лятото ходя на френската Ривиера и съм доволен. Качеството е несравнимо с това на Гърция. Гърция е за бедняци.
121
2
 
13
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Наистина е жалко, как ние, българите, масово НЕ искаме българското! То и не остана нищо чисто и свястно. Липсата на държава (Системата на Избраните) съсипа страната ни. *** и Пульо е концесионирал и осрал всичко.А това е така, само защото данъци са ниски. Вдигнете данък сгради 5-10 пъти и вижте как никой няма да се натиска да строи празни хотели и ваканционни имоти. Щото ще им струва скъпо да имат нещо, което не ползват.
120
1
 
10
 
! Отговори
до 134 преди 9 години
В Евксиноград на плажа е добре, но не е само за богоизбрани... стига да успееш да се вмъкнеш незабелязано ахахах
119
6
 
20
 
! Отговори
ФР преди 9 години
От опит знам, че в цялата черноморска ивица се въдят уникално глупави и вулгарни кратуни. Поне 90% са такива, а останалите да не ми се обиждат. При най-малката провокация и не пропускат да си покажат простотията. Затова съветвам всички да не стъпват по българското черноморие. Простакът заслужава само бойкот.
118
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
подвеждаща анкета за ***
117
9
 
10
 
! Отговори
кухо ми е в Гърция преди 9 години
Не натрапвам нищо на никого, брат ми е там всяка година, аз умирам за нашето. Не си падам по мутробарокови комплекси, ама си има местенца и местенца, а иначе като видя в Гърция толково много красиви жени на едно място както тук, няма да могат да ме изгонят от там.
116
4
 
17
 
! Отговори
Toshkov преди 9 години
Никой си път не отивам на почивка в България специално на морето работил съм много по черноморието готвач съм и като знам каква е хигиената не препоръчвам на никого ,работил съм и зад граница 100 пъти е по-добре .В България лоша хигиена ,лошо обслужване ,стара храна и високи цени ,дори така наречените баровски места където един обяд може да ти стъпи 100 лв е същата порнография .Не си харчете парите тук да пълните гушите на някой дерибеи .Аз ходя в Хърватска може да е скъпо ,но е много добре .