Най-дългият тунел в света е в Норвегия

Пътното съоръжение свързва Осло с Берген
Обновена: 6 апр 2015 08:26 | 6 апр 2015 08:20, Теодора Драгоева
25
Най-дългият тунел в света е в Норвегия
Снимка; flickr.com

В Норвегия практически е невъзможно да стигнете от едно голямо населено място до друго, без да ви се наложи да пресечете голяма планина, гора или да трябва да се качите на ферибот, за да минете през фиорд.

Това е една красива страна, но нейната сложна география е създадена от лабиринт от фиорди, ледници и планини, което означава, че много норвежки общности остават изолирани от една от друга по време на дългите зимни месеци.

До преди години съседните села можеха да са на по-малко от два километра едно от друго, но хората от двете страни на фиорда или планината да не се познават изобщо.

Това беше преди Норвегия да започне изграждането на широка мрежа от тунели. Когато фиордите са твърде дълги, за да се изгради над тях мост, под тях се копае тунел, което прави шофирането през страната много по-лесно.

Днес в скандинавската страна има над 900 пътни тунела с обща дължина над 750 км, като най-малко 33 от тях са подводни. Най-дългото от тези инженерни творения е тунелът Lærdal. Той е с дължина от 24.51 км и свързва селата Lærdal и Aurland, но фундаментално свързва столицата Осло с втория по големина град - Берген.

Всъщност най-дългият тунел е Gotthard в Швейцария, но той се използва само от влакове, докато тунелът в Норвегия е за моторни превозни средства. Той е построен през юни 1992 г. и се преминава за около 20 минути.

За да не загубят шофьорите своята концентрация, монотонността е прекъсната от леки завои между правите участъци на пътя. Освен това на всеки 6 км интервал има пещери, предназначени за спиране за кратка почивка.

Пещерите са изградени и заради хората, които страдат от клаустрофобия. Специално внимание е обърнато на осветлението в тунела, което е в синя и жълта светлина. Вентилацията на тунела също е била голямо предизвикателство. Lærdal е първият в света тунел, оборудван с инсталация за пречистване на въздуха, която премахва следите от прах и азотен диоксид.

Вижте снимки на тунела в галерията нa Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еха много як тунел
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свързвал Осло с Берген..... Бе вие наред ли сте ? Направо свързва Берлин с Париж, ако питате журналята от Днес, точка, бг.
18
0
 
2
 
! Отговори
До КАЛТЕНБРУНЕР преди 9 години
Абе, тебе не те ли обесиха в Нюрнберг? Норвежчетата, ама само куислингчетата! Другите ви гръмнаха завода за тежка вода в Рюкан, радиолокатори, предаваха ценна информация на англичаните за подводници и кораби. Забравих, "Бисмарк" или "Тирпиц" англичаните го потопиха със страхотна бомбардировъчна атака в норвежки фиорд, насочвани от Съпротивата. А много от куислингчитата гризнаха дръвцето
17
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 9 години
А преди това? Този да се съдере, не може да направи тунелите и виадуктите по Ботевградското шосе, нито Траянова врата! Да не говорим за Козница и цялата Подбалканска линия! Ами в едни по-стари времена Дядо Йоцо е "гледал", как са направили железницата в Искърския пролом! Чест и слава на работните български ръце, нека всяко поколение даде своя дял за прогреса на Родината. Само че сегашните, в бързината си направиха много глупости, изолирайки населени места от магистралата, километри обиколки тряб
16
0
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
До bixТе може би имат предвид Gotthard Base Tunnel, който ще е 57 км, само железопътен, но се очаква да бъде открит през 2016 г.
15
1
 
1
 
! Отговори
КАЛТЕНБРУНЕР преди 9 години
Норвежчетата са наши хора!
14
2
 
8
 
! Отговори
bix преди 9 години
(Всъщност най-дългият тунел е Gotthard в Швейцария, но той се използва само от влакове, докато тунелът в Норвегия е за моторни превозни средства.)WTF....!!!!!!!!ха ха ха ха ха ха....много не образовани хора има!!!!Gotthard е дълъг 16.942м.!И по точно вчера минах с колата през него!!!!(но той се използва само от влакове)ха ха ха ах!!!!!
13
0
 
2
 
! Отговори
kikinho преди 9 години
До Anonimen те пишат за най-дългия за коли, а не железопътен ;)
12
0
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Ами да се надяваме на тях,на приятелски начала,безвъзмездно,да ни построят тунела под Шипка.
11
0
 
4
 
! Отговори
me преди 9 години
Nai dalgija tunev savsem ne e v Norvegia, proverete si informacijata i ne pishete gluposti. :)
10
1
 
9
 
! Отговори
Пътник преди 9 години
Най-дългият тунел в света е в България,а в него насреща идва влак.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и този северен рай го напълниха с криминални елементи от банановите държави
8
0
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
А тунела Сеикан в Япония
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баси къртиците.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бай тошо построи хемус до правец, и тракия до пловдив, нема и 200км.от началото на прехода има направени доста повече километри изградни магистрали.не съм фен на тиквата, но факта си е факт, след комунизма са построени много повече магистрали от колкото преди това.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че направиха филм по Дискавъри, та да разберете за него.
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой хора само комунисти сънуват и тях обвиняват за всичко ........алоу то 88г не сме се раждали колко века трябва да минат .Сърбите са по добре а тръгнаха от под нулата след като НАТО разруши всичко
3
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 пише:"Ние толкова км. магистрали нямаме, колкото тия км. тунели"Да, ама "ТИЯ" НЕ СА БИЛИ ПОД КОМУНИСТИЧЕСКО.И РУСКИ БОТУШ НЕ Е СТЪПВАЛ В СТРАНАТА ИМ.И са наследници на викингите, а не се пънат да са славяни.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние толкова км. магистрали нямаме, колкото тия км. тунели.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗВЪРЗВА!?!......ЦЦЦЦЦ