Да ходиш по вода... с Кристо и вълшебствата му

Проектът на гениалния българин ще е на езерото Изео в Италия
9 май 2015 15:00,
25
Да ходиш по вода... с Кристо и вълшебствата му
"Плаващите кейове". Снимка: christojeanneclaude.net

През 1983 г. Кристо обгражда 11 острова в залива Бискейн край Маями с 600 000 кв. м лъскава розова тъкан. Инсталацията, наречена "Обградените острови", е премахната напълно след две седмици.

Една сутрин жена влиза разгневена в офиса на проекта, пише блогът за изкуство Просперо на сп. "Икономист".

"Сякаш сте излели "Пепто-Бисмол" (лекарство за стомашни проблеми) в залива! - казва ядно тя. Същия следобед възрастен човек влиза в офиса и пита кой отговаря за проекта. След сутрешния скандал Кристо се притеснил, но се представил. "Фантастично е - казва мъжът. - Сякаш сте излели бутилка "Пепто-Бисмол" в залива!"

Кристо, роден като Христо Явашев в България, разказва с удоволствие този случай. Той се удивлява на способността на изкуството да предизвиква такива емоции и на това, че възприятието може да е толкова различно. Надява се новият му проект "Плаващите кейове", планиран за 16 дни на езерото Изео в Северна Италия следващото лято да предизвика подобни страсти.

"Плаващите кейове" ще е серия от златисти пътеки, свързващи гр. Сулцано на материка с островите Монте Изола и Сан Паоло. Кристо каза, че намерението му е да създаде красиво временно произведение на изкуството. Временността за него е важна, защото съдържа естетическото качество, което нарича "присъствие на липсващото".

Проектът ще е първата голяма творба на Кристо от 10 години и първата след смъртта съпругата му Жан-Клод през 2009 г. Пътеките ще се задържат върху водата, защото ще бъдат изградени с 200 000 полиетиленови куба, каквито се използват за понтони във ветроходството. Те ще бъдат закрепени по дъното на езерото на всеки 50 м, с котви, някои от които ще тежат 7 тона. Идеята е амбициозна. Скосените страни без огради ще дават възможност желаещите да стигат до пътеките с лодки и да слязат да се разходят по тях.

Кубовете ще са покрити със 70 000 кв. м тъкан. По водата ще се полюшва 3-километров път. Други 1,5 км ще преминават по пешеходните улици в Сулцано и Пескиера Маралио. Контрастът на меката флуидност върху водата и неподвижното присъствие на сушата ще бъде сексапилен, каза творецът.

Очаква се проектът да струва 10 милиона щатски долара, които Кристо ще осигури с продажба на рисунки, макети и стари творби. Той не се стряска от цената.

"Тези проекти са децата ни – каза той. - Имате ли бюджет за децата си?" Отказва поръчки и спонсорства, за да е негов контролът.

Разрешението за "Плаващите кейове" е издадено само за година от италианските власти, отчитащи, че 4 милиона души са видели "Портите" на Кристо в Ню Йорк, като това е донесло 250 милиона приходи на града.
"Опакованият Райхстаг" (1995) е реализиран след 24 години, като разрешението е дадено чак след като ужасеният от идеята тогавашен канцлер Хелмут Кол поставя въпроса за гласуване в Райхстага и губи.

Работата в мащаб, който неизбежно предизвиква съпротива от засегната страна, независимо дали политическа, или не, е едно нещо. Да го правиш многократно, предвиждайки конфликта и фрустрацията като част от изкуството, води до идеята, че Кристо всъщност се наслаждава на конфронтацията. Той отрича това. Запитан за Жан-Клод обаче, казва, че тя е била "жесток критик", който му липсва "през цялото време".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
32
 
! Отговори
Артър Дент преди 8 години
Ама колко прости хора има... Кво ви интересуват парите му, всепризнат, световен художник.... *** балъците... Значи прасето черния хайвер от алпака като го яде и хич не го интересува, така и вие.
19
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като, чета коментарите и направо ми се повръщаТакава простащина и ограниченост, ще ни затрие... Слушайте си Азис и на доизживяване!
18
10
 
36
 
! Отговори
муспи преди 8 години
"съдържа естетическо качество което нарича присъствие на нищото". Прочиташ го три пъти, нищо не казва - чеше си езика пред голата като него тълпа. Но в "живота" е рационален до без предел. Жени се за богата еврейка, собственица на фабрика за найлон, и баща генерал - в американската версия италиански, в италианската американски. И всичко тръгва като по ноти - до тогава е правил комерсиални пейзажи за да преживява. Приказката свършва с нейната смърт. В САЩ вече е невъзможно да прави от пръдня боя.
17
10
 
39
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Гениален начин да се трОшат пАри безследно. Истински скот.
16
18
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещастно оскотяло племе! Ужасяващо е да се четат такива кометари за световно призната артистична личност. Замълчете бе бедни духом нящастници. Ясно е че не разбирате какво се случва. Ясно е че мащаба е такъв, че неможе да го вденете. Трайте си не се излагайте.
15
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8AMI KAK NIAMA DA SE OTRECHE...SAMO S TESNODRUDI HORA E PULNA BULGARIA, MALKO SA TEZI, KOITO SA KREATIVNI I SA NOVATPORI KONIA S KAPTZI IADE SAMO SENO DOKATO OKOLO NEGO IMA I ZELENA TREVA...AMA NALI TRAIBVA DA MU MAHNAT KAPATZITE, ZA DA I VIDI
14
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уау колко много омраза под статия за един артистичен българин, признат в целия свят като изключително авангарден и оригинален.Разбира се ние пак се стараем да го оплюем.ХОРА, ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ МОЛЯ ВИ, ЧЕТЕТЕ, НЕ БЪДЕТЕ ТАКИВА МИЗАНТРОПИ И НЕ МРАЗЕТЕ ТОЛКОВА.
13
15
 
41
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
От този сериозно ме е срам. И не е верно, никаква негова фондация не плаща. Плащат подкупни общинари, които после получават процент от източените пари. Това е гениална схема за крадене на пари.
12
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смешен е тоя ицо явашев
11
18
 
46
 
! Отговори
а преди 8 години
Престанете с тоя досадник Кристо!
10
20
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за да се отвлича вниманието от деня на победатаРусия освободила света от фашисткото ЗЛО...............фашисткото зло си всъщност ти и глупаците подобни на тебе, но господ си знае работата и раздава всекиму според заслугите.
9
11
 
37
 
! Отговори
учен преди 8 години
Генеален генеаложки балгарен!
8
15
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О боже, какви са тия глупости?!?!?!?!?!?!?
7
17
 
41
 
! Отговори
Монархист преди 8 години
до 5Недей да говориш глупости. Чел, чел ама очевидно недочел. Финансирането на проектите му идва от неговата фондация, която се занимава с продажби на неговото изкуство и по-точно скици на минали и бъдещи проекти. Дори е водил цяла лекция изнесена в Станфорд по въпроса за богатството му.
6
20
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво ни занимавате с тоя опаковчик -отдавна отрекъл се от род и родина!!!!!
5
17
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за да се отвлича вниманието от деня на победатаРусия освободила света от фашисткото ЗЛОи дала свободата на всички народи.
4
16
 
56
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Не съм чувал с нещо да е помогнал на родината или народа си (ако въобще се счита за българин). Защо тогава да ме интересуват глупостите му?
3
16
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм се чудил откъде намира толкова пари за ненужни екстравагатни глупости, които разваля след една-две седмици. И за да си задоволя любопитството се поразтърсих в Интернет и с голямо очудване разбрах кой плаща-всички ние данекоплатците плащаме за тези глупости и за охолният му живот. Парите за така нареченото изкуство идват от различни фондове, като най-голямата част са от държавни, общински и международни фондове - северно американски и европиейски.Аз плащам данъци и на двата континента.
2
28
 
37
 
! Отговори
Бучински преди 8 години
Виждаш ли разликата ,"мило " .. 0.. ло.Тои е световен артист. Ти завистлило ...0...
1
18
 
51
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
За съжаление, дори и гениален, Кристо е едно ГОЛЯМО ***. Не претендирам, че и аз не съм, но просто съм МАЛКО ***. А когато си голямо *** е нужно да внимаваш. Най-малкото с езика на изява.