Непознати факти за Чили - част втора

Чили е единствената страна в света, в която няма отровни змии
10 май 2015 14:38, Мария Дуковска
4
Непознати факти за Чили - част втора
Снимка: reurinkjan

Чили е страна, която процъфтява, а престъпността и корупцията там са с много ниски нива.
Средната продължителност на живота е над 75 години, което само по себе си говори за живота в страната.

Сантяго (столица на Чили) пък бе обявена за най-безопасната столица в цяла Латинска Америка.

Какво още не знаете за тази южноамериканска страна, проверете в първата част с любопитни факти (ако все още не сте го направили), а след това се насочете към следващите редове:

12. Великденският остров е най-отдалеченото място в света. Най-близкото населено място до него се намира на 2500 километра разстояние.

13. Чили е една от малкото страни в света, които предлагат екскурзии до Антарктида и Великденския остров.

14. Чили е единствената страна в света, в която няма отровни змии.

15. Нивата на престъпност и корупция в Чили са най-ниските в цяла Латинска Америка.

16. Най-големият изкуствен басейн в света се намира в чилийския курорт Сан Алфонсо дел Мар. Дължината му е 1 километър, а дълбочината му (в най-дълбоката си точка) - 35 метра. Той се намира само на 200 метра от Тихия океан, чийто води всъщност се вливат в басейна след предварително филтриране. Басейнът има постоянна температура на водата от 26 градуса, докато океанската вода е доста по-студена.

17. Имената на чилийците, които са съпруг и съпруга, са различни. Ако по случайност те съвпадат, първата асоциация е, че двамата са брат и сестра.

18. Островът на Робинзон Крузо наистина съществува. Той е част от архипелага Хуан Фернандес и принадлежи на Чили. Всъщност романът на Даниел Дефо е базиран върху историята на шотландския моряк Александър Селкирк, който живеел сам на острова в продължение на 4 години и 4 месеца.

19. В Чили земетресенията на са прецедент. Последното голямо такова се случи само преди около месец. Магнитудът му бе 8.2 по Рихтер. През 2010 година страната бе разлюляна от още по-силно земетресение (8.8), заради което загинаха 524 души.

20. Жителите на града Антофагаста пият най-много Coca-Cola на глава от населението в света. Това се дължи на факта, че в града и окръга няма почти никаква питейна вода, годна за консумация.

21. Чилийците смятат себе си за жители на „Страната на поетите“. Някои представители на по-възрастното поколение дори се обиждат, ако човек не знае кои са Пабло Неруда, Габриела Мистрал, Никанор Пара и други известни автори. Чилийската поетеса Габриела Мистрал, позната с псевдонима Лусия Годой Алкаяга, дори е изобразена на банкнотата от 5000 песос. Тя е първата латиноамериканка, наградена с Нобелова награда за литература.

22. В Чили има мини, от които се добива тюркоаз.

Посетете галерията нa Tialoto.bg и разгледайте любителски снимки от Чили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Tobi преди 8 години
Аз бях обран в Сантяго. Това с ниските нива на престъпност е въпрос
3
1
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
нямало отровни змии , нямало това , нямало онова , ми да им изпратим Мая Манолова да си имат всичко
2
0
 
9
 
! Отговори
хммм преди 8 години
можеби искат да кажат ,,единствената държава в южна Америка без отровни змии, иначе няма логика. Поне аз се сещам за 10 в които няма змии.
1
0
 
14
 
! Отговори
crane преди 8 години
А пък в Ирландия въобще няма змии.