Уникалната скала в Юта

Тя прилича на вестник
4
Уникалната скала в Юта
Снимка: flickr.com

Скалата-вестник се намира в Сан Хуан Каунти, американския щат Юта. Почти 20 квадратни метра скална повърхност са изрисувани със стотици древни индиански петроглифи (скално изкуство).

Скалата се е превърнала в място, където от 2000 години насам всички обитатели на района са записвали по нещо. Оттук идва и името ѝ – „вестник“.

И макар че на територията на САЩ има много петроглифи, тези са едни от най-големите, добре запазените и леснодостъпните.

Скалните рисунки са смесица от човешки, животински и абстрактни форми, представящи културите на различните племена, живеещи там (навахо, анасази).

Скалата-вестник се намира на около 45 километра северозападно от Монтичело и 85 км южно от Моав. Смята се, че първите рисунки датират отпреди 2000 години и са дело на племето анасази, които са добре известни със своите каменни и земни жилища, а не с изкуство.

Най-новите рисунки са от началото на 20-ти век, когато първите съвременни изследователи на този регион оставили своите отпечатъци с инициали и имена. Сега уникалната скала е защитена от вандализъм с помощта на ограда.

Въпреки това всички желаещи могат да разгледат сравнително отблизо древните рисунки върху скалата-вестник. Вие също може да го направите, като посетите галерията на Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: вестникскалаЮта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Тия да се научат пьрво да рисуват преди да драскат по скалите
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Колизеума не може да не е минал оттам. Я да се поразгледат малко повечко...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Благо Колизеума не е писал там :)
1
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Само аз не съм писал...там на скалата.Няма начин да не ми дадат виза за Хамерика;ще се...смилят над мен,даже може да ми купят и...еднопосочен билет.