Непознатите археологически обекти у нас

Топ 10 – класация, изготвена от предаването "Десет" по Bulgaria ON AIR
19 фев 2016 14:44, Александър Попов
6
Непознатите археологически обекти у нас
Пещера Козарника. Снимка: nasamnatam.com

Повечето от нас са чували за най-големите археологически открития на нашето време. Познаваме и културно-исторически обекти като Царевец, Стария Несебър, Мадарския конник, Рилски манастир, Боянската църква, Свещарската гробница и др. Но страната ни е сред най-богатите на културно наследство и откриването на нови обекти не е нещо необичайно.

Кои са 10-те малко познати места, които можем да посетим, за да открием нови късчета история, разкри гл. ас. Боян Думанов, ръководител на департамент археология в НБУ в предаването „Десет“ по Bulgaria ON AIR.

Пещера "Козарника", с. Орешец, Видин – Тя е изключително важна за археологията, защото покрива диапазон от трите главни палеолитни епохи. В тях се открива човешко присъствие, намерена е дори подбедрица от неандерталец, отнасяща се към 60 хил. г. преди нашето време.

Халколитен рудник "Ай-Бунар", Старозагорско – Той е почти невидим. В пластовете от V-IV хил. пр. Хр. са открити множество медни предмети и медна руда.

Укрепено селище в м. "Чертиград", Етрополско – Труднодостъпно е. През античността се превръща от крепост в укрепено убежище.

Късноантична крепост "Св. Атанас", Бяла – Това е по-скоро укрепено селище с интересно общество, обединено около култа и чудесата на църковния храм, построен през IV век и съществуващ до VI век.

Емпорион Дискодуратере, гр. Дряново – Една изключително интересна структура в класическата и римската древност. Емпорион е буквално тържище – центрове на надрегионална търговия.

Останалите обекти в класацията вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: археология
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
абв преди 8 години
За "Аи бунар" да сме по-точни.Най-старите медни рудници в Европа.Намират се по пътя за Ст.Заг.минерални бани.Между "Черния мост" и фабриката на "Дерони".На десетина км. северозападно от града.Има табела на отбивката.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мечия кладенец / фабриката на дерони :)
4
1
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
Зад втория баир. Това достатъчен орентир ли е? (ако си заралия ще се сетиш. Ама мината са едни плитки изкопи. Ако не знаеш ще помислиш, че са дълбоки вади в хълма :-) )
3
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До до 1като са писали статия поне да са ч написали до края - напр. рудник "Ай-Бунар - в стз област - къде точно? областта да не е с 1 село само?
2
0
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Има ли желание, има Гугъл за тази цел. Целта на статията е да подсети за местата, освен това дава информация кое къде се намира. Човек с познания по география на България ще знае, че Червен е в североизточна България. Оттам нататък ориентирането става лесно.
1
2
 
7
 
! Отговори
az преди 8 години
за една част са написали някви имена и областта а как по точно да се стигне до тях никой не казва, че съществуват такива места ясно, ако няма подробности не ми трябва статия