"Без будилник": Белгия – мирната, с дъх на шоколад

Елате с нас в най-добре запазения й средновековен град Брюж
12

Брюж пленява веднага с архитектурата си. Снимка: Dnes.bg

Замислихме Белгия за следващото пътешествие в "Без будилник" преди атентатите в Брюксел. И това, че терористи окървавяват различни туристически дестинации, всявайки страх за едно от основните достижения в ЕС – свободното придвижване, не е повод да прекратим, а да продължим замисленото. Елате с нас в най-добре запазения средновековен град в Белгия – Брюж.

"В Брюж има много история, бира и шоколад". С тези думи на мой приятел миналата неделя започна обиколката ни – аз стъпвах в града за първи път, а моите "екскурзоводи" за пореден - все с гости от България. От Брюксел стигнахме до Брюж с влак за около 1 час и 20 минути.

Влаковете са достатъчно начесто, но пътешествието започва с щипка адреналин, защото, оказва се, често сменят перона, от който тръгват в последния момент.

Подготвени сме за пътешествието си повече от подобаващо – гледахме "В Брюж" и, разбира се, след това минахме през някои от местата, където са заснети сцени от филма.

Мисля, че е филм, който не всеки може да "преглътне." Но както няма лоша реклама, така и след 2008 година, когато той е създаден, местните видимо чувстват наплив на туристи.

В края на март Брюж е студен, но пък не се спъваш непрекъснато в други захласнати туристи. Денят, в който ние го посетихме, ни предложи от всичко – облаци, пръски дъжд, вятър, но и слънце.

Веднага щом то ни се усмихна, се качихме на лодка, за да обиколим градчето по каналите, заради които го сравняват с Венеция на Севера. Лебедите и патиците, плуващи в тях, сякаш са свикнали с нахалните посетители, щракащи с фотоапарати и телефони във всички посоки.

Някои от мостчетата са толкова ниски, че трябва да наведеш глава, докато лодката минава отдолу, а преди това да се случи, често отгоре ти помахва дружелюбно напълно непознат. Пътуването с лодка е повече от задължително и въпреки билетчето от 8 евро, лодкарят очаква бакшиш за старанието, с което обяснява особеностите на сградите, около които преминаваме.

"Виждаме" и най-малкото прозорче в света на една от тях, но истината е, че колкото се вижда, толкова се и пропуска, защото всяка е забележителна посвоему.

Каналите са оградени от малки павирани улички и симпатични къщи с характерната архитектура, основно от XVІІ век. Старият Брюж е много компактен като разположение, но изобилства от музеи, исторически и културни паметници.

Не може да се пропусне катедралата на Светата Дева, в която е мраморната статуя на Микеланджело “Мадоната с младенеца". Кулата на катедралата пък е една от най-високите тухлени сгради в света с внушителните си 122 метра.

Ако решите да изкачите кулата "Белфри" с нейните над 300 стръмни стъпала, ще се порадвате на гледка от птичи поглед към архитектурата на Брюж. Подгответе се обаче за дълги опашки, защото в нея едновременно не може да има повече от около 70 души. Търпението ви ще бъде възнаградено и с възможността да видите механизмите, задвижващи десетки камбани в камбанарията.

Съвсем наблизо е базиликата Светата кръв, в която в стъкленица се съхраняват капки от Христовата кръв. Казват, че свещената кръв била забърсана от Йосиф Ариматейски, след като свалил тялото на Исус от кръста. За съжаление при посещението си не я видяхме, но може би ще имаме повече късмет следващия път. Базиликата има два параклиса, построени един над друг, което също е интересно, както и музей.

И понеже времето е студено, не може да не се сетиш за хапване и пийване. Влизаме в единствената семейна пивоварна в центъра на града "De Halve Maan", която произвежда най-известната бира тук -  Brugse Zot (Брюжкият глупак/шут). Може да видите как се произвежда, а и да си купите от нея.

За да тушираме ефекта от студения вятър, заложихме на типична фламандска супа от риба, която на вид е по-близо до основно ястие. Сервираха ни я гореща, с препечен хляб, лют сос и настърган кашкавал.

Десертът тук естествено е шоколад. Всяка втора витрина е заета от него в най-различни форми – от фигурки на зайчета, патенца, овчици, та до гаечни ключове и еротични изображения. Няма да сгрешите и ако заложите на белгийските вафли/гофрети – с гъста сметана, шоколад, плодове. За подарък пък може да вземете различни сувенири от дантела.

За ден съвсем естествено не може да се види всичко, което е добър повод за следващо посещение. Искрено се надяваме то да е скоро, както и в сърцето на Европа да няма страх, да не мирише никога повече на кръв, а на мир и шоколад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Лорна преди 7 години
Препоръчвам ви горещо да посетите и Гент! Също невероятен град! Един приказен град с каналите, историята и шоколада!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Лорна преди 7 години
Бях в този забележителен град на Нова година. Времето беше същото, каквото го описвате през март. Невероятно преживяване! Приказен град от Средновековието уникално преплетен със съвремието! Потопяваш се в една съвсем различна ,от сивото ежедневие, атмосфера! Ще го посетя отново! Сякаш ,че нещо ме тегли натам! Или може би съм омагьосана!!!!
7
4
 
0
 
! Отговори
буба преди 8 години
Ако си пенционер, там може доста да ти се понрави. За мен това си е едно скучно, малко градче с история. Kръчмите по de Grote markt или центъра, както го описва авторката, са ненужно скъпи. В градчето няма особен нощен живот освен няколко пъба около театъра. След 11 лесно могат да те глобят, ако си пиеш бирата на улицата...
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Премиера на Белгия лява резба , директора на полицията в Брюксел същия и т.н. Вижте в ПИК снимки на тези хора , ще се отвратите . Какво борба с терористите какви пет лева . Просто забравете .
5
2
 
7
 
! Отговори
Нема нужда преди 8 години
Белгия мирната особено при Леополд Втори - 10 милиона убити и още толкова с отрязани ръце за неизпълнение на нормата за добив на каучук!
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Научете се да пишете - пише се "Елате с нас в най-добре запазения """И""" средновековен град Брюж" - И-кратко в случая е доста неуместно.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Или просто гледайте In Bruges
2
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой аматьор е снимал, излагация
1
2
 
4
 
! Отговори
Qwerty преди 8 години
Най-якото място в Ниските земи. На центъра не трябва да се сяда, защото бирата е 9 евро.