"Без будилник": Егейска Турция – (не) познатата

Пътешествие с морски вкус, "бавна" храна и истински релакс
74

Море, докъдето поглед стига. Снимка: Dnes.bg

Малко бягство от напечения асфалт в града, това е днешният "Без будилник". Просто елате с нас, ние продължаваме да пътешестваме в Егейска Турция.

Вода, много вода. Докъдето поглед стига, Егейско море все е на една ръка разстояние при разходката ни в тази част на Турция, а е само едно от четирите морета, които мият бреговете й.

През цялото време си мисля колко много облагодетелства този факт, но и колко трябва да пазиш това безценно богатство, което дава разнообразни възможности за туризъм и развлечения.

Пътуваме към места, които са непознати или до голяма степен извън полезрението на българския турист. Такъв е районът на Сеферихисар, предпочитан предимно от западноевропейци. Част от тази обиколка е островът Гьокчеада – рай за сърфистите и въобще за различни водни спортове, за който ви разказахме миналата седмица.

Разглеждаме древния град Ассос, където Аристотел е живял и преподавал в едно от най-древните училища по философия, който пленява със спокойствие и бутиков лукс.

Ще стигнем и до Йоздере, съчетал петзведни удобства с възможността за почивка далеч от шума. Разположен е на 80 км от третия по големина турски град - Измир и на около 30 км от Кушадасъ. Срещаме жени със забрадки, но не и с бурки, може би защото за района на Измир казват, че е бастион на опозицията срещу Ердоган. Тук се раждали и най-хубавите момичета, най-известните манекенки на Турция.

Йоздере предлага приятно съчетание на планина и море на едно място, както и възможност за спокойна почивка. От малко яхтено пристанище често тръгват корабчета, които предлагат атрактивни забавления – плаж на "покрива" им, музика като за дискотека, обяд на борда и черешката на тортата – възможност за плуване и скокове във вода в безкрайно чисти заливи.

Хотелите тук привличат посетителите си с нещо "свое". Най-видимото са басейните в различни форми и с различни атракциони за най-малките, просто опасващи хотела или някак преливащи се в морето, ако ги гледаш отгоре. Ще видим плаж само и единствено за домашни любимци, стаи за релакс и СПА с легло, телевизор и различни глезотии, дървени къщички, "нагазили“ в морето, с диванчета и шезлонги за отмора, хотелски стаи със собствено джакузи... даже нудистки плаж.

Помислено е за всичко, което може да правите в един четири или петзведен хотел, който в много отношения напомня малък град. В огромните комплекси има магазинчета за дрехи, плажни принадлежности, сувенири и какво ли още не. Ето, два големи папагала привличат клиенти в един от тях и дори дават истинска целувка на по-смелите посетители.

Хотели приютяват цели библиотеки и кътове за четене, салони за игра на карти, по няколко "а ла карт" ресторанта, които предлагат италианска, китайска, турска кухня... И тук си проправя път стремежът към по-качествен, природосъобразен живот, за "бавна" храна, като някои от местата за настаняване например предлагат на туристите плодове и зеленчуци от собствените си градини.

Турското гостоприемство е известно, както и качеството и количеството на храната. Безспорно те са сред причините, които са довели 36 млн. туристи в страната миналата година. Видимо е, че тази година ще има сериозен спад на посещенията след отлива на руските туристи, но въпреки това хората, заети в този бизнес в Турция, не спират да се трудят. Нещо повече – опитват се да покажат предимствата и красотата на по-малко известните места, да развиват туризъм там, където смятат, че има още възможности.

Едно такова място е град Чанаккале – своеобразна врата, съединяваща Азия и Европа чрез пролива Дарданелите, който свързва Егейско с Мраморно море.

Местните казват, че именно поради географското му положение туристите повече или по-малко го подминават на път за някои от големите курорти. А градът има какво да предложи на изкушения не само да лежи на плажа и да пие коктейли. Развитието на грънчарството в миналото дава името му, което в превод означава "Грънчарска крепост", а днес той е важен транспортен и риболовен център в Турция.

Може да започнем разходката от дървения кон от филма "Троя", изложен на брега. И това не е случаен подарък за града, защото Чанаккале е най-близко разположеният по-значим административен център до археологическите останки на древната Троя.

Битката при Чанаккале през 1915 г. е една от най-известните от Първата световна война. Тогава под водачеството на Мустафа Кемал Ататюрк турската армия удържа офанзивата на корабите на Антантата, не без многобройни жертви и от двете страни.

Паметта на тези половин милион войници – турски, австралийски, английски, френски, новозенладски, е увековечена на националния исторически парк на полуостров Галиполи.

Историческото минало на града се разкрива и в музеите. Може да посетите например този на Пири Рейс, картограф и известен мореплавател на Османската империя. Опитайте и местно вино, което е важна част от културата на района и особено на близкия остров Бозджаада, известен с лозята си.

Приятни спомени остават дори само от една разходка по крайбрежната улица, където може да поседнете в един от многобройните ресторанти и кафенета. После свийте по някоя от малките улички с магазинчета, които предлагат какво ли не. "Био" продуктите са навлезли и тук, отбелязваме, докато купуваме козметика, а после и традиционния локум, маслини, чай, небет шекер...

Гостът е много важен в турската народопсихология и трябва да бъде посрещнат по най-добрия начин. Максимата, която в тази страна споделят, е, че ако един дойде и остане доволен, неминуемо след себе си ще доведе поне още четирима...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
4
 
! Отговори
ГНЕВЕН ВЪПРОС преди 7 години
ЧАДЪРИТЕ И ШЕЗЛОНГИТЕ ПО 10 ЛВ. ЛИ СА ????
48
6
 
19
 
! Отговори
turist преди 7 години
Турската експанзивна реклама - няма край! Избягаха им НОРМАЛНИТЕ туристи както руските така и западните! Сега се опитват да ЗАРИБЯВАТ балъци!
47
20
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На почивка само в България - Земен Рай!
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеално и след това ще си търсиш протези за липсващите ти крайници и пластични хирурзи за пораженията след бомбен атентат.
45
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ол инклузив с включените традиционни за Турция и другите ислямски държави масови разстрели и взривове с викове "Алах е велик" ли е офертата??
44
32
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пей сърце 1На почивка само в Гърция!Вкусна храна,чисто море,перфектно обслужване,приятна музика.Няма мутри и чалга. Далеч от неистовия вой на муфтията, от минарето на джамията.
43
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако съм вместо вас ще се възползвам. Имам един приятел от Пловдив, всяка година идва в Анталия, всеки ден опразва мини бара и се връща с един багажник храна в Бг.
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До баламаВ Турция не останаха, всички заминаха за Германия.
41
1
 
15
 
! Отговори
ДЦ§ преди 7 години
Обичам да пътувам!!!Дано скоро нещата да се успокоят, за да може отново да имаме възможноста да обикаляме по света и да общуваме помежду си!Нормалното Човешко общуване е най-добрата дипломация!За съжаление, политиците рядко се съобразяват с този факт, преследвайки личните си интереси!!!
40
23
 
19
 
! Отговори
Осман преди 7 години
България на три морета по времето на цар Симеон Велики! Днешна Турция е част от предишна Велика България! Никога не е късно да си върнем пак територията! Ердоган си заминава Турция е пред гражданска война. Българите там искат пак да живеят в България
39
18
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Отивай и дано се върнеш жив! Виж в ю туб какви атентати правят ПКК в Турция и пак ми пиши дали ще ходиш!
38
40
 
28
 
! Отговори
европейски Българин преди 7 години
Аз отивам в Турция на почивка. Нека руснаците се къпят в черноморската септична яма където се излива канализацията (Дунав и Волга също са канализационни канали) и бетономорие пълно с мафия.
37
19
 
15
 
! Отговори
mehmed han преди 7 години
До Стига с тази турцияnikade nqma da odim be tyuflek.nie sme v cql svqt.nad 150 miliona sme po sveta.i si pomagame.a pri vas Balgarite ne e taka.Forever Turkiye
36
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да разбулим мистериите. "AAA Five Diamond Award" е петобалната система(най-известната), но тя използва диаманти, вместо звезди. И понеже не може *** сами да си сложат рейтинг 5 диаманта, те използват невежеството ви и си лепят 5 звезди, което всъщност нищо не означава.Тъй че ако искате и на 500-тин звезден ол инклузив отидете. Ол инклузив няма как да е хубав - той е с ниска цена, за сметка на качеството. Масовка за селяните. *** вика, на 5 зезден ол инклузив... ахахахаха
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, и кои са тези десетки други места, като Турция е в топ5 на световните туристически дестинации?.................................................................................БЕШЕ!!!
34
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сега сериозно, отиди веднъж на ол инклузив, но поне в 5звезден."Поне 5 звезден? Говорим си за системата "Мичелин" ли? Максималното там е 3 звезди като оценка. И в Турция 99% от "5 звездните" места, няма да имат и 1 звезда по тая система. Или си говорим за системата за оценяване "Галерия", която е 7 звездна? Там може и да забършат по 1-2 звезди. Или си говорим за анадолската система "ще си сложим колкото звезди можем да си напечатаме, а баламите ще се вързват, щото са от село"?
33
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До drНе обичаш ли родното - обичаш турското. Още има патриоти.
32
4
 
6
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До Анонимен (22)Г-н ***,независимо, че не сте от руските ви колеги, трябва да имате предвид, че свалянето на (какъвто и да е) самолет на сирийска територия е законно само със знанието и съгласието на легитимната власт там. Такова разрешение не е давано на Турция. А самолетът е паднал на 5 км в сирийска територия.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
25 - точно така - беше една държава. А ти вземи,чме попрочети още нещо. САМО С ЕДНА КНИГА В ЖИВОТА ДАЛЕЧ НЯМА ДА СТИГНЕШ.
30
9
 
22
 
! Отговори
турист преди 7 години
Нелоша рекламна дописка за турския туризъм. Турция е особенно подходаща за Андешковци - ол инклузив прасета, които затворени в компрлекси да се тъпчат до припадък на символични цени срахувайки се да не бъдат изклани от фанатизирани касапи.Да, но повечето българи /слава Богу/ искат почивка свързана с максимум спокойствие и минимум условности.