Половината плажове по морето – без спасители! Защо?

44 са неохраняемите ивици на юг, 36 пък са на север
25 май 2018 09:20,
20
Половината плажове по морето – без спасители! Защо?
Плажът "Корал". Снимка: Wikipedia

Половината от плажните ивици по морето остават без стопани този туристически сезон.

Причината е, че са отдалечени, труднодостъпни или не достатъчно атрактивни за потенциалните наематели.

От общо 109 плажни ивици по Южното Черноморие, до момента на концесия са отдадени 56, а на практика без спасители там остават 44 плажа. По Северното неохраняеми са 23 пясъчни ивици край Варна и 13 по Добруджанското Черноморие.

Седем от тях са край Шабла, 4 – на територията на община Каварна и 2 – край Балчик. Очаква се броят им да намалее с 5, ако Министерството на туризма осигури спасителни постове на плаж "Дуранкулак", в т.ч. къмпинг "Космос", два поста на плаж "Шабленска тузла - къмпинг "Добруджа", един пост на "Русалка - голям плаж" и два - на плаж "Фиш-фиш - нов" в община Балчик. Един пост да бъде разположен и на плаж "Болата".

Най-голямата плажна ивица в областта, която остава без стопанин, е на морски плаж "Дуранкулак – север 1", която е с дължина 4216 м и чиста активна пясъчна площ 64,475 дка.

Без стопани на юг са и трите екоплажове - "Иракли", "Корал" и "Бяла Карадере", показа проверка на "Монитор".

Разчетите по общини сочат, че най-много ивици без спасители това лято ще има в община Царево, където неохраняеми остават 19 плажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
До 2,3 и 4 преди 5 години
Вземете да прочетете поне статията.Не пише че няма желаещи за спастели,а че няма желаещи да наемат плажовете. Тоест няма работодатели за спасителите.
15
0
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До Анонимен 15По-добре ще се чувсвате ако си МАХНЕТЕ главата!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АлександринаНай-вече се давят хора на охраняемите плажове. Не знам тая статистика от къде я извадихте...
13
0
 
2
 
! Отговори
Zudi преди 5 години
I zasto da ima?! Vseki e svoboden i ima pravo da se davi, kadeto si iska v darjavata. Na iasovirite, rekite, kanalite, kladencite, eserata da ima li ?! Moje bi i v lokvite na bulevard bruxel 1 sasto da ima po edin spasitel i po edin general?!
12
6
 
2
 
! Отговори
Александрина преди 5 години
Нагледно как държавата стопанисва плажове - никак. Даже за сигурността на плажуаващите не се ангажира. На места без спасители би трябвало къпането да е забранено, а не всяка година да броим статистика колко са се удавили.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре без спасители,че нещо много нервни почнаха да стават.Обикновено спасителите са некви сърдити татуирани типове с вид на мутри. Който има нужда от спасител да си наеме личен по цял ден ще го гледа- да не разтегне,да не преяде ама топло ли му е студена ли е водата,мокро ли е морето и какво още си поиска.
10
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Аз досега спасител да помогне на давешщ се не съм вдиял. Винаги някои от плажуващите помагаха на давещите се, изнасяха ги на брега и там дотичваше спасителя, разбутваше хората спасили човека, за да стигне гордо да спасения.
9
3
 
9
 
! Отговори
3M преди 5 години
Кому са нужни тези спасители? В Гърция на повечето плажове няма такива досадници и това е едно от най-хубавите качества на гръцкото море
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
там където ги има пенсионери
7
0
 
0
 
! Отговори
пътник преди 5 години
Копират гърците.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЯвно седите по себе си. Крайно време е да се научите сам да си "вдигате гащите", а да не разчитате други да се грижат за вашето здраве, вашето образование, вашето благосъстояние и т. н.
5
9
 
12
 
! Отговори
курортист преди 5 години
Много хубаво е да има плажове без спасители. Отвратително е да си на плаж със спасители, свиркат, викат стават разправии, ужассс. Не ходим на море за да ни свиркат. Оставете хората на мира!
4
0
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Кеф, тъкмо няма да ми свиркат спасителите за щяло и нещяло.Само не разбрах къде са тези райски плажове...
3
2
 
7
 
! Отговори
Хак да им е преди 5 години
Ами там тези "работодатели", които стопанисват плажовете най вероятно не искат да плащат. Надявам се и туристи да нямат та да глътнат яко вода и следващия сезон да се научат как се прави бизнес, а не да дерат кожата наи без това вече малко почиващите българи.
2
0
 
17
 
! Отговори
Неспасяем преди 5 години
Наемателите да слагат плавниците и да си пазят скъпите туристи!
1
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Трябва да са се издавили...