1 млн. българи се питат: Къде морето ще ни излезе по-солено?

В Гърция по-скъпо, но в Турция по-изгодно
Обновена: 31 май 2018 18:35 | 31 май 2018 16:00, Петя Славова
135
1 млн. българи се питат: Къде морето ще ни излезе по-солено?
Снимка: архив, Булфото

Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция. Очакванията са около 650 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка, а около 310 000 да почиват в турските курорти. Но къде почивката излиза по-евтино - у нас или в чужбина?

За юли, например, цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а в хотели с пет звезди – от 69 евро в Турция.

Ако до преди години за лев получавахме една турска лира, сега вече можем да получим почти три. От началото на годината валутата в южната ни съседка загуби над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. Напук на очакванията за по-евтини пътувания заради по-евтината лира, туроператорите не намаляват цените. Първо, защото не продават пакетите в лири, и второ, защото повечето резервации са направени много преди сериозния срив на валутата на съседите.

От кризата обаче печелят хотелиерите в турските курорти. Засега обаче плюсовете не се отразяват в цената на нощувките. За туристите с евро в джобовете храната в ресторантите, екскурзиите и посещението на различни забележителности са повече от изгодни, съобщава Нова тв.

Още по темата

По-евтиният пазар при съседите активизира алъш вериша в много от градовете край границата. Това даде тласък и на туризма. Всяка седмица хиляди туристи тръгват от международната автогара в София към турските курорти. Първите групи заминаха още в началото на май, а само след дни се очакват едновременно към турските курорти да тръгват десетки автобуси с българи. Очаква се много силен сезон.

Завръщането на туристите в турските курорти веднага тласна цените на почивките нагоре - минимум с 10-15 %. Най-предпочитани остават хотелите в Кушадасъ, Дидим, Бодрум, Мармарис и Анталия.

По-солено се очертава морето в Гърция. За да достигнем до плажовете на съседите, пътуването ще ни струва много повече, защото за да заредим, ще се наложи да бръкнем много по-дълбоко в джоба си. Сега цената на литър бензин минава 1,50 евро. Прогнозите на експертите са, че в пика на сезона по островите ще зареждаме и за 2.5 евро. Още преди скъпите горива да се отразят на туризма, почивките тръгнаха нагоре. Пакетите са основни за 7 нощувки със закуска и вечеря.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма смята, че основно българинът почива в България. Дори тези, които посещават близките страни правят по едно посещение и на родното Черноморие.

"Ако сравняваме тризвездни хотели, в България едно четиричленно семейство може да почива за 1600-1800 лв у нас. В Гърция същата почивка ще излезе около 3400 лв", смята той.

Но що се отнася до Турция, експертът сравни олинклузив пакети, които основно се предлагат там и според него те са на много изгодни цени. По думите му, ако трябва да ги сравним с българските хотели, в Турция е по-евтино.

Драганов обясни, че със завръщането на руските туристи в Турция, се очаква и там да се увеличат цените, но пък спада на лирата спрямо европейската валута и щатския долар също е от значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
6
 
29
 
! Отговори
Бунгало преди 5 години
В статията се прави сравнение на цените на хотели, пакети и т.н. Аз лично предпочитам да отида на спокойно и тихо място, а не на шум и денонощен купон. Въпрос на гледна точка. Защо ревете, че който ходи в Гърция на бунгало или вила си носи всичко от тук? Ами да си носи какъв ви е проблема? Там е чисто на плажа , е като минат някои нашенци вече не е.На нашите плажове цари мизерия и смрад. Кое избирате?!
81
21
 
17
 
! Отговори
ял и пил,и платил преди 5 години
Хубаво е в Гърция,но вечер като излезеш на кръчма да имаш 150 евраки в джобаки за каламари ,узо,риба и саалата. Ако си без пари и дремеш на терасата и оглеждаш минаващите ,по-добре си стой у Бг-то!
80
10
 
43
 
! Отговори
Ставрос преди 5 години
Осем години почивам в Гърция и винаги се връщам зареден и отпочинал.Уважение навсякъде,няма мутри и клиента е бог.Почиваме на Тасос и тази година цената за 7 нощи в разгара на лятото от 2 август за HB в Alexandra Beach на човек ни е по 540 лв.Това 4 звезди ама истински.Хотела е директно на плажа и достатъчно луксозен.Тук за подобно ще ми искат поне тройно за тези дати и условия.Кое да ме накара да се върна в тази гнусна черноморска булгаромутренска идилия?КОЕ?
79
9
 
8
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До гърчеещ се Бугар Чудесно! И си лежиш на мръсния гнусен плаж, нали?
78
13
 
20
 
! Отговори
гърчеещ се Бугар преди 5 години
ХУбаво ама в Бургас с 50 лв цял ден си пия студена бира на плажа и хапвам сафрид и попчета на капаните,в хубавата Гърция с тези пари дремя на терасата и бъркам в багажника на колата за бира от Лидъла.
77
2
 
4
 
! Отговори
Timinujki преди 5 години
Ministar Goranov ne e kazal za parvoto 6mesechie na tasi godina kolko leva ot dds nostuvkite v bg hoteli e sabral...kolko leva ot dds na parnoto otoplenie i toplata i studenata voda v bg hotelite i restorantite e vzel v bg budjeta, ne e kazal i kolko leva dds ot ekarissajite, krematoriumite v rbg e sabral...ne e kasal kolko leva dds e vzel ot razvlekatelnite igri jetove, banani, parashuti, banji, gondoli, casina, windsurf, kitesurf, cayac, kruizni yachti, lodki, vodni kolela, e-bike, rentacareta
76
3
 
1
 
! Отговори
БАТ БУЛГАР преди 5 години
Кой ти дава правото да обиждаш хората ?! Гледай си в твоята паница .
75
1
 
18
 
! Отговори
хелп ме преди 5 години
претенции за звезди по хотелите нямам само да е чисто и спретнато .- вие се подигравате ама някои хора не копаем парите и ол инклузива е удобен за с малко дете което постоянно иска сладоледи примерно .. иначе нищо против нямам и на палатка да ида!
74
2
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Почивка означава да отидеш на Гости .
73
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Керамоти не беше ли блатото, къде се зауства канализацията на Кавала?
72
2
 
18
 
! Отговори
ббб преди 5 години
До АнонименЗначи щом някой ходи в Гърция, значи е на къмпинг с хладилна чанта. *** си, Саше...Дори и да е така, какво му е на къмпинга? Или ти ходиш само на 5 звезди на слънчака и мислиш, че си цар?
71
19
 
14
 
! Отговори
БатБулгар преди 5 години
Само *** и полу-хора полу-животни ходят на ол инклузив. Един уважащ себе си човек никога няма да отиде на ол инклузив, а ще си вземе една вила за 1 седмица с приятели и ще си направи кефа. Хахахахха
70
20
 
16
 
! Отговори
БатиЖоро преди 5 години
До АнонименЕвала, един да го напише правилно. България е най-доброто място за почивка. Просто забравете за ол инклузива и ше сте супер. ол инклузив е за животни, а не за хора.
69
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и да въртим нещата, някои българи така предпочитат - и с пяна на уста хвалят - северните гръцки курорти заради възможността хем да почиват евтино (къмпинг, хладилни чанти), хем да публикуват "екзотични" снимки във фейса си. В големите български курорти има немалко наистина добри хотели, а извън тях вече се предлагат чудесни самостоятелни вили за предпочитащите спокойствие и природа. Северна Византия е плебейска радост.
68
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Най-евтино е у дома! Както всяка година! Седиш пред телевизора и гледаш морето! Пък и да гладуваш, никой няма да те види и да те изгони! Най-много да ти изключат тока и да не гледаш телевизия! Въпреки, че работиш българино като роб, но ти плащат жълти стотинки!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хелп меКолко звезди да бъдат хотелите?
66
2
 
7
 
! Отговори
хелп ме преди 5 години
някой да ми даде имена на хотели в гърция по близо до нас щото пътя е трудна работа с дете .. ол инклузив за седмица за двама с дете на 5 до 1000 лева или е мисия невъзможна ?!аами такива хотели има ли в турция ?!защото офертите които гледам минават 1500 без транспорт което ми идва множко
65
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,,Експерта'' говори пълни глупости,в северна Гърция където ходят повечето българи има далече по добри оферти,не е нужно да ходиш на хотел и т.н. Аз например от няколко години съм си наел къща в Керамоти за 2500 евро на ГОДИНА,ходя си с приятели там през две седмици целогодишно и си прекарваме супер,Солун е наблизо,Тасос е още по близо. Когато искам разнообразие,Сандорини,Миконос,Закинтос,Родос,Крит и т.н Е доста по скъпо е но си заслужава.
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куба или Хавай за младежите, останалото е талаш!!! Маями бийч е перфектен за пенсионери!
63
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз обикновено залагам на Испания или Италия, в краен случай Гърция. На Бетономорието не съм ходил от 20 години. Сравнение на почивка в България с такава извън България по цена не може да се прави, заради огромната разлика в качеството.