1 млн. българи се питат: Къде морето ще ни излезе по-солено?

В Гърция по-скъпо, но в Турция по-изгодно
Обновена: 31 май 2018 18:35 | 31 май 2018 16:00, Петя Славова
135
1 млн. българи се питат: Къде морето ще ни излезе по-солено?
Снимка: архив, Булфото

Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция. Очакванията са около 650 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка, а около 310 000 да почиват в турските курорти. Но къде почивката излиза по-евтино - у нас или в чужбина?

За юли, например, цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а в хотели с пет звезди – от 69 евро в Турция.

Ако до преди години за лев получавахме една турска лира, сега вече можем да получим почти три. От началото на годината валутата в южната ни съседка загуби над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. Напук на очакванията за по-евтини пътувания заради по-евтината лира, туроператорите не намаляват цените. Първо, защото не продават пакетите в лири, и второ, защото повечето резервации са направени много преди сериозния срив на валутата на съседите.

От кризата обаче печелят хотелиерите в турските курорти. Засега обаче плюсовете не се отразяват в цената на нощувките. За туристите с евро в джобовете храната в ресторантите, екскурзиите и посещението на различни забележителности са повече от изгодни, съобщава Нова тв.

Още по темата

По-евтиният пазар при съседите активизира алъш вериша в много от градовете край границата. Това даде тласък и на туризма. Всяка седмица хиляди туристи тръгват от международната автогара в София към турските курорти. Първите групи заминаха още в началото на май, а само след дни се очакват едновременно към турските курорти да тръгват десетки автобуси с българи. Очаква се много силен сезон.

Завръщането на туристите в турските курорти веднага тласна цените на почивките нагоре - минимум с 10-15 %. Най-предпочитани остават хотелите в Кушадасъ, Дидим, Бодрум, Мармарис и Анталия.

По-солено се очертава морето в Гърция. За да достигнем до плажовете на съседите, пътуването ще ни струва много повече, защото за да заредим, ще се наложи да бръкнем много по-дълбоко в джоба си. Сега цената на литър бензин минава 1,50 евро. Прогнозите на експертите са, че в пика на сезона по островите ще зареждаме и за 2.5 евро. Още преди скъпите горива да се отразят на туризма, почивките тръгнаха нагоре. Пакетите са основни за 7 нощувки със закуска и вечеря.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма смята, че основно българинът почива в България. Дори тези, които посещават близките страни правят по едно посещение и на родното Черноморие.

"Ако сравняваме тризвездни хотели, в България едно четиричленно семейство може да почива за 1600-1800 лв у нас. В Гърция същата почивка ще излезе около 3400 лв", смята той.

Но що се отнася до Турция, експертът сравни олинклузив пакети, които основно се предлагат там и според него те са на много изгодни цени. По думите му, ако трябва да ги сравним с българските хотели, в Турция е по-евтино.

Драганов обясни, че със завръщането на руските туристи в Турция, се очаква и там да се увеличат цените, но пък спада на лирата спрямо европейската валута и щатския долар също е от значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
29
 
! Отговори
Евроджендър преди 5 години
До Берлин"Колко тъжно е да се гърбиш цяла година, за да спестиш за едно море в Гърция или на Слънчака. О, клети сънародници... :((("Сега, като разтовари злобичката, която ти се насъбира от хубавия емигрантски живот, олекна ли ти бе, сладък?
21
4
 
25
 
! Отговори
Чоко преди 5 години
До Турист. И аз като теб , на Халкидики и около Кавала е вече не по-различно от нашето море. Домъкнахме простотията и Байганьовщината и в Гърция. Преди две години на Пелопонес - Нафплио и Толо. Прекрасно и с 30% по-евтино от Халкидики.Миналата година - остров Кефалоня - невероятна почивка в невероятна обстановка.Тази година - остров Скиатос. Чувал съм , че Българите и там са кът. Предпоствака за идеална ваканция.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЕ СИ ХОДИМ В ТУРЦИЯ - ДВА ПЪТИ ПРЕЗ СЕЗОНА. ЦЕНИТЕ СА СЪЩИТЕ КАТО НА ЧЕРНОМОРИЕТО, НО Е МНОГО ПО-ЧИСТО, ХРАНАТА Е ВЕЛИКОЛЕПНА И ОБСЛУЖВАНЕТО Е ОТЛИЧНО.
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако едно семейство няма поне 3000 лева за 10 дни, където и да отиде почивката ще е свързана с компромиси.
18
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако ще е почивка, цената не е определящазатова въпрос къде е най-евтино не е изобщо коректенпочивката означава човек да се отдаде на безгрижие, спокойствие и положителни емоциикъде в българия можеш да намериш такива условия, и как липсата им се индексира спрямо цените в чужбина??
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция като цяло е най-евтино в момента, но мен не ме кефи, и бирата и мезето им неструват, а твърдия алкохол хем бая скъп, хем си е доста рисков, а и юли и август е много жега там, отделно е проблемно и рисково да пътуваш на там с кола, в Гърция вече почва да ми писва, нашето море си е като съветски курорт, така че мисля да разнообразя с Черна гора или Хърватия
16
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори не се питах, докато с приятели не отидохме в Гърция за първи път. И сега не се питам, защото знам, че не нашето море отдавна не е море, обслужването е отвратително, презастроено е навсякъде и всеки плаж си има бей със свита, който коли и беси.
15
4
 
27
 
! Отговори
Бг работник преди 5 години
Най солено е на ЛайнориетоКазах.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречения пансион е с ***,мухъл по стените и отвратително миришещи стаи. Така че може да е 5 евро и евтино ама който има самолюбие не би стъпил там.
13
2
 
47
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Ходя в Гърция, ама не на Халкидики или в Кавала, че много българи, дисаги и простотия там. Карам надалеч, до Пелопонес дори. Българи - колкото по-малко, толкова по-добре.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Виетнам е страхотна красота и чудесни курорти ! - всяка година ми се ходи там.
11
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение колко струва почивката на кафяво море, когато детето пипне инфекция цялата почивка е опропастена. Пари на вятъра и загубен отпуск.
10
21
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Колко тъжно е да се гърбиш цяла година, за да спестиш за едно море в Гърция или на Слънчака. О, клети сънародници... :(((
9
48
 
15
 
! Отговори
БГ Хотелиер преди 5 години
Mного се радвам, че изгонихме българопиитеците от Родното Черноморие. Като ги гледам каква мръсотия правят по гръцкото и турското море - добре, че се отървахме. Сега както гърците вдигнаха цените, данъците и таксите, ще има да търсите евтиния като спите по колите или на палатки. Иначе големи пичове се изкарвате.Хич не се връщайте тук!
8
1
 
29
 
! Отговори
НАВСЯКЪДЕ... преди 5 години
...е скъпо!!! Хванете се с приятели и отидете там край реката - на една виличка! 1000 пъти по-добре...
7
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си мазохист да почиваш у нас :) Който, ходи от време на време знае за какво става дума.
6
9
 
32
 
! Отговори
турист преди 5 години
Българина при избор на морска почивка се води от два аргумента. Първо да му излезе максимално тънко и второ да се върне изпечен като гущер. Това дали ще си прекара добре му е последна грижа.
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам да отида на спа курорт вместо на море.Чист въздух, прохлада, басейна е на ръка разстояние, а ако вали има и вътрешен басейн.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 10 години ходих на почивка в Турция и съм възхитен. Всичко е екстра. Но откакто Ердоган устрои тираничен режим им казах "Чао". Гърция, Хърватска, Испания...
3
10
 
7
 
! Отговори
Безмислен въпрос преди 5 години
В бойколандия всичко е солено!