Чужденци за милиарди: Туристите в България – повече от една България!

Рекламирали сме се в CNN, Eurosport, Travel Chanel, National Geographic
55
Чужденци за милиарди: Туристите в България – повече от една България!
Снимка: архив "Булфото"

Близо 9 милиона туристи, което е повече от населението на България, са посетили страната ни през миналата година. С рекордните резултати се похвали ресорният министър Николина Ангелкова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Според нея това се дължи на факта, че още вторият кабинет на Бойко Борисов е определил като свой основен приоритет развитието на туризма.

България вече била разпознаваема като целогодишна туристическа дестинация, която предлага високо качество на услугите.

Това се виждало и от финансовите резултати.

Още по темата

Приходите от туризъм за миналата година са 6,6 милиарда лева, а за 2016 г. са били 6, 4 милиарда, обяснява Ангелкова.

Тенденция се запазвала и за тази година, което се виждала от данните за първите пет месеца на 2018 г.

От януари до май страната ни е посетена от 2, 4 милиона чужди туристи, което е ръст от 11% или 240 хиляди души повече в сравнение с петте месеца в началото на 2017 г.

Според Ангелкова резултатите безспорно са добри, но за да се привлекат още повече чужденци в България Министерството на туризма продължава да работи за подобряване на качеството на националния туристически продукт и обслужването, както и за защита на потребителите.

Сред новите мерки са изграждането на туристическата инфраструктура, охранителната и рекламната дейност, озеленяването, почистването на националните туристически обекти, които формират основната част от приходите от туризъм.

Ангелкова отчита още, че нейното министерство се е възползвало максимално от медийния фокус на българското еврошефство, за да привлича туристи от чужбина.

Тя залага и на проекта за Общ Балкански туристически маршрут, а морските ни курорти остават основен приоритет.

Правителството "Борисов 3" успя да намали броя на неохраняемите плажове от 106 на 89, обяснява Ангелкова.

Това се отразявало и на приходите в бюджета, защото от концесии и наеми в хазната през миналата година са влезли над 17 милиона лева, което е ръст от 22% спрямо предходната 2016 г.

Доста пари са инвестирани и за рекламата на страната ни.

От октомври до декември 2017 г. е проведена международна медийна кампания и чрез CNN, Eurosport, Travel Chanel National Geographic, промотирането на България е достигнало до над 50 милиона души от 50 страни в Европа и Близкия Изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
До UnufriУнуфри унуфриии унуфри! Бре ти ДДС знаеш ли ко е баш! И знаеш ли на кой се връща! Щот май не знаеш! *** зел да ми говори за горива! Ми унуфри то и селското спопанство използва горива бре! Що не се влага в селското стопанство и не тъ напраят един тракторист та да генериаш ДДС а! Щот май така като говориш май май и за това не ставаш! *** гледай сега ясно е едно от тия .6.6 милиарда в хазната не са влезнали кой знае колко! Така, че не си губи времето да ми разправяш разни врели не кипели!
30
7
 
6
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Изгубих си 2 часа от работното време днес да ви обяснявам, но като сте тъпани ще си рискувам надницата.1. 17 милиона са приходи от концесии на плажове. 6.6 милиарда е генерирал туристическия бранш като приходи. На тях има ДДС и други такси и данъци, които държавата ще си прибере. Има и косвени приходи, от акциз на горива и др.2 Гастарбайтерите не се броят за туристи, тъй като не са влезли в страната с цел туризъм, не са реализирали нощувки и т.н.Отивайте в другата статия да броите овцете!
29
2
 
6
 
! Отговори
статистика преди 5 години
Ако всяко влизане и излизане се брои за един турист ,значи булката всяка вече я ощастливявам по 100 пъти
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземете малко асфаутирайте Златни пясъци. Входа му е като балканско село през ВСВ. Малко е несериозно да рекламирате и да виждат това послв. Целта е да се връщат.
27
0
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
малоумието е нелечимо!..Хора,защо не забелязвате това:-Според въпросната приходите от туризма били 6.6 МИЛИАРДА лева!!!В същото време тая същата с гордост се хвали,че в хазната влезли..17 МИЛИОНА!!!Да му се не види,приходите НА КОИ визира тая,след като в хазната са влезли исамо 17 мил.?!?!Ако шепата мутри в туристическия бизнис са забогатяли с още няколко милиарда,то КАКВО КАСАЕ ТОВА хората ?!?!.Защо удряте тъпана?Какво става тук?..Кои сте вие?
26
1
 
11
 
! Отговори
Minuva42 преди 5 години
Ангелкова има навика да брои и всички гърци, които влизат през ден в България да зареждат евтин бензин.Ако иска да се похвали да каже каква е заетоста на легловата база.
25
2
 
1
 
! Отговори
Веско преди 5 години
17 мильона от концесии на плажовете, барабар с наемите!? И струваше ли си? Всъщност за определени хора си струва.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава музей опакована от ГЕРБ по евро проекти но няма хора.
23
3
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
До ГенадиБе сигурно си прав! Само, че наобратно де! Инак верно, че пенсионерите сега с тия "повишени" пенсии вече могат да си позволят я на Мауй да идат а на Бали я на Канарите! Даже ако спестят 2 пенсии могат и със собствена яхта да идат до тия дестинации! Пък ако спестят 3 пенсии могат и цял Гръцки остров да си купят! Не за друго го казвам това ми нали Бойко Борисов си купи Гръцки остров само с една спестена негова заплата! Та явно затова ББ гласува за ГЕРБ де, за другите не знам що го правя
22
17
 
8
 
! Отговори
Генади преди 5 години
Затова хората гласуват за ГЕРБмодерни курортни комплекси, милиони туристи, милиарди в бюджета, повишени доходи, ръст на БВП, ръст на инвестициите, ниска безработица, ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
21
3
 
9
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Кратка статия с толкова много глупости... Може би защото я цитират 'миництъркътъ', дето е шматка-образец! Те за туристи явно броят и мигрантите, и транзитните гастарбайтери, и кой ли не... Като мине немския турчин през нас за Турция, ето ти турист! Като се връща, ето го пак турист! Вервайте на ГРОБ, не на очите си!
20
11
 
16
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
9 милиона, които са си казали:"Повече тук няма да стъпя"
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
18, сигурно си прав, защото това недоразумение Ангелкова се беше похвалила една година, че гръцките туристи у нас били повече, отколкото нашите в Гърция.Смятай какви хора ни управляват.
18
2
 
24
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А кога дружествата в туризма ще инвестират част от тези пари в подобряване на инфраструктурата.По северните курорти няма тротоари и улично осветление.Пътищата са кърпени по 5 пъти на кв.м.Бурени по 2 метра стърчат в тревните площи.Няма обособени пешеходни алеи.
17
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да сме на ясно, съатистиката на туризма се извършва на пропусквателните пунктове, а не на база нощувки. Така всякакви транзитно преминаващи таратайки от Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Украйна са калкулиранинкато туристи! Даже собствениците на апартаменти руснаци също се третират като туристи. Пълен цирк е в тази държава! Пълен цирк са държавните служители, на които ние всички плащаме заплати!
16
0
 
17
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи не, че нещо *** и аз мога да се похваля, че оная ми работа е над 1.2 метра! Мога да поканя министърката да провери дали това е лъжа или истина! Щото за разлика от нейната хвалба моята може да се окаже и истина!!!!
15
0
 
9
 
! Отговори
gio преди 5 години
До бай-Кольомного проста е системата, никой не може да каже хотела на какви пари ще се продава и като сложиш една междина фирма регистрирана в някой данъчен рай, която реално приема плащанията на гостите, а фирмата от данъчния рай плаща ниска цена на хотела, колкото да се покриват разходите получаваш отговора.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама чакайте сега, те тия повечето милиарди са спестени пари без платени даньжи на хотелиерите демек ( мутрите)! А спицялбо обикновенния Бьлгарин тия резултати не го топлят.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайна сметка, забогатяват гроб и тиквата, народа си остава беден, колкото и туристи да идват-НЯКАКВА ПРОМЯНА В ЖИВОТА ВИ? СТАВА ЛИ ПО ДОБРЕ? ПО ДОБРИ ПЪТИЩА-НЕ.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция е пълно с мигранти, ама това не спира туристите