Чужденци за милиарди: Туристите в България – повече от една България!

Рекламирали сме се в CNN, Eurosport, Travel Chanel, National Geographic
55
Чужденци за милиарди: Туристите в България – повече от една България!
Снимка: архив "Булфото"

Близо 9 милиона туристи, което е повече от населението на България, са посетили страната ни през миналата година. С рекордните резултати се похвали ресорният министър Николина Ангелкова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Според нея това се дължи на факта, че още вторият кабинет на Бойко Борисов е определил като свой основен приоритет развитието на туризма.

България вече била разпознаваема като целогодишна туристическа дестинация, която предлага високо качество на услугите.

Това се виждало и от финансовите резултати.

Още по темата

Приходите от туризъм за миналата година са 6,6 милиарда лева, а за 2016 г. са били 6, 4 милиарда, обяснява Ангелкова.

Тенденция се запазвала и за тази година, което се виждала от данните за първите пет месеца на 2018 г.

От януари до май страната ни е посетена от 2, 4 милиона чужди туристи, което е ръст от 11% или 240 хиляди души повече в сравнение с петте месеца в началото на 2017 г.

Според Ангелкова резултатите безспорно са добри, но за да се привлекат още повече чужденци в България Министерството на туризма продължава да работи за подобряване на качеството на националния туристически продукт и обслужването, както и за защита на потребителите.

Сред новите мерки са изграждането на туристическата инфраструктура, охранителната и рекламната дейност, озеленяването, почистването на националните туристически обекти, които формират основната част от приходите от туризъм.

Ангелкова отчита още, че нейното министерство се е възползвало максимално от медийния фокус на българското еврошефство, за да привлича туристи от чужбина.

Тя залага и на проекта за Общ Балкански туристически маршрут, а морските ни курорти остават основен приоритет.

Правителството "Борисов 3" успя да намали броя на неохраняемите плажове от 106 на 89, обяснява Ангелкова.

Това се отразявало и на приходите в бюджета, защото от концесии и наеми в хазната през миналата година са влезли над 17 милиона лева, което е ръст от 22% спрямо предходната 2016 г.

Доста пари са инвестирани и за рекламата на страната ни.

От октомври до декември 2017 г. е проведена международна медийна кампания и чрез CNN, Eurosport, Travel Chanel National Geographic, промотирането на България е достигнало до над 50 милиона души от 50 страни в Европа и Близкия Изток.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
30
 
! Отговори
Обеликс преди 5 години
Министърката пак се изказа....тази статистика най-вероятно включва всички, на които се е наложило да посетят страната ни заради Европредседателството (някои - по няколко пъти). Да не говорим, че славата ни е на евтина дестинация, тоест, не идват богати туристи. И ще минат сигурно поне 30-40 години, за да се промени това мислене за станата ни. Толкова красива, толкова много можем да покажем, но всичко се съсипва от алчността на хора и политици!
10
7
 
12
 
! Отговори
мак преди 5 години
Една от причините е, че в България все още е спокойно и безопасно, ако разбирате, какво искам да кажа.
9
1
 
16
 
! Отговори
пак ли преди 5 години
Николина Ангелкова взе да се обяснява.....
8
2
 
14
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
До до 2Аве кво ме интересуват касови-масови хапарати...важното е колко влиза в бюджета,а не в джоба на търгаша. На тези дето пият синьо "Жони" за 300 кинта бутилката и правят шмъркат магистрали по дълги от "Тракия" даже,м?!
7
0
 
41
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Интересно, двойно повече туристи, 10-торно повече приходи, а заплатите в туризма същите. На кого да верваме бе?
6
6
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Бай-Кольо, това са официални данни минали през касовите апарати, нали ти е ясно, че картинката всъщност е много по-добра? :)
5
0
 
25
 
! Отговори
Майка преди 5 години
Правителството "Борисов 3" успя да намали броя на неохраняемите плажове от 106 на 89, обяснява Ангелкова.Това се отразявало и на приходите в бюджета, защото от концесии и наеми!!! Как ви звучи аа на мен ми звучи като заграбих свободните плажове и ги давам под наем 5 лв паркинг 5лв чадър и 5 лв шезлонг, а вие българи ще си паалщате като чужденците щото ще ви глобявам за палатка на свободен плаж.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез чужденци отде имат токоз пари бе?
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се има предвид, че 11 милионна Гърция тази година ще се посети от 32 милиона туристи, нашато нищо не е :)Или една 4 милионна Хърватия ще се посети от 22 милиона Туристи то България просто е една бледа туристическа дестинация на фона на своите съседи.
2
3
 
22
 
! Отговори
бай-Кольо преди 5 години
9 милиона ..а само по 350 евро на човек..ти *** и туристите ! Българина харчи по толкова само за скъпи ракии и вина всеки месец без да е турист. Да не говорим пък за цигарите дето са по 5-6 лв. кутията и държавата *** също по 4-5-6 лв от кутия.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тая Ангелкова никаква вяра да и нямаш. Като ти каже "добър ден" се огледай да не е изгряла луната.