В разгара на летния сезон – бензинът в съседна Гърция удря ?2

На граничните пунктове проверяват за заразено месо
Обновена: 21 юли 2018 11:19 | 21 юли 2018 10:37, Анисия Иванова
47
В разгара на летния сезон – бензинът в съседна Гърция удря ?2
Архив: Reuters

Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни. Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.

Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекордът постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.

Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.

На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който следи за вноса в Гърция на храни от свинско месо

На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме конфискувани около 30 кг храни със свинско месо. Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов, цитиран от "24 часа".

На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.

Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има постоянно дежурен ветеринарен специалист, а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите. Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.

Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.

“От Гърция никой не купува месни продукти, защото са по-скъпи. Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.

На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.

По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини. 

Засилените мерки по граничните пунктове са взети на 16 юли със съвместна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Граничните полицаи ще бъдат особено внимателни в събота и неделя, когато е основният наплив на преминаващи през трасето за нерегламентиран внос на месо. Засега няма значителни опашки на пункта, но се очакват такива през почивните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
15
 
6
 
! Отговори
! преди 5 години
Поредната комунистическа лъжа. Както и в Гърция така и в останалите страни от ЕС бензинът е по евтин от тук. Това е защото БЕСпатските олигарси държат цената на горивата високи. Най скъпия бензин и дизел в Европа е в Москва!
24
3
 
18
 
! Отговори
fake news преди 5 години
До До 21ти си отписан вече, не те мисли никой, РОБ
23
1
 
4
 
! Отговори
Контролен орган преди 5 години
Я винаги съм си на местото га требе
22
14
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Гастербайтерче, не се притеснявай толкова за нас в България :)
21
12
 
27
 
! Отговори
fake news преди 5 години
а във велика америка бензина е 60% по евтин от клоаката БГ(освен в мазната мексифорниа, там само 40%)ДЕРЗАЙТЕ панелни ***. дерат ви като добичета. май ви харесва
20
7
 
13
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 5 години
Стига сме сравнявали цените на само избрани продукти и да сме правили заключения. Да, факт е , че заплатитие са ниски в БГ, ако го гледате през цената на горивото си викаме тия ни съдраха, но защо не гледаме комплексно всичко. За Гърция не знам, но живея в така бленуваната Германия: ток 0.25 цента на киловат, мъжки фризьор (не при виетнамците) 30 евро, връзване на лампи в ел мрежата - 50 евро на час и ако нее сертифициран, застраховката не ти важи ако стане пожар...та въпрос на гледна точка
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като тук, вас дано ви удари от новините герберски да ви удари боклуцци
18
9
 
10
 
! Отговори
Грек преди 5 години
Виниета+засттраховка за кола 1.4кб=500?2.0=1000?3.0=2000?Ток= 30 до 100? месечна такса + 0.18?/KWh400 до 2000? годишна такса за имоти (закон заради кризис)Работно време: 9часа + Суббота.Минимална заплата:498?Средна заплата: 600?безработица: над 20%Сега направете пак сметката... :)
17
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В разгара на лятото мин. заплата в Гърция удря 690 евро а у България "най-добре развиващата се и най-добре председателстваща ЕС" 255 евро. Стига сте манипулирали. Като пишете "а" пишете и "б". Като пишете за цени пишете и за заплати.
16
2
 
12
 
! Отговори
Xxx преди 5 години
Ама друго си е в бг 1.15? бензина евтин,но средна заплата 368?,мизерноо
15
4
 
11
 
! Отговори
Unufri преди 5 години
Когато цените на бензина растат в България - Бойко Борисов ги вдига, щото обича да издевателства над народа... аа и също така краде и с гъзa си.Когато цените на бензина растат в Гърция, същите хора, които обясняват горното вече намират някакви рационални доводи за това. Много сте ми симпатични кат почнете тъй да праити :)
14
3
 
19
 
! Отговори
ноооо истината е преди 5 години
При мин.заплата в Гърция 684 евро - може да се купи 375 л. бензин по 1.82 евро , при 2 евро е ясно У нас - 510лв , бензин - 2.28 - 2.32 лв = около 215- 220литра Изводите всеки може да си ги направи
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално никой не зарежда бензин в Гърция, всеки пълни резервоарите до горе преди да мине границата. Отделно българските коли обикновено са на бензин и газ комбинирано, и се пълни и газовата бутилка и резервоара. Газта в Гърция е много скъпа. И вече ако се наложи да се зарежда в Гърция се зарежда, но само в краен случай.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак поръчкови статии пишете. Бензина може и да е две евро,но е по-важно каква е покупателната способност на населението. Първо е важно е да се отбележи какво може да се купи със една средна заплата в Гърция и после да се пише колко струва литър гориво.
11
3
 
14
 
! Отговори
Грек преди 5 години
2001 в Гърция (още без евро)А95: 0.78?2001 в БългарияА95: 1.45лв
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Едва ли има някой да оспорва ниската цена на горивата и ел енергия в Бг. Само да споделя че в Германия, Австрия, Хърватско, Словения и още доста държави цените на горивата са около нашата цена, дори и по ниски. Има ли смисъл да отваряме дума за качеството им и покупателната способност, че ще излезе че при нас е най-скъпо, за това пък най - некачествено! Отделно лъготенето по колонките...
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за сметка на това пък в Авганистан 1 литър бензин струва 0.70 USD ( 1.12 лв ) при ежедневни атентати , талибани и военно положение !
8
1
 
17
 
! Отговори
Грек преди 5 години
Здравейте, има официалния сайт където можеш да видиш цени на гориво.В Самос днес цените са 1.70-1.76?Скъпо да, но не 2?.
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип е 1,50 евро бензинз в Гърция.Но средната пенсия е 800 евро, а средната заплата е по-висока.все едно в България бензина да е 1,50 лв. Отделно яйца, банани, месо са на тукашни цени. Качеството на храната няма нищо общо с тукашните ***. Хлябът там си е хляб. Ухае на хляб.
6
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да пеят някой панелнии троловее България има сред най-ниските цени на горива и ток в ЕС. Има си официални сайтове всеки ден може да се види. Това че някой бъркат покупателната способност с цената на гориво е необразованост. Ето в България горивото е 1.15 евро в гърция стигна 1.80 евро. Това е суровина, която всеки купува , а това че нямаш пари за нея е друг въпрос.