В разгара на летния сезон – бензинът в съседна Гърция удря ?2

На граничните пунктове проверяват за заразено месо
Обновена: 21 юли 2018 11:19 | 21 юли 2018 10:37, Анисия Иванова
47
В разгара на летния сезон – бензинът в съседна Гърция удря ?2
Архив: Reuters

Засилените проверки за храни, внасяни в Гърция, може да забавят пътя до морето на съседите през почивните дни. Заради опасенията от разпространение на болестта африканска чума по свинете по граничните пунктове с Гърция и Македония се правят масови проверки за месо с нерегламентиран произход. Процедурата може да забави онези българи, които сега тръгват за ваканция в Гърция.

Силният туристически сезон покачи и цената на бензина и той премина психологическата граница от 2 евро за литър. Рекордът постави о. Самос, където на някои колонки клиентите плащат 1,82 евро за литър, а на други - 2 евро.

Всички, които са решили да пътуват до гръцкото море, трябва да имат предвид, че по-строгите ветеринарни проверки за храни от животински произход ще забавят значително пътуването им. Пътуващите до нашето море пък ги чакат обичайните за лятото тапи главно заради ремонти по пътищата, но и заради липсата на достатъчно контролни органи, които да регулират движението.

На ГКПП Златарево вече има постоянно на смяна ветеринар, който следи за вноса в Гърция на храни от свинско месо

На ГКПП Кулата и Станке Лисичково проверка на влизащите правят граничните полицаи и митничарите и при необходимост сигнализират на областната дирекция по безопасност на храните. Всичко това се прави заради опасенията от навлизането на африканската чума по свинете, която няма нищо общо с чумата по овцете и козите.

“Откакто е в сила забраната, за около месец имаме конфискувани около 30 кг храни със свинско месо. Това са основно колбаси и са внос от Македония. В Гърция те са доста по-съпи и оттам хората рядко купуват”, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Михаил Бащавелов, цитиран от "24 часа".

На граничните пунктове има разлепени информационни материали, на пътниците се раздават и листовки за африканската чума. Досега не е имало някакви инциденти. Всички, от чийто багаж са иззети храните, са проявявали разбиране, допълни д-р Бащавелов.

Денонощно се правят проверки за суровини и храни от животински произход и на ГКПП Гюешево на границата с Македония и на ГКПП Олтоманци на границата със Сърбия, обявиха след заседание на областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Проверяват се всички влизащи в България пътници дали пренасят в багажа си суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка. На ГКПП Гюешево има постоянно дежурен ветеринарен специалист, а на КПП Олтоманци проверката правят митничарите и при нарушение подават сигнал до ветеринарите. Откритите храни ще се изземват, след което ще се предават за унищожаване в инсинератор.

Забраната за внос на продукти от свинско месо и проверките на личния багаж не са довели до образуване на опашки на ГКПП-тата, но това важи само за делничните дни. Проверката трае около минута. Няма гаранция обаче, че при засиления трафик в почивните дни в разгара на отпускарския сезон няма да доведе до силно забавяне.

“От Гърция никой не купува месни продукти, защото са по-скъпи. Оттам се внасят олио, маслини, перилни препарати, така че на влизане от Гърция проверките са много бързи”, коментираха от Агенция “Митници”. Възможно е в неделя следобед, когато нашенци се прибират от Гърция, да има струпване.

На ГКПП-тата в Благоевградска област не е въведена задължителна дезинфекция на влизащите автомобили, каквато има на други пунктове.

По-стриктни са проверките на влизане от Македония, защото тя е извън ЕС. От друга страна, оттам по-често българите пазаруват храни. Там обаче трафикът през седмицата е много слаб. Обикновено в събота хората от пограничните райони ходят на пазар в Македония, но и оттам най-често купуват плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, не толкова месни изделия.

Търговците на месо в Кърджалийско пък се опасяват, че проверките ще се отразят на бизнеса им. Масово жители от района на Комотини пазаруват телешко, което в България е значително по-евтино, отколкото в гръцките магазини. 

Засилените мерки по граничните пунктове са взети на 16 юли със съвместна заповед на министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Граничните полицаи ще бъдат особено внимателни в събота и неделя, когато е основният наплив на преминаващи през трасето за нерегламентиран внос на месо. Засега няма значителни опашки на пункта, но се очакват такива през почивните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Предпочитам салам от Гърция, отколкото такъв от Шарково ще си ходя и с автобус на море в Гърция ако трябва от тая *** не искам нищо повече ако ще и без пари да ми го дават.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скоро и у нас , ама на 2.30 euro за литър .
3
8
 
5
 
! Отговори
Муто преди 5 години
Те, от къде гръците събират пари за високите пенции, които раздават и не само пенции! Това иде да рече, че ако не се краде в държават от всеки литър гориво влизат около 1.4 ?. Това са огромни суми! Ама, в Гърция се краде повече от колкото в България, но не се шуми по въпроса! Просто, официално им е разрешено, май!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гърция по островите бензина винаги си е бил горе долу толкова! 5 евроцента нагоре надолу все тая. Аз си зареждам от Бг, никога не съм сипвал у гръцкоВсъщност и всички стоки са по скъпи отколкото на континента
1
13
 
8
 
! Отговори
ьаьа преди 5 години
в фалирата според тиквата старана бензина е по евтин от нашата родина