За юни: Печалбата на хотелите над 200 млн. лева

Най-голям скок има на нощувките в местата с 3 звезди
11 авг 2018 08:46, Анисия Иванова
14
За юни: Печалбата на хотелите над 200 млн. лева
Снимка: Reuters

Приходите на хотелите от нощувки през юни достигнаха 200,3 млн. лв., което е ръст с 6,5% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Регистрирано е увеличение на приходите както от българи – със 7,2%, така и от чужденци – с 6,4%.

Сънародниците ни по-често ходят на екскурзии и почивки в чужбина. Но наред с това по-често отсядат за уикенда и в хотели в страната. Броят на пренощувалите граждани в местата за настаняване в страната през юни се увеличава с 6,7% на годишна база и достига 988,8 хил. Увеличението на нощувките на българи е с 6,9%, а при чужденците се отчита ръст от 6,5%.

При пътуванията в чужбина най-предпочитаните от българите дестинации са Гърция и Турция. Вчера десетки обменни бюра за валута в Истанбул затвориха врати, а онези, които останаха отворени, обменяха само до по 100 долара, тъй като валутата свършва. Само в рамките на няколко часа доларът поскъпна от 5,50 турски лири до 6,50 лири. Подобно рязко поевтиняване на валутата на Турция отдавна не се беше случвало.

Българите, отсядали в хотели, хижи или други места за настаняване в страната ни през юни, са 389 хил. като те са останали средно за 2,5 нощувки, или за един дълъг уикенд. Чужденците, пренощували в хотел в България през юни, са 599,8 хил., като 67,2% от тях са отседнали в хотели с 4 или 5 звезди и са останали средно за 5,2 нощувки, пише "Труд"

Чужденците най-често отсядат в хотели с 4 или 5 звезди, а гостите в места за настаняване с 1 и 2 звезди са предимно българи.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през юни, е 4,064 млн., което е ръст с 4,5%. Най-голямо увеличение на нощувките (с 9,5%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди.

През юни в страната са функционирали общо 2890 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и др. Броят на стаите в тях е 130 хил., а на леглата – 290 хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Северозапада"В Северозапада-машинен инженер-510 лева заплата"Абе ти разбра ли, че жителството отпадна преди 30г? Но пък виж - винаги може да идеш като машинен инженер в Украйна за 250лв на месец. Във северозапада си зберете отново червените и викайте, че София не България.
13
0
 
11
 
! Отговори
Дядо Хю преди 5 години
За един приятел питам:Как хотелите имат 200 милиона приход и в същото време имат 200 милиона печалба?
12
1
 
14
 
! Отговори
КОГА преди 5 години
Кога Държавата ще си върне обратно Черно Море като Територия ?
11
2
 
24
 
! Отговори
хотели перални преди 5 години
Тези цифри са само официалните а реалните са поне пет пъти по големи,но това не пречи заплатите и условията на работа да са мизерни,да не говорим за нивото на шефовете което е нулево.
10
10
 
6
 
! Отговори
варненец преди 5 години
До МорскиПразна ти е главата на тебе , Варна ври от чужденци спри да лъжеш хората
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие как им сметнахте печалбата бе маам, разходите знаете ли колко са ?
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия бе написана с любезното съдействие на управленската каста! Тенкю
7
2
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
За момент се замислих....В София, обява за работа-момче, без стаж, за работа в дюнерджийница-1000-1200 лева заплата. В Северозапада-машинен инженер-510 лева заплата, гумаджия в гумаджийница-700.Данните са от официални сайтове за свободни работни места.За каква икономика говорим, за какво развитие?510 лева са грубо 255 евро, при положение, че на запад заплатите на инженерите почват от 2500 нагоре?А същото е и при доктори, мед сестри. Тази държава си отива, пържейки се в собствен сос от лакомия...
6
2
 
22
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Печалби, милиони, а не могат да дадат малко по-високи заплати, за да не бягат хората в чужбина. Иначе карат скъпи коли, глезят се с лукс, но пари за по-високи заплати вечно им се свиди да дадат. Готови са да вземат украинци и молдовци, които излизат дори по-скъпо със всичките им допълнителни разходи , но да не вдигнат цялостно заплатите в бранша на българския работник. Очаквам след олл инклизива да се появи олл ду, тоест всичко сам си правиш сам в хотела, защото няма готвачи и камериерки.
5
0
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Морски Морския, щом при вас е зле, ние какво да кажем????Но пък интеграцията на Западните Балкани, която е наш върховен приоритет, върви с пълна сила!
4
1
 
16
 
! Отговори
София недоволна преди 5 години
НАглите престъпници на власт в София цялата печалба годишна да ограбят не могат да платят само лихвите на похарчените милиарди ограбени от народа за вили,палати,хотели и яхти с джипове на избранници на власта по списъци в Министерство на земеделието и горите/вижте оп "развитие на селските региони"чрез него с ограбени милиарди от народа вкл чрез непосилни кредите се правят подаръци на верни на власта.
3
10
 
13
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Лъжците от ГЕРБ къде видяха ръст на туризма,елате във Варна и вижте че града е празен в разгара на сезона.ГЕРБ унищожиха всичко.
2
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Всяка година така се пише ръст в хотелите за почивка повече от миналата година но когато трябва да се плащат данъците почват да ревът,че са по зле от предишната и са и на загуба.
1
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите най после започнаха да стават добри хотелиери