Потънал US кораб изпуснал мазута край Созопол

Няма опасност за екологията, уверяват институциите
13 авг 2018 18:12, Красимир Ангелов
49
Потънал US кораб изпуснал мазута край Созопол
Снимка: Булфото

Няма опасност за екологията и плажуващите край Созопол заради разлива на мазут от потънал през 1921 година кораб, успокои областният управител на Бургас Вълчо Чолаков на извънредна пресконференция.

Той уточни, че в петък е получен сигнал за това, че от съдовете на потънал кораб край Созопол излиза някаква течност. Морска администрация моментално е взела необходимите мерки.

"Изследвана е на място ситуацията, поставени са бонови заграждения. Към настоящия момент ситуацията е овладяна", посочи още Чолаков, цитиран от "Фокус".

Още по темата

По разпореждане на премиера Бойко Борисов транспортният министър Ивайло Московски и министърът на екологията Нено Димов са се присъединили към организираната оперативна среща на кмета и областния управител на Бургас.

"Няма никаква опасност за околната среда и туристическия сезон", категоричен беше министър Димов. Той съобщи, че вчера са взети проби от ИА "Морска администрация" от твърдата фракция на самото място на разлива. Днес те са изпратени в лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в Плевен, която има необходимото оборудване и апаратура, за да направи анализ на веществото.

Трябва абсолютно всички към момента да бъдат спокойни, защото дори минималния разлив, който е допуснат, предполагам от бурята и силните подводни течения, е овладян, заяви министър Московски. Той уточни, че има много подробна информация относно разположението на самите танкове за гориво. От резервоарите, където се съхранява мазутът, към момента има частични разливи, които вече са оградени, което не позволява разпространението на тези разливи.

Ивайло Московски посочи също, че и днес ще бъде направен оглед, като включително ще бъде пуснат и дрон да заснеме цялата обстановка на мястото.

От пресконференцията стана ясно още, че министерството на транспорта преговаря с две фирми, които да започнат източване на мазута от потъналия през 1921 г. американски кораб.

Министрите отрекоха категорично версията, че мазутът, който се появи в последните дни на плажовете около Созопол имат връзка с изпуснатия мазут от танкера.
 


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
чИТАТЕЛ 22 преди 7 месеца
До Анонимен -25
Не може да е руски-по онова време, до към влизането в Комунизъмъ, къде 1980 година, техните са на дърва и ***. *** *** лъжа!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Потънал преди 97 години с пълен резервоар, сега се сещат да го изпразнят...
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А вие сигурни ли сте, че край Созопол разпръснаха праха на Шибидар, а не нещо друго?
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво ли ще стане като започне войната? Американските кораби ще ни залеят с мазут, нефтохим ще може да работи с безплатна суровина.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АМЕРИКАНСКИЯТ МАЗУТ Е БЛАГОДАТЕН, ТОЙ Е ОТ НАШИТЕ БРАТЯ. НЕКА ВСЕКИ СИ ВЗЕМЕ ПО ПАРЧЕНЦЕ И ДА СИ ГО ЗАНЕСЕ В КЪЩИ. И ГО СЛОЖИ ПРЕД ИКОНАТА.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На всеки кораб има пропуски от гориво, масло от двигателите при подготовката на горивото и по ред други причини. Пропуски които не могат а и не дават да се използват повторно. Трябва да се сдават като нефтени отпадъци на брега. Тука е тънкия момент че тези от брега искат пари за да ги вземат. Така че познайте какво става с нефтените отпадъци от един кораб плаващ покрай бреговете на страна известна с това че държавните служби не работят и съответно няма контрол.
39
2
 
17
 
! Отговори
Know how преди 7 месеца
Край Созопол при бурно море изплуват лай..та на 50 метра от плажа, те не са от мазут...
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-вероятно са отстреляли руска шпионска миниподводница.

Нали се хвалеха, че имат такива.
37
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Министрите на Буда отрекоха категорично, че мазутът, който се появи в последните дни на плажовете около Созопол имат връзка с изпуснатия мазут от танкера.
Журналистите са удовлетворени и не питат повече.
Народът на следващия ден вече е забравил.
36
2
 
19
 
! Отговори
Шехерезада преди 7 месеца
Всъщност мазута е от потънал тракийски кораб на път за Атлантида, но е бил потопен от Посейдон, защото тракийския цар отвлякъл една от дъщерите му, защото бил пленен от хубостта й.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нема страшно тамън плажуващите ше се смажат и зимата нема да им скърцат креватите като правят кекс.
34
7
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 7 месеца
Е какво искаш- какво да се направи от 1921 година бе ТТъ.пънар.
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Потънал US кораб изпуснал мазута край Созопол
Няма опасност за екологията, уверяват институциите"

Е, щом е на US кораба, няма проблеми. Ако беше руски, щяхме да оревем орталъка.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТЕЗИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ИЗМАМА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!

МАЗУТ ОТ 1921 ГОДИНА АКО БЕШЕ ВСЯКА ГОДИНА ДА Е МРЪСНО !!!!
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия как лъжат.
30
2
 
15
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 7 месеца
Становището на Асоциацията на концесионерите на морски плажове е, че проблемът вероятно е предизвикан от нефтен разлив или друго нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от миенето на танковете на преминаващите през Бургаския залив танкери или други плавателни съдове.
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Точно скоро е изпуснат, не може корабен мазут да остане втечнен толкова години без подгрев става бързо асфалт. Още повече 1921 година почти не е имало граждански кораби на течно гориво.Лъжат да прикрият на някой кораб разлива, или въобще не могат да следят обстановката, въпреки прехвалената модерна мониторингова система за контрол на крайбрежието от замърсяване.
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЛЪЖАТ! ГЕРБ АКО НЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ ТА КОЙ!
27
1
 
12
 
! Отговори
Бах ти дебилите преди 7 месеца
Петербурски обяснява?! Аве тоя защо не е в кауша за убийство? Ако беше простосмъртен щеше да търка вече наровете в централния!
26
2
 
12
 
! Отговори
психолога преди 7 месеца
като всичко американско , бг соросите се радват ...дано им $$$ че ми е жал за тях